Shitake

Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti, Má světle až tmavě hně dý klobouk, velký až 10 cm. Je zdrojem riboflavinu (vitamín B2), niacinu (vitamin B3) a vitamínu D2. bsahují všech osm esenciálních aminokyselin a esenciální mastnou kyselinu zvanou kyselina linoleová, které mohou podporovat budování svalů a zlepšovat trávení.

Houba Shiitake a její účinky:shiitake, japonská houba

  • posiluje celkovou obranyschopnost organismu
  • pravuje množství cholesterolu v těle
  • má protivirové a protirakovinné účinky
  • vhodné pro vegetariány jako náhrada masa
  • chrání játra
  • má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální účinky
  • zdrojem vitaminu řady B a vitaminu D
  • příznivě ovlivňuje metabolismus tuků
  • podporuje léčbu únavového syndromu
  • podporuje léčbu HIV
  • při léčbě jater (cirhóza, hepatitida)
  • trávicího systému (léčba žaludečních vředů)

Shitake nachádza všestranné použitie v orientálnej i európskej kuchyni najmä pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Má veľmi nízku energetickú hodnotu. Nasýti, chutí a pritom nás nezaťaží prebytočnú energiou - nepriberá sa po nej. Pomocou shitake môžeme v našom jedálničku nahradiť mäso alebo ju možno použiť na dochutenie všetkých druhov mäsitých pokrmov. Shitake je výborným doplnkom ku kuraciemu a králičiemu mäsu. Znamenite sa hodí do polievok a omáčok.

Shitake môžeme upravovať všetkými tradičnými spôsobmi. Môžeme ich dusiť, smažiť, grilovať, fritovať, zapekať a prípadne aj údiť. Aby vynikla ich výrazná a jedinečná hubová chuť, pri dusení šetríme vodou a huby podlievame minimálne. Dusené shitake sú vhodné na prípravu šalátov, napr. S paradajkami, hlávkovým šalátom alebo s kapustou. Shitake môžeme obaľovať ako rezne alebo je smažiť ochutené iba rascou a soľou. Pri grilovaní môžeme shitake potierať zmesou oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.

TIP: Shiitake na česnekovém másle (2 porce) Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.

  • 200 g shiitake čerstvé
  • 15 g másla
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny (petržel, koriandr, kopr)
  • kmín
  • 1 čl citrónové šťávy
  • strouhanka

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18