7 důležitých vitamínů které potřebujeme po čtyřicítce
10.11.2016 14:55Přemýšlejte o vitamínech a živinách jako armádě, která odráží onemocnění související s věkem. A nejlepší způsob, jak budovat a podporovat tuto armádu, je tím, že jíme zdravou a dobře připravenou stravu, říká manažer wellness programu výživy na Cleveland Clinic Wellness Institutu. I když je to vždy důležité jíst dobře v každém věku, obzvláště důležité je to kolem 40 let věku, protože ještě můžeme řešit příčinu prakticky všech hlavních onemocnění.
"Vaše tělo asi nefunguje stejným způsobem ve 40 +, jak to bylo ve 20". Podíl svalové hmota se začne snižovat, je velmi pravděpodobné, že jsme přibrali na váze, menopauza u žen může spustit i riziko chronických onemocnění, jako je rakovina , srdeční choroby, cukrovka a začne zvyšovat. Proto je potřeba hledat jinou cestu při péči o své zdraví.
Jedním z řešení je příjem správných vitamínů a živin, které je jsou obsažené ve zdravé výživě, potravinových zdrojích, které jsou obvykle (ale ne vždy) lepší než konzumace potravinových doplňků doplňků, které se hůře vstřebávají. Zde jsou však klíčové živiny, kterým je potřeba věnovat pozornost a hledat nejlepší způsob, jak je přijímat do svého těla.
Vitamin B12 (kobalamin)
Jakmile se vám překlopí 40 (a rozhodně pokud je vám 50) měl by být právě vitamin B12 středem vašeho zájmu. Je nezbytný pro vytváření červených krvinek a podporuje mozkové funkce. A zatímco děti a mladí mohou získat B12 z potravy ( hovězí a kuřecí maso, játra, ryby, mléčné výrobky a vejce ) , ale s přibývajícím věkem se B12 hůře vstřebává, zpravidla po překročení 40. Vzhledem k tomu, že je vitamin B12 ve vodě rozpustný, nemusíme mít strach z předávkování. více
Vápník
Je těžké porozumět funkci vápníku v těle: Nedávná analýza 59 studií určených k měření role prevence u zlomenin pro muže a ženy ve věku 50 let a starší zjistili, že zvýšený příjem vápníku z potravin nebo doplňků, nebyl pravděpodobně doprovázen snížením rizika zlomenin, srdečního infarktu , mrtvice a atd..
Ale i když naše kosti absorbují většinu vápníku jako v mladším věku, tato živina je potřeba i pro další základní tělesné funkce, (např.svalové kontrakce, nervová a srdeční činnost a další biochemické reakce) a tím roste jeho spotřeba. Pokud máme málo pohybu a nevhodný způsob stravování dochází současně se stárnoucím organismem k nedostatku vápníku. A pokud nemáte dostatek vápníku ve vaší stravě, tělo tzv. "krade" vápník z kostí (a oslabuje je).
Z těchto důvodů je vhodné konzumovat stravu na vápník bohaté potraviny z přírodních zdrojů ( mléko a mléčné výrobky, tofu, sardinky, brokolice, mandle, a špenát) a raději se vyhnout potravinovým doplňků, kde může výšší konzumace vápníku i uškodit. Více
Vitamin D
vitamin D je důležitý zejména po 40, protože pomáhá chránit proti stárnutí obyvatelstva. Nedostatek vitamínu D je spojený s cukrovkou, srdečními chorobami, roztroušenou sklerózou. Všechny tyto nemoci a jejich výskyt je pravděpodobnější s rostoucím věkem. Vitamin D je nezbytný také pro lepší vstřebávání vápníku.
Mezi potravinové zdroje patří ryby, mléčné výrobky, sádlo, slanina, losos, ústřice, obiloviny. Ale obecně dá říci, že se vitamin D z potravy špatně vstřebává. Slunce je nejlepším zdrojem toto vitamínu. Pokud máte nedostatek vitamínu D, může se to právě se zvýšeným věkem projevovat řídnutím kostí.
Hořčík (magnézium)
Klíčovou funkcí hořčíku je pomoci regulovat krevní tlak , což je zvláště důležité pro ženy 40 plus, kteřé jsou vystaveni riziku vysokého krevního tlaku v důsledku normálního stárnutí. Nedostatky v hořčíku v těle jsou spojeny s onemocněním srdce, diabetu a zánětů. Navíc hořčík pomáhá tělu vstřebávat vápník a hraje roli ve svalech, u poškozených nervů a u srdce.
Pokud budete jíst pravidelně zdravou a vyváženou stravu s obsahem listové zeleniny, fazolí, sójï , ořechů, semen a avokáda nebude mít s nedostatkem hořčíku problém. K lepšímu vstřebávání hořčíků přispívá vitamin B6 a D3.
Draslík
Draslík hraje klíčovou roli v udržování hladiny krevního tlaku bez ohledu na svůj věk. Nedostatek draslíku může způsobovat náhlou srdeční zástavu, slavovou slabost, únavu a zmatenost. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu, brnění končetin a svalovou paralýzu.
Draslík je určitě důležitá živina, protože organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku. Většina lidí může získat draslík v běžné stravě z banánů, sladkých brambor (batáty), mangoldu, mléčných výrobků, obilovin, fazole, čočky, ale také v ovoci a zelenině. Množství draslíku v těle se snižuje při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu a také při úpravě čerstvých potravin.
Omega 3
Omega 3 kyseliny nejsou vitamin, ale přesto si zaslouží důležité místo na tomto seznamu, protože mají nesčetné zdravotní výhody. A to zejména proto, že pomáhají překonávat některé z negativních změn, které přicházejí s věkem, jako je zvýšené riziko srdečních chorob. Výzkum ukázal, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají snížit krevní tlak a LDL ( "špatný") cholesterol , snižují riziko srdečních onemocnění a hrají roli v udržování paměti a ostrosti myšlení.
Nedávná studie zjistila, že lidé s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin v krvi mají větší mozek a lepší výsledky v paměťových testech, plánování a u abstraktního myšlení, ve srovnání s jedinci s nižší úrovní. To naznačuje, že omega 3 mastné kyseliny hrají roli kromě jiného při zachování zdravého mozku ( např. Alzheimerova choroba a demence).
Omega-3 mastné kyseliny můžete získat z potravin ( ryby - losos, vlašské ořechy, avokádo, lněné semínko, a listová zelenina).
Probiotika
Probiotika nejsou také vitamíny ani minerály, ale jsou důležité pro ženy 40 a výše. Probiotika hrají roli v udržování zdravého střeva a nízké hmotnosti, a to současně při snižování rizika vzniku srdečních chorob, cukrovky a mrtvice.
Probiotika jsou hojně obsaženy mléčných výrobcích ( nepasterizovaných nebo šetrně pasterizovaných), fermentovaných sójových produktech, kvašené zelenině. Protože probiotika jsou skutečně živé aktivní kultuyr,nezískáme je z potravin, které jsou vařené nebo tepelně upravené. Prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik. Zdroje prebiotik (ovoce, zelenina, luštěniny.
Zdroj: Kristin Kirkpatrick, MS, RD, manažer wellness programy výživy na Cleveland Clinic Wellness Institute