10 spalovačů tuků
11.02.2015 23:2610 potravin, urychlujících metabolismus
Tyto potraviny změní vaše tělo na spalovač tuků.
Vejce
Vejce jsou superprotein. Obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které vaše tělo potřebuje, aby se mu dařilo. Bylo opakovaně prokázáno, že lidé, kteří jedí vajíčka k snídani, se cítí plnější déle a tím se sníží jejich celkový denní kalorický přísun a mohou tak rychleji zhubnout. Studie shodně ukazují, že jíst snídaně bohaté na bílkoviny snižuje chuť k jídlu po celý den.
Použití: Nejlepším řešením je, jíst více kalorií, zatímco vy jste fyzicky aktivní, takže vejce ke snídani nabízí ideální kombinaci.
Chia semínka
Chia semínka se používají jako léčivá potravina ve střední a jižní Americe. V mnoha kulturách na prevenci diabetu, obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Jsou nabity zdravými protizánětlivými tuky, bílkovinami a vlákninou. Po konzumaci semínek se můžeme cítit déle plnější. Pouhá lžíce této mocné rostlinné potraviny obsahuje 2500 miligramů omega-3 mastných kyselin, 4,5 g vlákniny, 3 g bílkovin, a phyto –nutrienty tzn. tři druhy polyfenolů, které jsou prospěšně pro naše zdraví – patří mezi ně: flavonoidy – snižují mozkové patologie, fenolové kyseliny - obsahují přírodní antiseptické vlastnosti a reversatrol – podporuje zdraví srdce a působí protizánětlivě.
Použití chia semínek - recepty
1. Smíchejte ráno do ovesných vloček, jogurtu, nebo zdravých obilovin.
2. Přidejte do koktejlů a smoothies.
3. Přidejte do polévek.
4. S vejcemi: 1 polévková lžíce Chia semena s 1/4 šálku vody na 1 vejce.
5. Do rozšlehaných vajec, namáčet po dobu 10 minut, a osmažit jako Chia omeletu.
6. Posypat salát.
7. Namočte do mandlového mléka a přidejte brokolici, květák, sladké brambory, nebo tuřín a udělejte kaši.
8. Do pomazánek.
9. Vmíchejte při vaření fazolí.
10. Zapečte v toastu.
Skořice
Skořice je motorem spalování tuků, který zvyšuje metabolismus a bylo prokázáno, že pomáhá blokovat vstřebávání glukózy a zvýšit účinek inzulínu a tak odstranit cukr z krve. Protizánětlivý prostředek působící proti obezitě. Bylo prokázáno, že zpomaluje vyprazdňování žaludku, což stabilizuje hladinu cukru v krvi a zpomaluje jeho cestu do tenkého střeva.
Použití: Přidejte skořici do svého denního šálku kávy nebo posypte ovoce, jako jsou borůvky.
Bobule - brusinky, jahody a borůvky.
Bobule jsou bohaté na polyfenoly, sloučeniny, které poskytují mnoho ochrany při kardiovaskulárních nemocech. Tyto účinky mají brusinky, jahody a borůvky.
Studie naznačují pozitivní účinky směsí z bobulí:
- Snížení přírůstku tělesné hmotnosti
- Blokování hromadění tuku
- Působí protizánětlivě
- Příznivě ovlivňují střevní mikroflóru proti růstu škodlivých patogenů.
Použití: Přidejte do koktejlů nebo smoothies.
Zázvor
Často označovány jako "univerzální lék". Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Není však vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře.
Použití: Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí. Je z něj výborný horký čaj.
Zelený čaj
Pokud jde o hubnutí a spalování tuků, zelený čaj má ty nejlepší reference. Zelenému čaji se připisuje řada zdravotních účinků, z nichž mnohé dosud nebyly vědecky potvrzeny. Tato tvrzení, pro která chybí vědecké důkazy jsou vypsána zde:
- zastavení některých neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba,
- prevence a léčba rakoviny,
- léčba sklerózy multiplex ,
- prevence degradace buněčných membrán neutralizací šíření volných radikálů (což nastává při oxidačních procesech),
- snížení negativních účinků cholesterolu LDL („špatný cholesterol“), snížením úrovní triglycerinů a zvýšením produkce cholesterolu HDL („dobrý cholesterol“),
- zvýšení oxidace tuků (pomáhá tělu využít tuk jako zdroj energie) a podpora látkové výměny,
- japonští výzkumníci tvrdí, že pokud vypijete denně pět šálků zeleného čaje, spálí vaše tělo navíc 70 až 80 kalorií. Dr. Nicholas Perricone, specialista na boj se stárnutím, tvrdil v televizní show, že pokud člověk pije čaj namísto kávy, výrazně během 10 týdnů zhubne,
Existují také negativní účinky při nadměrném pití čaje, kvůli velkému množství kofeinu v zeleném čaji. Vedlejší účinky z množství kofeinu v těle mohou být nevolnost, nespavost a časté močení.
Avokádo
Avokádo je jedním z mála potravin, které obsahují velké množství zdravých protizánětlivých tuků, slušné množství bílkovin a nemalé množství léčivých fytonutrientů - podporuje detoxikaci jater, normalizuje metabolismus jater a brání dalšímu poškození vlivem vnitřních a vnějších toxinů jako jsou například jedy ze životního prostředí, a velké množství vlákniny (11 až 17 g na jedno avokádo!). Avokádový olej má vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA), včetně omega-9 tuku s názvem kyselina olejová. Bylo prokázáno, že zažene hlad.
Použití: Po snězení půl avokáda, by neměl 5 hodin přijít hlad.
Quinoa – Merlík čilský
Bezlepková quinoa s vysokým obsahem hořčíku, který je klíčovým regulátorem energie a redukuje hladinu cukru v krvi. Studium na univerzitě v Miláně ukázalo, že quinoa má „sytící“ účinek - nejvyšší mezi bezlepkovými zrny.
Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“. Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem.
Chilli paprička
Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Kdo nemá v oblibě mléko, může si ústa vypáchnout sklenkou silné kořalky, protože kapsaicin je rozpustný i v alkoholu.
Pozitivní účinky kapsaicinu způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání a urychlení Kapsaicin spustí hormonální stresovou reakci. Po aktivaci nervového hormony zvané katecholaminy, jako je adrenalin a noradrenalin, se uvolní do krevního řečiště. Tento proces zvyšuje termogenezi, přičemž tuk efektivněji oxiduje.
Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně.
Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum.
Syrovátka
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbude po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. V minulosti byla likvidována jako odpad. Rostoucí ekologická zátěž byla jedním z důvodů snahy o její další využívání.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E[1]. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek. Dále obsahuje bílkoviny a také laktózu. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí na laktózu (mléčný cukr) dát pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus:
Syrovátka lidskému tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
Syrovátka je vysoce kvalitní protein, který podporuje pocit plnosti a sytosti po jídle a snižuje další spotřebu potravin.