Lopuch větší

Lopuch se asi nikomu nejeví jako příliš hezká rostlina. Snad i proto, že je plevelem z rumišť, smetišť a navážek. O to překvapivější je spektrum jeho účinků na lidský organismus. V kuchyni můžete používat jeho mladé výhonky. Silnější řapíky stačí oloupat a uvařit jako chřest nebo je sníst syrové. Nejčastěji ale využíváme kořen jednoletých rostlin. Ten se usuší a pokud je potřeba, stačí ho svařit na čaj.

Blahodárné účinky lopuchu jsou skutečně pestré. Má diuretický i antibakteriální účinek. Omezuje také pocení, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá proti dně, při sukrovce, ledvinových a močových kamenech, gastritidě, žaludečních vředech, zánětech v ústech či při onemocnění kloubů. Dokonce prý účinkuje i proti malárii.

Lopuch a jejich účinky na zdraví:

  • na akné
  • prospívá při kožních problémech
  • pomáhá při dně
  • na žaludeční vředy
  • prospívá ledvinám
  • na artrózu
  • diuretický i antibakteriální účinek
  • omezuje pocení
  • více

Použití: na přípravu čaje, na koupele, na obklady, na přípravu tinktury

Kvalita: sušený kořen má mírně sladkou až neutrální chuť s jemným nádechem ostrosti

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné, kojící ženy a v kombinaci s léky na snížení hladiny krevního cukru

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v papírových obalech

Jak připravit čaj z kořene lopuchu většího?

2 čajové lžičky drceného sušeného kořene zalijeme 500 ml horké vody, necháme krátce povařit nebo macerovat přes noc ve vodě a poté jen ohřát. Pro vnější použití připravíme odvar z 1–2 polévkové lžíce kořene na 500 ml vody. Povaříme a scedíme.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Lopuch

Tato fotogalerie je prázdná.

Diskusní téma: Lopuch

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>