Kešu ořechy a zdraví

Kešu ořechy ("hořčíková bomba") jsou jedlé nažky tropického ledvinovníku, strom vyšky cca 10-12m rostoucí v tropech. Jeden vzrostlý ledvinovník může za rok vyprodukovat až 40-50kg kešu oříšků. Strom původem z Jižní Ameriky se postupně rozšířil do Afriky a jižní Asie (Vietnam, Indie). Z kešu oříšků se též vyrábí jedinečný olej, který není u nás k sehnání.

Druhy kešu oříšků prodávané v obchodní síti:Kešu 

  • solené
  • pražené, https://www.awashop.cz/kesu-orisky-prazene-solene-1000g/?cid=199 
  • https://www.awashopbrno.cz/products/kesu-orisky-natural-1kg/
  • dražované kešu v čokoládě, karobu nebo jogurtu
  • nakládané v medu
  • kešu máslo
  • kešu s chilli

Účinky kešu oříšků na zdraví

  • vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin
  • Brainfood - posiluje nervovou soustavu – snižují podrážděnost, úźkost, nervozitu
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují regeneraci a snižují únavu
  • metabolické funkce-vysoký obsah hořčíku  (260 mg/100 gramů ) - podporuje správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí
  • pomáhá při špatném trávení
  • snižuje bušením srdce či arytmii
  • zlepšují ostrost zraku - vysoky obsah protioxidantů ( Zea-xantin )
  • při angíně pectoris
  • podporují tvorbu spermií
  • uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení
  • zlepšuje paměť a myšlení (brainfood)
  • přírodní zdroj hořčíku
  • více o kešu...

Účinné látky: 50 % tuků ( omega 3 mastné nenasycené kyseliny ), 20 % bílkovin a 25 % cukrů, kyselina panthotenová (vitamín B5), pyroxid (vitamín B6), riboflavin a thiamin (vitamín B-1) vitaminy A, E, minerály-hořčík, draslík dále železo , mangan, selen a zinek

Druhy Kešu ořechů:

zjednodušeně: čím menší číslo tím větší ořechy, písmeno značí barvu W- white (bílá)
  • W210 - největší ořechy na evropském trhu 
  • W240 - největší u vybraných prodejců a u běžně v našem sortimentu
  • W320 - běžně prodávané kešu na českém trhu
  • W450 - nejobvykleji v prodeji v našich řetězcích
  • WS - půlené ořechy
  • LBS320 - necelé a půlky
  • LP - označení nejmenších ořechů

Kešu

  • https://www.awashop.cz/kesu-orechy-c199/
  • https://www.awashop.sk/kesu-orechy-c199/

Kešu ořechy mají cca 21-27% sacharidů a nízký glykemický index

Dávkování: doporučené množství za den je cca 40-50g

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu ořechy kešu Ensa

Chuť: jemná, nasládlá 

Použití: do musli, ořechových směsí, dezertů, vhodný do slaných a sladkých pokrmů, zeleninových salátů-nastrouhaný na drobno, kešu ořechy by se měly před konzumací namočit

TIPY na využití kešu:

Sladká rýže -2 hrsti sladké rýže sweet , 100g kešu oříšků, ovoce ( rýži propereme ve studené vodě, dáme do tlakového hrnce, přidáme kešu ořechy, špetku soli a 4-5 hrnků vody. Vaříme pod tlakem 60 minut. Podáváme s ovocem )

Kešu pomazánka -  Kešu ořechy 50 g necháme na cca 30 min. namočené ve vodě, přidáme petržel 80g, česnek 1/2 stroužku, limetku, tymián, řapíkatý celer 50 g, Cherry rajčátka 50 g přidáme 50ml vody a vše rozmixujeme a můžeme namazat na chleba.

Brokolicový salát s kešu oříšky- mraženou brokolici uvaříme v páře do měkka a opláchneme v cedníku pod studenou tekoucí vodou. Nechte řádně okapat a osušte utěrkou přebytečnou vodu.  Na teflonové pánvi opečeme slunečnicová semínka s kešu oříšky. Stáhneme z ohně, přidáme rozinky, brokolici, ochutíme solí a pepřem. Podáváme při pokojové teplotě nebo chlazené k hlavnímu jídlu. (350 g mražené brokolice, 50g solených kešu, 50g rozinek, 50 g  slunečnicových semínek, himalájská sůl a pepř na dochcení ).

Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinkami na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka.

Kešu máslo

Kešu orechové maslo nie je tak populárne a široko dostupné ako mandľové maslo, ale jeho popularita stále rastie nielen pre jeho chuť, ale hlavne všestrannosť. Kešu maslo možno nájsť v obchodoch so zdravou výživou, ale často je vyrobené z pražených orechov a často tiež obsahuje pridanej soli a palmový alebo požltový olej, ktorým získa krémovejšia chuť. Obsahuje tak karcinogény a celkovo ohrozuje nutričný profil výrobku. Vždy je lepšie si ho vyrobiť doma a presne vedieť, z čoho je vyrobené a ako. Kešu má prírodný "maslovú" príchuť a nižší obsah tuku ako mnoho iných orechov. Okrem toho asi ¾ týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú veľmi zdravé pre srdce. Čisté kešu maslo je tiež dobrým zdrojom horčíka, medi a fosforu. Kešu maslo by malo byť konzumované striedmo v rámci vyváženej stravy, ale lyžice kešu masla niekoľkokrát týždenne urobí zázraky na vašom zdraví. Kešu maslo sa často používa v indickej a thajskej kuchyni. Hodí sa na sladké aj slané variácie jedál ako sú sušienky, koláče, pudingy, dipy a slúži ako fantastický základ pre výrobu raw surových čokoládových dobrôt. Dáva vyniknúť zaujímavou chuťou tiež polievkam, duseným pokrmom a kari, rovnako ako šalátovým zálievkam, miešané blanšírované zelenine a marinádam. Pridaním lyžice masla obohatíte tiež kešu mlieko alebo kešu krém. Vždy rozmiešajte olej z hornej časti nádoby so zvyškom a uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke po dobu niekoľkých mesiacov.

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf


 

Diskusní téma: Kešu ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>