Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

06.03.2017 22:23

Již minimálně 100 000 lidí v Česku má alergii na lepek (celiakie -intolerance na lepek) a jen asi 40% ví o tom, že touto chorobou trpí. Díky Bez lepkušlechtění obilnin, zejména ječmene, pšenice, žita a ovsa, došlo k několika násobněmu zvětší obsahu lepku v těchto obilninách (přičemž se lepek stává silnou toxickou látkou). To je příčina současné masové intolerance na lepek, zejména u mladé generace. Lepek narušuje sliznici tenkého střeva a tím oslabuje její funkce. Dochází k autoimunitním poruchám a disharmoniím, které jsou důsledkem poškození některých orgánů.

Co nejvíce oslabuje tenké střevo?

  • syrové ovoce
  • cukr rafinovaný

Celiakie se projevuje nenápadnými příznaky:

  • nárůst nadváhy - tzv. "pšeničné břicho"
  • zažívací potíže (průjem, zácpa)
  • neurčité bolesti břicha
  • nadýmání, zvracení
  • nedostatečné vstřebávání živin (vitamin B12, vitamin D, železo, vápník, nedostatek stopových prvků)

Odhalit celiakii je vzhledem k mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné, přitom jen včasná diagnostika může pacientovi pomoci. Prvním krokem je vyšetření krve na detekci specifických autoprotilátek. Dalším je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Bez něj se diagnóza neobejde.Léčit se nedá alergie na lepek, a tak pomáhá jen přísná bezlepková dieta.

Článek: VELKÉ TÉMA LEPEK: MĚLI BYSTE HO I VY PŘESTAT JÍST? PTALI JSME SE NA NÁZOR ODBORNÍKŮ!

11 doporučení při problémech s ceiakií

  • Při problém s celiakií nejdříve vyřaďte z jídelníčku cukr a mouku
  • Vybírejte jen produkty od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin.
  • Vařte z přirozeně bezlepkových obilnin a surovin (patří mezi ně celozrná rýže, pohanka, jáhly, quinoa, teff..).
  • Lepek je třeba i v těstovinách, kuskusu, müsli, ovesných vločkách, různých zákuscích, ale i v některých jogurtech, uzeninách, nebo dokonce v alkoholických nápojích
  • Čtěte složení potravin, především dávejte pozor na nejrůznější dochucovala či sladidla. (nahraďte je přírodními sladidly)
  • Bezlepkové vždy neznamená zdravé. Lepek totiž dodává těstu vláčnost, pokud chybí, může být jídlo „vylepšováno“ nevhodnými přísadami.
  • Motivujte děti a mládež, aby dietu dodržovaly. I školní jídelny by měly bezlepková jídla nabízet.
  • Požádejte zdravotní pojišťovnu o příspěvek na bezlepkovou stravu.
  • Příbuzní lidí s celiakií, pacienti s Downovým syndromem, únavovým syndromem, cukrovkou 1. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy, anémií z nedostatku železa a chronickými trávicími obtížemi by měli absolvovat vyšetření na celiakii.
  • Pokud trpíte laktózovou intolerancí (jde až o 40 procent populace), také dodržujte bezlepkovou dietu. Mléko můžete nahradit např.kokosovým mlékem
  • Hýbejte se. Zbavíte se stresu, uvolní se vám endorfiny, zlepší  metabolismus  a celkově tělu prospějete.

Zdroj: zeny.iprima.cz

Diskusní téma: Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek