Pampeliška (smetanka lékařská)

pampeliška (smetánka lékařská) je léčivka, která kvete v průběhu dubna až srpna, na dutých stvolech jsou výrazné žluté květ, které hojně navštěvují včely. Po odkvětu (bílé koule-chmíří) se semínka opatřená padáčkem rozletí do okolí. Listy pampelišky mají typický kopinatý tvar. Čerstvé listy pampališky jsou zdrojem vitamínu C, A, vitamínů skupiny B, chlorofylu, betakarotenu inulinu, draslíku, sodíku, hliníku, mědi, železa, vápníku, křemíku.
 

Pampeliška, pro léčivé účinky se používá:

  • květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně odvaru)
  • listy (do polévek, nebo místo špenátu), 
  • kořen (sbírá se před rozkvětem - březen a duben nebo po odkvětu během října) můžeme jej i sušit
  • stvol

Pampeliška a její účinky:

  • pomáhá čistit krev
  • působí proti dlouhodobé únavě
  • pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • působí proti dně a revmatismu
  • detoxikace organismu
  • silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater (čerstvé listy)
  • elixír na játra (kořen)
  • povzbuzuje metabolismus (maldé listy)
  • podporuje trávení (kořen)
  • zdroj inulinu (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)
  • podporuje vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin (kořen)
  • zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu (kořen)
  • zdroj elektrolytů (čerstvé listy)
  • zlepšuje činnost jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu (kořen)
  • pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy (pampeliškový sip - med)
  • více

Kořen pampelišky:

kořen (je nahořklý) pampelišky se sklízí brzy na jaře (v březnu, duben nebo říjen - listopad), po vytažení kořen důkladně omyjeme, nakrájíme podélně na kousky a sušíme je v troubě či sušičce do teploty 50 °C. Dříve se z kořene pampelišky připravovala náhrada kávy stejně jako z čekanky, kořen lze pojídat i v čestvém stavu..

Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.

Čerstvé stvoly pampelišky:

čerstvé stvoly důkladně omyjte a můžete je žvýkat
 

Čerstvé listy pampelišky:

listy se sbírají před rozkvětem (březen až duben nebo až v říjnu) konzumují se čerstvé nebo sušené, hodí se do jarních salátů
  • zdroj chlorofylu a vitamínů skupiny B

Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou

na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu.  Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup:  Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic.
Potřebné ingredience:
  • pampeliškové květy 120 g
  • meduňka 3 snítky
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • cukr 1000 g
  • voda 1000 ml 
Včelí med je v základu roztokem glukózy a fruktózy ve vodě (mimoto obsahuje malé procento pylů, enzymů, bílkovin a dalších látek).
 
zdroj: ireceptář
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Pampeliška

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Diskusní téma: Pampeliška

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Superpotraviny, které vás nejvíce hydratují

22.05.2017 17:14
Hlad je převlečená žízeň, proto může i místo vody vyzkoušet například i tyro superpotraviny a podpoříte tak svůj pitný režim a správnou  hydrataci  organismu. Nejvhodnější jsou plody, které právě utrhnete zralé na zahrádce.. Rajčata obsahují až 94% vody neobsahují tuk a mají minimum...

Možnosti jak nahradit kravské mléko

18.05.2017 00:02
Většina z nás vyrůstala na kravském mléku, ale mnozí spotřebitelé nyní hledají mléčné náhražky. Ať už je to intolerance na laktózu, nebo jiný životní styl (veganství), nebo hledání jednoduchého řešení na zdravotní potíže (zažívací problémy, nadýmání, průjem, kožní problémy a intolerance na...

25 Superfoods pro hubnutí

14.05.2017 00:38
Musíme ještě objevit jídlo, které rozpustí všechny nežádoucí tuky v našem těle, ale máme podezření, že to je skryto někde v elixíru mládí. „Myslím, že superpotraviny mají dvojí účinek - dávají nám výživu, a také nám pomáhají při hubnutí. Několik tipů jak přispět k proces hubnutí: hubnutí...

5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47
Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v...

7 superpotravin, které působí proti nemocem a pomáhají podpořit zdraví

06.05.2017 23:47
I když neexistuje žádná přísná vědecká definice, co jsou superpotraviny (superfoods), lze ale říci, že jsou plná základních živin, vitamínů a minerálů, zdrojem vlákniny a bílkovin. Superfoods mají také protizánětlivé účinky (omega-3 mastné kyseliny) a působí proti stárnutí - anti-aging (díky obsahu...

Pokles vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině

05.05.2017 17:49
Vědecké studie, které probíhají od roku 1985 potvrzují trvalý pokles minerálů a vitamínů v ovoci a zelenině. Řada odborníků doporučuje užívat vitamínové a minerální doplňky stravy, jako možnost doplnění těchto látek do organismu. Ale je ten správný postup? Nejmarkantněji je to...

Ovoce a jeho účinky na zdraví

28.04.2017 00:04
Zelenina, ovoce a jejich pravidelná konzumace je možností, jak nahradit přášky přírodními zdroji, které jsou plné výživných látek a příznivě působí na naše zdraví. Znátě účinky tohoto zejména bobulovitého ovoce? Angešt angrešt je téměř neznámé bobulové ovoce, které časte najde v zahrádkách našich...

Jarní únava...možná vám chybí vitamin D a železo

27.04.2017 23:15
Jarní únavu můžeme zmírnit nebo i předejít stravou. Za jarní únavu může stát i oslabený organismus, nedostatek slunečních paprsků a oslabený imunitní systém. A níže vám uvádíme pár tipů jak si s tím poradit. doplňte vitamin D (jeho nedostatek se projevuje, únavou, ospalost, nedostatkem síly a...

7 nejlepších potravin a nápojů v boji proti refluxu

16.04.2017 19:16
Kořeněná jídla, smažená jídla., rajčatová omáčka, kofein. Pokud jste trpí refluxem ( návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu), již pravděpodobně přesně víte , co nemůžete jíst nebo pit. Stejně jako některé potraviny mohou způsobit vznik refluxu, některé potraviny mohou naopak pomoci proti zánětu...

15 Potravin, které vám pomohou zhubnout

15.04.2017 00:28
Podívejte se na těchto 15  potravin na hubnutí , které vám pomohou vykročit na zdravou (a chutné) dietní cestu: Řecký jogurt   Řecký jogurt je ideální nejen jako jídlo na snídani s nějakým ovocem, ale je to opravdu superpotravina na snížení hmotnosti. Zkuste řecký jogurt místo...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>