Kostival lékařský, černý kořen

kostival lékařský je léčivá bylinka, která je zdrojem silic, alkaloidů, tříslovin, alantoinu, vápníku, draslíku, fosforu a také vitamínů A, C a B12. Kostival roste především na mokrých loukách, na mezích polí nebo ve vlhkých Kostival lékařskýpříkopech. 
  • kořen (vyrýváme jaře a také na podzim)
  • čestvá nať (sbírá před květem a v době květu)

Kostival a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje rychlejší a lepší hojení ran
  • podporuje tvorbu buněk a regenerační procesy ve tkáních (alantoin)
  • stimuluje tvorbu červených krvinek (alantoin a cholin)
  • brzdí vznik zánětů
  • tlumí otoky v místě poranění
  • kryje rány včetně těch, které krvácí
  • významně snižují bolest
  • tinkturou se potírají revmatické klouby
  • na odřeniny a mírně krvácející 
  • léčitelé už od středověku k léčbě zlomenin, natržených svalů, pohmožděnin a výronů
  • při léčbě parodontózy a špatně se hojících ran
  • více

Skladování: suché , temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, při nízkém tlaku, děti do 3 roků, použití konzultujte s vaším lékařem

Lidové názvy: volský jazyk, medunice, svalík větší, černý kořen, kobylí mléko

Použití: používá se kořen na podzim nebo na jaře, mají v sobě největší léčebnou sílu

Jak připravit odvar z kořene?

dvě lžíce sušeného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody, pak necháme louhovat cca 15 min., scedíme.

Jak připravit tinkturu z kořene?

čerstvý nakrájený kořen kostivalu zalijeme lihem, aby byl ponořený, luhujeme 14-21 dní, potom scedíme a přelijeme do skleněných uzavíratejných sklenic

Regenerační mazání podle léčitele Váni

50 g strouhaného kostivalového kořene vaříme 5 minut v 0,5 litru vody. Po zchladnutí přilijeme 0,5 litru 40% alkoholu a necháme několik dnů odstát. Pak vše rozmixujeme a přecedíme přes plátno. Uchováváme v ledničce a při potížích masírujeme 3x denně bolavá místa.

Mast – kořen louhovaný v sádle

250 g sádla, 5–6 kořenů nakrájíme na kousky, přidáme do rozpuštěného sádla a chvíli pražíme. Necháme přes noc stát. Druhý den opět zahřejeme a přecedíme. Vzniklou mast uložíme v chladu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Kostival

Diskusní téma: Kostival

Titulek: paní Vložil: helena pískačová Datum: 13.05.2019

mohu dávat králíkům kostival?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18