Probiotika, symbiotika (probiotika + prebiotika)

pomáhají va nastolení opětovné rovnováhy střevní flóry. Kvalita střeva má úzkou spojitost s kvalitou celkového lidského zdraví. Je známé, že až 80% našeho imunitního systému se nachází právě v našich střevech Mikroorganismy ve střevech způsobují vznik škodlivých látek, např. toxinů, čpavku nebo metanu, které jsou následně příčinami mnoha nemocí. Šíření škodlivých mikrobů účinně omezují probiotické bakterie tzv probiotika nebo i tzv. symbiotika (probiotika + prebiotika)., které se dokážou dostat do střev dostat živé a jsou schopny je osídlit a rozmnožovat se v nich.

  • vždy je nutné mít čisté tlusté střevo, aby probiotika mohla působit, pokud se střevo zanešené, probiotika odejdou bez využití vylučovacím systémem z těla ven
  • pokud budeme mít ve stravě přítomny npř. česnek, zázvor, kurkumu a další, bude přirozeně chráněni a nebudeme muset používat antibiotika a tím pádem nebudeme mít zničenou střevní flóru (nepotřebujeme suplenetovat probiotika)

Zdroje probiotik v potravinách

  • tvrdý sýr, např. ementál
  • kysané zelí nepasterizované, kvašené okurky
  • fermentované mléčné výrobky - cottage, podmáslí, kyška, jogurty a jogurtová nebo kefírová mléka ( Kefír vzniká kvašením pomocí kefírové kultury )
  • kvašená zelenina
  • kyselé okurky (nakladačky) - pouze fermentované bez přidaného octu a dalších kyselin
  • doplňky stravy
  • kombucha ( fermentovaný nápoj vyráběný z čaje, cukru a několika druhů bakterií a kvasinek)
  • kimchi (kimčchi)
  • fermentované sójové výrobky (tempeh- náhražka masa, miso pasta)

Prebiotika

Prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik. Zdroje prebiotik:

Probiotika a jejich příznivé účinky

  • Působí preventivně proti rozmnožování škodlivých mikrobů
  • Zlepšují vstřebávání živin
  • Příznivě působí na peristaltiku střev
  • Podporují imunitu

Kdy nám mohou probiotika pomoci?

  • při poruchy trávení
  • při průjmech
  • při nadýmání
  • při zvýšené tvorbě střevních plynů
  • při syndromu dráždivého střeva

Co narušuje rovnováhu střevní flóry?

  • Antibiotika - nejčastější příčina s kterou se potkáváme
  • Kouření a alkohol
  • Nevhodné stravování ( příliš kořeněná, solená a tučná strava ).
  • Průjem – trávicí potíže ( nejčastěji při pobytech v zahraničí, peopláchnuté zelenině a ovoci, špatné a nevhodné stravě )
  • Stres
  • Záněty v těle

Článek: Čeští vědci pod vedením Petra Ryšávky ze společnosti Pharmaceutical Biotechnolog vyvinuli revoluční biofilmová probiotika mnohonásobně zvyšující imunitu

Diskusní téma: Probiotika

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>