6 vegetariánských zdrojů bílkovin

03.12.2016 22:20

Nechceme spoléhat na živočišné bílkoviny? Představujeme několik vegetariánských zdrojů bílkovin.
Všichni potřebujeme bílkoviny k přežití. Ale možná existuje mylná představa, že musíme všechny bílkoviny konzumovat z masa, mléka a dalších živočišných zdrojů. Minulé studie ukázaly, že spoléhat pouze červené maso jako zdroj bílkovin může přispívat k poškození zraku, zkrácení životat a může také zvýšit riziko onemocnění tlustého střeva. Podle jiných studií, výběr vegetariánských zdrojů bílkovin vám pomůže zhubnout. Belgičtí vědci studovali diety u 3000 dospělých a zjistili, že lidé, kteří jedli více rostlinných bílkovin měly nižší BMI a menší obvod pasu.
Dospělí potřebují asi jeden gram bílkovin na jeden kilogram tělesné hmotnosti za den, a zde je několik bílkovin z rostlinné říše.

Sójové boby

Sójové boby obsahující 28 gramů bílkovin, jeden šálek vařených sojových bobů má stejné množství bílkovin jako velký steak. Celé sójové boby mají více než trojnásobek proteinu než tofu a sojové mléko, takže hledejte způsoby, jak využít sójové boby, než používat již zpracovanou sóju.

Quinoa

Quinoa je starověké obilí z Jižní Ameriky, které je stále více populární v poslední době, protože má největší obsah proteinu ze všech Quinoaobilovin. Nejenže je to dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, ale spolu s sójovými boby je quinoa je také jedna z mála nemasových kompletních proteinů, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje spoustu vlákniny. Quinou můžeme použít místo rýže nebo ve směsi se sušeným ovocem a ořechy pro ranní snídaní.

Fazole a luštěniny

Zatímco sója je nejlepší, pokud jde o obsah bílkovin. Ostatní fazole a luštěniny ( včetně bílé a černé fazole, cizrny, čočky, hráchu a nejsou pozadu. Obsah bílkovin se pohybuje v rozmezí od 14 do 19 gramů na šálek. Je zajímavé, že sušené fazole mají vyšší obsah bílkovin než konzervované. Další výhodou fazolí a luštěniny je, že jsou zdrojem zdravých komplexních sacharidů, které jsou prospěšné pro tlusté střevo.

Zelená zelenina

Zelenina nemá takový obsah rostlinných proteinů jako výšené zmiňované fazole a luštěniny. Špenát, kapusta, brokolice, růžičkovou kapustu, chřest a ostatní listová zelenina obsahují asi 5 - 6 gramů proteinů na šálek, vařené, zatímco ostatní zelenina, artyčoky asi čtyři gramy bílkovin.

Houby

Přidejte několik restovaných žampionů do vaší listové zeleniny a zvýšíte obsah bílkovin ještě víc (cca tři gramy bílkovin). Houby shiitake obsahují méně než 3 gramy. Velmi dobré je použít své vlastní houby rostoucí na zahrádce. Je to jednodušší, než si myslíte!

Arašídy

Všechny ořechy obsahují bílkoviny, ale obsah se značně liší v závislosti na druhu jaký si vyberete. Arašídy jsou jedny z nejchutnějších a Arašídymají nejvyšší hladinu proteinu, osm gramů ze dvou polévkových lžíc). Dej si hrst jako odpolední svačinu a budete mít téměř tolik bílkovin jako z kusu ryby.

Diskusní téma: 6 vegetariánských zdrojů bílkovin

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek