Rozinky - hrozinky

Rozinky nebo také hoovorově hrozinky jsou sušené plody révy vinné. Tradičně pro zachování většiny výživných látek se většinou suší na přímémRozinky slunci, ale dnes nastupuje rychlejší cesta pomocí horkého vzduchu. Hrozinky se vyrábí z velmi sladkých hroznů, proto se na jejich výrobu specializují především země s teplejším klimatem. Mezi významné producenty sušených rozinek patří např. Chile, Jihoafrická republika, Řecko, Turecko, Irán, Uzbekistán, Argentina, Austrálie. Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitaminu C a E, minerálů draslíku, selenu, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

U rozinek nacházíme na trhu několik různých druhů a označení:

  • dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
  • cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
  • sultánky -  obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
  • korintky – malé rozinky bez jadérek
  • dražované rozinky v jogurtu a hořké čokoládě

Rozinky a jejich účinky:

  • vláknina Pektin v rozinkách je příznivá zažívací soustavě
  • antioxidant rostlinného původu
  • ve srovnání s čerstvým ovoce jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek, stopových prvků a některých vitamínů
  • významný zdroj draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a železa
  • protektivní vliv proti vzniku zubního kazu - zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů
  • příspívají k pevnosti kostí a chrání před osteoporózou
  • mohou sloužit jako alternativní přírodní sladidlo (pudinky, buchty, zmrzlina ...)
  • zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru díky obsahu Inulínu
  • snižuje i riziko tvorby krevních sraženin
  • zdroj resveratrolu
  • nízký glykemický index
  • v malém množství vhodné při redukčních dietách
  • detoxikují škodlivé látky z těla
  • vhodná při chudokrevnosti
  • téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
  • prevence proti  vzniku rakoviny žaludku a střev. 
  • velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) , vitaminu C a E
  • Paleo strava, vhodná i pro vegany
  • působí proti zácpě
  • prospívají zdraví očí (vitamin A a beta-karoten)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • stimulují libido (aminokyselina arginin)
  • zdroj rychlé energie (fruktóza a glukóza)

Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukkroví, do obilné kaše, musli a vloček

TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.

 Listy vinné révy mají mírnou chuť, chutnají jako špenát. V listech se nachází množství cukrů, tříslovin, karoten, quercetin a organické kyseliny.

Účinky listů vinné révy:

  • stimulují krevní oběh
  • snižují krevní tlak
  • rozšiřují cévy
  • zvyšují odolnost cév proti kornatění
  • podporují činnost střev
  • pomáhají při zácpě
  • zmírňují podráždění, zarudnutí a otoky kůže
  • očišťují organismus od odpadních látek
  • obsahují velké množství vitamínů A, C a B
  • mají protirakovinné účinky
Čaj z listů vinné révy: pravidelné pití čaje z vinných listů působí jako prevence proti cukrovce nebo vysokému krevnímu tlaku. Čaj je vhodný i v chřipkovém období. Odvary z listů révy působí blahodárně i při kožních problémech. Listy se často přidávají i do koupele jako pomoc při různých dermatitidách.

Kde koupit sušené rozinky ?

  • prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>