Epsomská hořká sůl

Název Epsomská sůl (síran hořečnatý- MgSO4) je trochu zavádějící, je úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Epsomská sůl, je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod ( např. Šaratica, Zaječická hořká voda).
Na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé jí častou používají do koupele. Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pro vnitřní užití používejte pouze potravinářskou nebo farmaceutickou kvalitu.
 

Epsomská sůl, použití a účinky:

  • účinné projímadlo - laxativní účinky
  • při zácpě
  • při namožených a bolestivých svalech - fibromyalgie
  • urychluje regeneraci svalů
  • snírňuje bolesti a otoky
  • tělový peeling
  • při stresu
  • pro vnitřní i vnější detoxikaci
  • epsomská sůl je velmi hořká a používá se nejčastěji na koupele
  • prostředek k léčbě nespavosti (podporuje tvorbu melatoninu)
  • zlepšuje vstřebávání hořčíku
  • při problémech s nepříjemným zápachem nohou nebo nějakými plísněmi
  • používá se na vlasy jako kondicioner a pro zvětšení objemu
  • pro čištění pleťových pórů
  • lze použít jako zahradní hnojivo
  • čistí dobře keramické podlahy a obklady
  • podílí se na produkci serotoninu (koupele s epsomskou solí
  • vyrovnává ph
  • uvolňuje i ztuhlé a bolestivé klouby
  •  zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému 
  • více informací

Dávkování:

Pokud užíváte Epsomskou sůl ústy poprvé, začněte pomalu. Nejprve zkuste 1 - 2 kávové lžičky (5 - 10 g) a postupně dávky zvyšujte.
Pro děti je maximální denní doporučená dávka Epsomské soli 5 - 10 g (1 - 2 kávové lžičky), Maximální doporučená dávka pro dospělé je obvykle 2 - 6 kávových lžiček (10 - 30 g) Epsomské soli na den. Použití je nutné konzultovat s lékařem.
 
Pro koupel se doporučuje použít 2 až 4 hrnky soli, můžete přidat esenciální olej – rozmarýn, borovice…
 

Kde koupit epsomskou sůl?

Glauberova sůl

 

Diskusní téma: Epsomská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18