Šípky

Šípková růže je trnitý keř (vyskytuje se na slunných stráních, při cestách, na okrajích lesů) dorůstající až do výšky 2,5m. Její červené plody šípku jsou plné vitaminu  P, C, E, B1,B9, B5, B7 - rutinu (důležitý pro cévy), flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A) vápníku, draslíku, zinku, manganu, fosforu a železa. 
ŠípekKromě rakytniku řešetlákového neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek.
 

Šípky a jejich účinky na zdraví:

  • podporují imunitní systém
  • pomáhají při onemocnění močových cest čopudné účinky
  • močopodný a detoxikační účinky
  • zpomalují stárnutí, zabraňují únavě
  • protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek (díky flavonoidům)
  • snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • čistí krev
  • působí proti průjmu a podporují trávení
  • obnovují přirozenou střevní mikroflóru a podporují chuť k jídlu
  • ke snížení horečky a při úporných bolestech v krku
  • účinný antioxidant, který lidské tělo chrání před volnými radiály, záněty i nachlazením
  • zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky
  • k léčbě popálenin a drobných ran (šípkový olej)
  • sjednocuje a hydratuje pokožku (šípkový olej)
  • zdroj lykopenu a karotenu
  • díky obsahu vitamínu P posiluje účinek vitamínu C a K
  • více
Šípky sbírejte těsně před dozráním a to od druhé poloviny září do listopadu. Při sběru kontrolujte barvu šípku a sbírejte pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nechejte ptactvu.
Nejlepší způsob uchovánvání šípků je sušení, nejlépe na slunci do teploty 42 °C - správně usušené šípky jsou tvrdé, drolí se a mají tmavě červenou až černou barvu.
Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky
 

Jak připravit šípkový džem?

K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
 

Jak připravit šípkový čaj?

Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a umletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat šípkový čajvařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.

 

Jak si vyrobit šípkový olej?

Sušené šípky rozdrťte, smíchejte s jojobovým olejem v poměru 1:1 a nechte odstát alespoň 6 týdnů. Po zbarvení směsi dooranžova z ní odstraňte podrcené šípky a tekutou část přelijte do tmavé skleněné lahvičky
 

Jak vyrobit šípkový sirup?

Šípky nahrubo namixujte dáme do hrnce a zalijeme vodu a zahřejeme na teplotu 70 až 80 stupňů. Dávejte dobrý pozor, aby během výroby sirup neprošel varem – většinu účinných látek vyvaříte. Ostatně, i zahřátí vám zničí část vitaminu C, ale naštěstí ještě dost zbývá. Nechte na sporáku deset minut, poté vypněte. Propasírujte přes plátno či hodně jemný cedník, poté opět zahřejte – stačí na 50 stupňů – a dosypte cukr. Poté uložte do sklenic, přidejte rum a nechte vychladit za oknem nebo ve sklepě.
  • 1500g cukru
  • 3-4 lžíce kvalitního rumu
  • 1000g šípků
  • 2000 ml vody

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>