Bazalka pravá
![Bazalka](https://f73de8e68d.clvaw-cdnwnd.com/d6945c4636144b69b54fba4de3698217/200003324-ca0f7cb097/awa_bazalka_2.jpg)
- čerstvé a sušené listy se používají v kuchyni jako koření
- TULSI - bazalka posvátná
Bazalka, složení a její účinky na zdraví:
- zdroj omega 3 kyselin
- brainfood
- obsahuje vitamíny K, A, C
- minerály, vápník, železo, hořčík
- zdroj silice, třísloviny
- esenciální mastné oleje, například: estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, myrcen, či limonen
- zklidňuje nervový systém
- zlepšuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a plynatosti
- má močopudné účinky
- přírodní antibiotikum
- podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu C)
- více
Bazalková semínka
- více o bazalkových semenech
- vhodné při redukčních dietách
- jsou hydroskopické (bobtnají jako jako chia semínka)
- vhodné do snídaňových směsí, smoothie, nápojů a na zahuštění jídel
- vhodné pro vegany a vegetariány
Pesto nejenom s bazalkou
Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou, medvědím česnekem nebo jinými bylinkami.Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.
Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.
Pesto se hodí k těstovinám, do salátů, na gnocch.
Potřebné ingredience:
- 30g čerstvých listů bazalky
- 30g piniových semínek (kešu ořechů, mandlových plátků)
- 1 stroužek česneku
- pár kapek citronové šťávy
- 50ml panenského olivového oleje
- 30-50g lahůdkového droždí (kdo jí mléčné výrobky, může dát parmezán, nebo tuto ingredience lze úplně vynechat)
- himalájská sůl a trochu pepře
Postup: Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkového droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím Dochutit solí a pepřem je lepší až na závěr.
Bazalka a její pěstování:
- skořicová bazalka
- citrónová bazalka
- anýzová bazalka
- vínová bazalka
Diskusní téma: Bazalka
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce