Kostival lékařský, černý kořen

kostival lékařský je léčivá bylinka, která je zdrojem silic, alkaloidů, tříslovin, alantoinu, vápníku, draslíku, fosforu a také vitamínů A, C a B12. Kostival roste především na mokrých loukách, na mezích polí nebo ve vlhkých Kostival lékařskýpříkopech. 
  • kořen (vyrýváme jaře a také na podzim)
  • čestvá nať (sbírá před květem a v době květu)

Kostival a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje rychlejší a lepší hojení ran
  • podporuje tvorbu buněk a regenerační procesy ve tkáních (alantoin)
  • stimuluje tvorbu červených krvinek (alantoin a cholin)
  • brzdí vznik zánětů
  • tlumí otoky v místě poranění
  • kryje rány včetně těch, které krvácí
  • významně snižují bolest
  • tinkturou se potírají revmatické klouby
  • na odřeniny a mírně krvácející 
  • léčitelé už od středověku k léčbě zlomenin, natržených svalů, pohmožděnin a výronů
  • při léčbě parodontózy a špatně se hojících ran
  • více

Skladování: suché , temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, při nízkém tlaku, děti do 3 roků, použití konzultujte s vaším lékařem

Lidové názvy: volský jazyk, medunice, svalík větší, černý kořen, kobylí mléko

Použití: používá se kořen na podzim nebo na jaře, mají v sobě největší léčebnou sílu

Jak připravit odvar z kořene?

dvě lžíce sušeného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody, pak necháme louhovat cca 15 min., scedíme.

Jak připravit tinkturu z kořene?

čerstvý nakrájený kořen kostivalu zalijeme lihem, aby byl ponořený, luhujeme 14-21 dní, potom scedíme a přelijeme do skleněných uzavíratejných sklenic

Regenerační mazání podle léčitele Váni

50 g strouhaného kostivalového kořene vaříme 5 minut v 0,5 litru vody. Po zchladnutí přilijeme 0,5 litru 40% alkoholu a necháme několik dnů odstát. Pak vše rozmixujeme a přecedíme přes plátno. Uchováváme v ledničce a při potížích masírujeme 3x denně bolavá místa.

Mast – kořen louhovaný v sádle

250 g sádla, 5–6 kořenů nakrájíme na kousky, přidáme do rozpuštěného sádla a chvíli pražíme. Necháme přes noc stát. Druhý den opět zahřejeme a přecedíme. Vzniklou mast uložíme v chladu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Kostival

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Diskusní téma: Kostival

Titulek: paní Vložil: helena pískačová Datum: 13.05.2019

mohu dávat králíkům kostival?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>