Epsomská hořká sůl

Název Epsomská sůl (síran hořečnatý- MgSO4) je trochu zavádějící, je úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Epsomská sůl, je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod ( např. Šaratica, Zaječická hořká voda).
Na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé jí častou používají do koupele. Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pro vnitřní užití používejte pouze potravinářskou nebo farmaceutickou kvalitu.
 

Epsomská sůl, použití a účinky:

  • účinné projímadlo - laxativní účinky
  • při zácpě
  • při namožených a bolestivých svalech - fibromyalgie
  • urychluje regeneraci svalů
  • snírňuje bolesti a otoky
  • tělový peeling
  • při stresu
  • pro vnitřní i vnější detoxikaci
  • epsomská sůl je velmi hořká a používá se nejčastěji na koupele
  • prostředek k léčbě nespavosti (podporuje tvorbu melatoninu)
  • zlepšuje vstřebávání hořčíku
  • při problémech s nepříjemným zápachem nohou nebo nějakými plísněmi
  • používá se na vlasy jako kondicioner a pro zvětšení objemu
  • pro čištění pleťových pórů
  • lze použít jako zahradní hnojivo
  • čistí dobře keramické podlahy a obklady
  • podílí se na produkci serotoninu (koupele s epsomskou solí
  • vyrovnává ph
  • uvolňuje i ztuhlé a bolestivé klouby
  •  zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému 
  • více informací

Dávkování:

Pokud užíváte Epsomskou sůl ústy poprvé, začněte pomalu. Nejprve zkuste 1 - 2 kávové lžičky (5 - 10 g) a postupně dávky zvyšujte.
Pro děti je maximální denní doporučená dávka Epsomské soli 5 - 10 g (1 - 2 kávové lžičky), Maximální doporučená dávka pro dospělé je obvykle 2 - 6 kávových lžiček (10 - 30 g) Epsomské soli na den. Použití je nutné konzultovat s lékařem.
 
Pro koupel se doporučuje použít 2 až 4 hrnky soli, můžete přidat esenciální olej – rozmarýn, borovice…
 

Kde koupit epsomskou sůl?

Glauberova sůl

 

Diskusní téma: Epsomská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>