Skořice

Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a další (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol..), Není zdrojem tuku, cukru a proteinů.

  • skořice dokáže prohřát náš organismus a navíc umí povzbudit i imunitní systém
Jedna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skoric
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice

Druhy skořice:

Byli prokázány synergické účinky včelího medu a skořice
 

Skořice a její účinky na zdraví:Skořice

  • dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky - přírodní antibiotikum
  • antioxidant
  • posiluje imunitní systém
  • ničí baktérie, viry a plísně
  • působí proti kvasinkovým houbám (candida v trávicím traktu)
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak zvyšuje hladinu toho prospěšného (HDL)
  • působí i prevence proti rakovině, zvláště tlustého střeva
  • prevence proti infarktu
  • snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 procent
  • působí proti celulitidě a vyhlazuje strie (skořicový krém se hodí i na strie a zpevnění kůže)
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nachlazení, zánětům a mírní kašel
  • zlepšuje trávení
  • tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením
  • působí proti zácpě, plynatosti, nadýmání a průjmu
  • odstranuje bolesti svalů a kloubů ( snižuje otoky a zánět)
  • pomáhá i při PMS
  • snižuje únavu a hybnost (skořice s medem 1 :1)
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • pomáhá při infenci močového měchýře
  • podporuje mozkové funkce - brainfood (zlepšuje myšlení a paměť)
  • prevence proti Alzheimerově chorobě (podporuje paměť a pozornost)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku
  • podporuje zažívání - výborným zdrojem vápníku, vlákniny 
  • mírní zápach z úst
  • podporuje hubnutí, zlepšuje metabolismus a podporuje odbourávání tuku na břiše
  • podporuje prokrvování končetin a celého těla
  • čistí střevo a krev
  • zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu
  • vhodná pro cukrovkáře - klesá hladina cukru cucáním plátků skořice
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi  (prevence cukrovky 2. typu)
  • přírodní afrodisiakum
  • působí proti akné (maska na pleť skořice s medem v poměru 1:3)
  • snižuje množství spotřebu cukru (má přirozeně sladkou chuť) může se použít jako sladidlo
  • k uchování a konzervaci potravin bez použití chemických látek (např.ovoce)
  • protože snižuje zánět působí proti reakcím histaminu v těle
  • přírodní konzervace ovoce bez chemických látek
  • detoxikuje organismus
  • více

Další účinky a použití skořice

  • působí proti molům (plátěný sáček, smíchejte skořici s hrstkou dalších druhů koření, například hřebíček nebo bobkový list)
  • osvěžovač vzduchu (do rozprašovače dejte pár kapek skořicového oleje a vodu)
  • ústní voda se skořicovou vůní (skořici přídejte do vodky)
  • při pečení má výrazné aroma (např. koláč s jablky a skořící, žemlovka)
  • působí proti mravencům (prášek na místa kde se vyskytují mrazenci)
  • působí proti škůdcům (1 lžičku do květináče a rostlina bude chráněna před invazí škůdců)
  • při přesazování rostliny, pokud jsou poškozené kořeny (nasypte do květináče trochu skořice, lépe zakoření a dezinfikuje)
  • vynikajícím hnojivem a stimulantem růstu rostlin (posypeme listy, nebo půdu)
  • přidáte do květináče v pokoji nebo obyváku (stimuluje mozek, během dne budete více aktivní)

Skoříci můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou

Dávkování: optimální denní dávka jsou přibližně tři gramy,  odborníci doporučují, že dostatečné množství je půl až jedna čajová lžička za den. Větší množství může vyvolat nepříznivé účinky.

Použítí: do sladkých pokrmů, masa, nápojů (do kávy, kakaa na přípravu čaje), do ovesných kaší a musli, do jogurtů

TIP: Skořicová mast na pokožku - směs jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice

TIP: Skořicové mléko: špetku mleté skořice vmíchejte do sklenice horkého mléka. Přidejte kardamom, práškový zázvor a hřebíček

TIP pro dobrý spánek, čaj s banánem a skořicí:

Nalijte přibližně 2 šálky vody do kastrůlku a nechte ji vařit. Až voda začne vřít, tak přidejte oloupaný banán. Nechte vařit asi 10 minut a následně odstraňte z ohně. Do takto připraveného banánového odvaru přidejte skořici a promíchejte. Hotový čaj přeceďte a popíjejte před spaním.

Banán nemusíte vyhazovat. Můžete ho nechat vychladnout a uložit do chladničky. Ráno si ho přidejte do ovesných vloček. Popřípadě jej můžete vložit do mrazničky a udělat si z něj banánovou zmrzlinu.

Ingredience: jeden, banán, čtvrt lžičky skořice a voda

Skořici?

Diskusní téma: Skořice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>