15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti
05.10.2016 11:05Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi.
V supermarketech najdete ovoce a zeleninu po celý rok, jedná se ale většinou o importované zboží. Po domácích plodech se ale vyplatí zapátrat, jelikož i na našich zahrádkách roste celá řada takzvaných superpotravin, produktů, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek.
Šípky
Dříve se sbíraly jako léčivé, drobné červené plody jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C (hrst šípků obsahuje dávku vitamínu C na 3 dny) a vitamínu B1. Čaj ze sušených šípků pomáhá v sychravém počasí proti únavě, vitamín C zlepšuje kůži a činnost cév. Jedná se o mocný antioxidant.
- antioxidant s vysokým obsahem vitamínu V
- šípkový čaj - recept
- šípkové víno - recept
- šípkový olej - recept
- více
Mák modrý
Je bohatým přírodním zdrojem vápníku, obsahuje navíc vlákninu.
Švestky
Slivovice ani povidla nejsou vhodnou úpravou švestek, v plodech je vitamín B12, který je prospěšný pro krvetvorbu, a vitamín B1 prospěšný mozku. Ve švestkách je navíc vláknina, která je přínosná pro zažívání. Švestky jsou vhodné i pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu glykémie.
- snižují hladinu cholesterolu
- posilují a čistí játra
- diuretické účinky
- více
Angrešt, srstka
Chlupatá slupka je bohatým zdrojem křemíku, který blahodárně působí na vlasy a nehty a navíc zbavuje tělo těžkých kovů včetně rtuti. V angreštu je navíc nerozpustná vláknina a vitamín B6, který je důležitý pro látkovou přeměnu bílkovin, nervy, srdce a růst vlasů. Nedostatek vitamínu B6 vede k únavě a tloustnutí (a to i při správné stravě). Více
Hroznové víno
Obsahuje barviva, antioxidanty, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, diureticky působící látky, které pozitivně působí na ledviny. Hroznové víno je bohaté i na mangan - důležitý je pro kosti, štítnou žlázu a výživu nervů, nebo hořčík, který příspívá svalové relaxaci.
Celer
Ideální v syrové podobě a v kombinaci s méně výraznou zeleninou. Jeho vůně a chuť je způsobena vyšším množstvím éterických olejů - terpenů, které odpuzují bakterie, celer tak má antibakteriální účinky. Celer působí blahodárně na sliznice v ústech, nosohltanu a žaludku a zvyšuje jejich imunitu.
Jablka a oblíbené křížaly
Jsou dobrým zdrojem vlákniny a polysacharidů, nezvyšují hladinu cukrů v krvi a jsou vhodná i pro diabetiky. Díky ovocným kyselinám se hodí na očištění zubů i pleti, jadérka obsahují zinek, hořčík a mangan. Více
- normalizují střevní flóru
- zlepšují činnost střev
- podporuje vylučování toxinů díky obsahu pektinu
- zdroj vitaminu C a E
Kysané zelí (a další kysaná zelenina)
Bohatá zásobárna vitamínu C, zelenina navíc díky kysání vydrží delší dobu, bakterie kvašení z kysaného zelí zároveň posilují prospěšné bakterie ve střevech. Kysáním je stravitelnější vláknina a zvyšuje se množství vitamínu B12 důležitého pro krvetvorbu.
Vejce
Sice obsahují cholesterol, ale zároveň obsahují i lutein, který ho rozpouští. Vaječný bílek je bohatým zdrojem bílkovin, je ale zároveň alergenem.
Rajčata
Obsahují antioxidant lykopen, který snižuje riziko aterosklerózy, je lépe vstřebatelný po tepelné úpravě. Barviva - karotenoidy - zlepšují antioxidační schopnosti krve a obranyschopnost proti virům. Dostatečné množství jsou cca 3 větší rajčata denně.
Vlašské ořechy
ořešák královský ( ořešák vlašský ) mezi tradiční dřeviny pěstované u nás. Konzumace jedné hrsti vlašských ořechů - omega 3 mastných kyselin DHA nám může pomoci snížit dopad stresu na mozkové funkce, částečné zlepšení schopnosti mozku sebenápravy ( autoreparace ). Některé studie též potvrdili účinky vlašských ořechů a olej z nich může tlumit účinky stresu na krevní tlak.
- brainfood
- působí proti stresu
- zdroj proteinů a zdravých tuků
- více
Arónie (Aronia melanocarpa)
Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.
Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.
- 4 x větší obsah jódu nez mají jahody, angrešt a maliny
- 2 x více vitaminu P než černý rybíz a 20 x více než pomeranč
- černý jeřáb obsahuje sorbitol ( vhodný pro diabetiky )
- šťáva z arónie má jednu z nejvyšších oxidačních účinků ( více něž černý rybíz, ostružiny, jahody...)
- více
Hloh obecný (Crataegus laevigata)
Hloh je nejen krásným keřem, který zdobí okraje lesů i mnohé zahrady a parky, ale i velmi významnou léčivou rostlinou. Až překvapivě pomáhá při srdečních a oběhových potížích. Spektrum jeho působení je široké:
- stimuluje srdce a upravuje jeho poruchy
- normalizuje krevní oběh
- snižuje krevní tlak
- celkově uklidňuje
- působí proti migréně
- více
Pomáhá proto především při srdečních obtížích nervového původu, bušení a bolestech srdce, nespavosti a také při vysokém krevním tlaku.
Dřín obecný (Cornus mas)
Nejvhodnější je položit pod keř fólii a plody prostě setřást. Dřínky jsou velmi kyselé, mají vyssoký obsah vitaminu C. K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy ( sklízeny po odkvětu ), kořeny ( brzy na jaře nebo na podzim ) a kůra ( v období toku mízy ). Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.
- vysoký obsah vitaminu C ( po rakytníku, šípcích a plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu ), a antioxidantů
- vhodný při průjmech
- při problémech žaludku a trávicího ústrojí
- více
Rakytnik řesetlákový (Hippophae rhamnoides)
rakytnik obsahuje mnohonásobně více vitaminu C než citrusy a také všechny v tucích rozpustné vitaminy A, D, E a K. Je i zdrojem vitaminů skupiny B a spousty dalších látek, které působí příznivě na naše zdraví. Mezi ně patří hlavně flavonoidy (rutin, kvercetin nebo kemferol), dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky. Více
- podporuje imunitní systém
- antioxidant
- vhodný při chřipce a nachlazení
- působí proti srážlivosti krve
- prospívá správnému vývoji kostí ( vitamin D )
- příznivě působí na nervovou soustavu
- podporuje imunitu a posiluje celkově organismus
- stimuluje trávení
- stimuluje krevní oběh
Trnka obecná

- antiseptické účinky
- přírodní diuretikum
- zlepšují chuť k jídlu
- lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
- při metabolických poruchách
- při zánětech močového měchýře
- více
Zdroj: rozhlas.cz