9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05

Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních aktivitách.

Dýňová semínka, zdroj hořčíku

Pokud máte pocit ze po 30-minutovém cvičeníi, že jste právě vylezl na Mt. Everest, může to být právě i nedostatkem hořčíku.  Vědci z amerického Agricultural Research Service zjistili, že lidé s nedostatkem hořčíku měli větší spotřebu kyslíku při fyzické aktivitě, spotřebovali více energie, a proto jsou snadněji a rychleji unavení.


Jogurt, zdroj probiotik

Bolesti břicha mohou způsobovat únavu a vyčerpání. Výzkum ve Spojených státech naznačuje, že nerovnováha v mikroorganismů v trávicím traktu může způsobovat únavový syndrom. Švédští vědci testovali účinky jogurtu bohatého na probiotické bakterie, které pomáhají s trávením. Zjistili, že došlo ke zlepšení příznaků únavy, fyzického a duševního zdraví.

Pšeničné otruby obilovin, černá a hnědá rýže, zdroj vlákniny

Víte, že vláknina je pomocníkem v boji s tuky, a pomáhá při nárůstu energie. Výzkumníci z University of Cardiff ve Walesu zjistili, že lidé,Obiloviny se zdrojem vlákninykteří jedli pšeničné otruby  a obiloviny s vysokým obsahem vlákniny byli méně emocionální rozrušení, ubylo poruchy pozornosti a únavy než u jejich protějšků, kteří nekonzumovali tolik vlákniny. Výsledek -byl zjištěn 10% nárůst hladiny energie a snížení únavy po 2 týdnech zvýšeného příjmu vlákniny.
Doporucení..míříte do posilovny Dejte si misku s obilninami, které mají vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru před tréninkem.

Celozrnných výrobky, zdroj komplexních sacharidů ( ovesné vločky)

Můžete si myslet, že nejsou důležité, ale sacharidy vám pomáhají zhubnout a mají zásadní význam pro zvýšení energie. Tělo tráví a uvolňuje komplexní  sacharidy  pomalu, udržuje hladiny cukru v krvi (a náladu) stabilní.

Jednoduché cukry, obsažené ve sladkostech a zpracovaných potravinách poskytují okamžitý zdroj energie, ale současně způsobí, že vaše hladina cukru v krvi zase rychle klesne a jste zase bez energie. Vhodné je kombinovat tyčinky s obsahem sušeného ovoce a ořechů bez přidaných cukrů ( např. RAW ME)

Vlašské ořechy, zdroj Omega-3 mastných kyselin

Belgičtí vědci zjistili, že pacienti s únanovým syndromem měli nízké hladiny omega-3 mastných kyselin. Další studie publikovaná v Vlašské ořechyčasopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že kyselina alfa-linolenová, omega-3 nenasycená mastná kyselina, je obsažená v ořeších může pomoci zmírnit příznaky deprese a únavy, které jsou obvykle spojeny s únavovým syndromem. více


Hořká čokoláda, zdroj polyfenolú - antioxidantů

Pokud se chystáte před vánoci na cukrovinky, měli by jste být chytří ve svém výběru. Výzkumníci z Hull York Medical School ve Velké Británii porovnávali dvě skupiny po dobu 2 měsíců a zjistili, že skupina která konzumovala tmavou čokoládu s obsahem kakaa 80% a více, byli podstatně méně unavení než skupina, která konzumovala čokoládu, která obsahovala méně kakaa ( cca 30%), více přídavných látek a cukrů-

Kakao, čokoládaVědci naznačují, že polyfenoly obsažené v tmavé čokoládově zvýšují hladinu hormonu štěstí (serotoninu)  v mozku a tím se snižuje pocit únavy.

Čaj, zdroj Kofeinu a L-theaninu

Káva poráží čaj, pokud jde o kofein, ale v kávě chybí důležitá látka v boji s únavou . Jedná se o L-theanin. V kombinaci s kofeinem tato aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v čaji, zlepšuje kognitivní funkce mozku (lepší bdělost, zlepšená paměť a reakční doba, stejně tak se snížila duševní únava).

Vodní meloun, ovoce s největším obsahem vody

Pokud máte pocit unavy za horkého dne nebo jste zpocení a unavení po tréninku, příčinou může být jednoduše dehydratace. Náprava  je tak jednoduchá, konzumovat zralé šťavnaté ovoce ( vodní meloun, třešně, broskve..), listovou zeleninu,  kokosovou vodu, ovocné a zeleninové smoothie. V nedávné studii uskutečněné u atletů bylo zjištěno, že téměř 92% z nich uvádělo pocit únavy, výpadky paměti a potíže s koncentrací pokud konzumovali potraviny s omezeným obsahem vody po dobu 15 hodin.Vodní meloun má nejvyšší obsah vody a současně nizký obsah kalorií

Červená paprika, zdroj vitaminu C

Vitamin C je bojovník - antioxidant, který pomáhá snížit oxidativní stres, který způsobuje únavu a další stím spojené projevy. Studie ukázala, že pravidelní konzumenti potravin s obsahem vitaminů C ( zelenina a ovoce) zvládali lépe oxidační stres, cítili se méně unavení a také měli nižší hladinu stresového hormonu kortizolu.