15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05

Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi.

V supermarketech najdete ovoce a zeleninu po celý rok, jedná se ale většinou o importované zboží. Po domácích plodech se ale vyplatí zapátrat, jelikož i na našich zahrádkách roste celá řada takzvaných superpotravin, produktů, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek.

Šípky

Dříve se sbíraly jako léčivé, drobné červené plody jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C (hrst šípků obsahuje dávku vitamínu C na 3 dny) a šípky, šípková růževitamínu B1. Čaj ze sušených šípků pomáhá v sychravém počasí proti únavě, vitamín C zlepšuje kůži a činnost cév. Jedná se o mocný antioxidant.

  • antioxidant s vysokým obsahem vitamínu V
  • šípkový čaj - recept
  • šípkové víno - recept
  • šípkový olej - recept
  • více

Mák modrý

Je bohatým přírodním zdrojem vápníku, obsahuje navíc vlákninu.

Švestky

Slivovice ani povidla nejsou vhodnou úpravou švestek, v plodech je vitamín B12, který je prospěšný pro krvetvorbu, a vitamín B1 prospěšný mozku. Ve švestkách je navíc vláknina, která je přínosná pro zažívání. Švestky jsou vhodné i pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu glykémie.

  • snižují hladinu cholesterolu
  • posilují a čistí játra
  • diuretické účinky
  • více

Angrešt, srstka

Chlupatá slupka je bohatým zdrojem křemíku, který blahodárně působí na vlasy a nehty a navíc zbavuje tělo těžkých kovů včetně rtuti. V Angreštangreštu je navíc nerozpustná vláknina a vitamín B6, který je důležitý pro látkovou přeměnu bílkovin, nervy, srdce a růst vlasů. Nedostatek vitamínu B6 vede k únavě a tloustnutí (a to i při správné stravě). Více

Hroznové víno

Obsahuje barviva, antioxidanty, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, diureticky působící látky, které pozitivně působí na ledviny. Hroznové víno je bohaté i na mangan - důležitý je pro kosti, štítnou žlázu a výživu nervů, nebo hořčík, který příspívá svalové relaxaci.

Celer

Ideální v syrové podobě a v kombinaci s méně výraznou zeleninou. Jeho vůně a chuť je způsobena vyšším množstvím éterických olejů - terpenů, které odpuzují bakterie, celer tak má antibakteriální účinky. Celer působí blahodárně na sliznice v ústech, nosohltanu a žaludku a zvyšuje jejich imunitu.

Jablka a oblíbené křížaly

Jsou dobrým zdrojem vlákniny a polysacharidů, nezvyšují hladinu cukrů v krvi a jsou vhodná i pro diabetiky. Díky ovocným kyselinám se hodí na očištění zubů i pleti, jadérka obsahují zinek, hořčík a mangan. Více

  • normalizují střevní flóru
  • zlepšují činnost střev
  • podporuje vylučování toxinů díky obsahu pektinu
  • zdroj vitaminu C a E

Kysané zelí (a další kysaná zelenina)

Bohatá zásobárna vitamínu C, zelenina navíc díky kysání vydrží delší dobu, bakterie kvašení z kysaného zelí zároveň posilují prospěšné bakterie ve střevech. Kysáním je stravitelnější vláknina a zvyšuje se množství vitamínu B12 důležitého pro krvetvorbu.

Vejce

Sice obsahují cholesterol, ale zároveň obsahují i lutein, který ho rozpouští. Vaječný bílek je bohatým zdrojem bílkovin, je ale zároveň alergenem.

Rajčata

Obsahují antioxidant lykopen, který snižuje riziko aterosklerózy, je lépe vstřebatelný po tepelné úpravě. Barviva - karotenoidy - zlepšují antioxidační schopnosti krve a obranyschopnost proti virům. Dostatečné množství jsou cca 3 větší rajčata denně. 

Vlašské ořechy

ořešák královský ( ořešák vlašský ) mezi tradiční dřeviny pěstované u nás. Konzumace jedné hrsti vlašských ořechů - omega 3 mastných Vlašský ořech - jádrokyselin DHA nám může pomoci snížit dopad stresu na mozkové funkce, částečné zlepšení schopnosti mozku sebenápravy ( autoreparace ). Některé studie též potvrdili účinky vlašských ořechů a olej z nich může tlumit účinky stresu na krevní tlak.

  • brainfood
  • působí proti stresu
  • zdroj proteinů a zdravých tuků
  • více

Arónie (Aronia melanocarpa)

Arónie, černý jeřábPlody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.

Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

  • 4 x větší obsah jódu nez mají jahody, angrešt a maliny
  • 2 x více vitaminu P než černý rybíz a 20 x více než pomeranč
  • černý jeřáb obsahuje sorbitol ( vhodný pro diabetiky )
  • šťáva z arónie má jednu z nejvyšších oxidačních účinků ( více něž černý rybíz, ostružiny, jahody...)
  • více

Hloh obecný (Crataegus laevigata)

Hloh je nejen krásným keřem, který zdobí okraje lesů i mnohé zahrady a parky, ale i velmi významnou léčivou rostlinou. Až překvapivě pomáhá při srdečních a oběhových potížích. Spektrum jeho působení je široké: 

  • stimuluje srdce a upravuje jeho poruchy
  • normalizuje krevní oběh
  • snižuje krevní tlak
  • celkově uklidňuje
  • působí proti migréně
  • více

Pomáhá proto především při srdečních obtížích nervového původu, bušení a bolestech srdce, nespavosti a také při vysokém krevním tlaku.

Dřín obecný (Cornus mas)

Nejvhodnější je položit pod keř fólii a plody prostě setřást. Dřínky jsou velmi kyselé, mají vyssoký obsah vitaminu C. K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy ( sklízeny po odkvětu ), kořeny ( brzy na jaře nebo na podzim )  a kůra ( v období toku mízy ). Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

  • vysoký obsah vitaminu C ( po rakytníku, šípcích a plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu ), a antioxidantů
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • více

Rakytnik řesetlákový (Hippophae rhamnoides)

Rakytnik řešetlákovýrakytnik obsahuje mnohonásobně více vitaminu C než citrusy a také všechny v tucích rozpustné vitaminy A, D, E a K. Je i zdrojem vitaminů skupiny B a spousty dalších látek, které působí příznivě na naše zdraví. Mezi ně patří hlavně flavonoidy (rutin, kvercetin nebo kemferol), dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky.  Více

  •  
  • podporuje imunitní systém
  • antioxidant
  • vhodný při chřipce a nachlazení
  • působí proti srážlivosti krve
  • prospívá správnému vývoji kostí ( vitamin D )
  • příznivě působí na nervovou soustavu
  • podporuje imunitu a posiluje celkově organismus
  • stimuluje trávení
  • stimuluje krevní oběh

Trnka obecná

trnka je trnitý keř dorůstající výšky 1,5 - 3m s černo fialovými bobulovitými plody velikosti 10-15 mm, které jsou velmi hořké. Jejich hořkost se Trnka obecnásnižuje po prvním mrazu. Trnka je zdrojem vitanimu C a E, flavonoidů a antokyanů.
  • antiseptické účinky
  • přírodní diuretikum
  • zlepšují chuť k jídlu
  • lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
  • při metabolických poruchách
  • při zánětech močového měchýře
  • více

Zdroj: rozhlas.cz