Černá rýže a její aktivní látky

11.10.2016 17:02

Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže Černá rýžebílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži zjistím.

Černá rýže je hodně využívána v Koreji, Japonsku a Číně. Tradiční čínská medicína tuto rýži upřednostňuje, jelikož mají vyzkoušené, že je velkým pomocníkem pro posílení zraku a správnou funkci ledvin, pomáhá proti anémii a zlepšuje krevní cirkulaci. Černá rýže se doporučuje při léčbě cukrovky. Tyto barevné pigmenty v rýži obsahují látky, které jsou svou schopností spojovány jako bojovník proti oxidačnímu stresu.

Aktivní látky v černé rýži

Dle profesora Zhimin Xu je v černé rýži mnoho biologicky aktivních látek, k nejčastějším patří antokyaniny – mají velmi silné antioxidační vlastnosti. Profesor tvrdí, že 10 lžic vařené černé rýže nám dodá více antioxidantů než borůvky a s daleko menším množstvím cukru. Černá rýže je bohatá na vlákninu a vitamín E. Černá rýže má nejmíň kalorií a sacharidů, naopak nejvíce má černá rýže bílkovin. Díky aktivním látkám, dokáže (bylo prokázáno v prvních výsledcích dosažených ze studií) extrakt z černé rýže pomoct při léčbě astmatu. Schopnost černé rýže snižovat zánětlivost v těle zde totiž hraje velkou roli.

Černá rýže jako nová příloha?

Černá rýže má protizánětlivé účinky, které jsou propojovány také s protirakovinnými účinky. Pokud zapojíme černou rýži do našeho jídelníčku, bude aktivován náš imunitní systém a sníží se zánětlivost v našem těle. Pro játra, je baštění černé rýže také doporučováno, jelikož je svým složením dokáže chránit před poškozením. Byly provedeny studie „Black rice and anthocyanins induce inhibition of cholesterol absorption in vitro“, které prokázaly, že černá rýže díky konzumaci dokáže snížit vstřebávání cholesterolu z potravy.

Jak na černou rýže?

Před zpracováním černé rýže ji propláchneme. Černou rýži vaříme cca 35 minut. Poté necháme ještě chvíli dojít na vypnuté plotně pod pokličkou. Je ale možné rýži den dopředu namočit ve vodě, aby se doba přípravy zkrátila. Rýži můžeme použít do směsí spolu s luštěninami a zeleninou. Černou rýži můžeme také použít na přípravu sladkých snídaňových kaší, jako přílohu nebo do salátů.

Jak nejlépe připravit rýži?

Článek: hnědá rýže a jejich účinky na zdraví