Co je BIO a RAW kvalita ?
03.10.2015 22:22RAW, Paleo, Bio,…óóójéééje! Tak vás opět zdravím a tentokrát je to téma, že jen čekám, odkud přiletí buď syrová kotleta, nebo proběhne střelba para ořechemJ. Nebudu ani vyvracet, ani vyzdvihovat prospěšnost, jen se na to podíváme obecně a od kuchyňského stolu.
RAW strava
jedná se o živou stravu, která neprošla teplotou vyšší než je 45 stupňů Celsia, aby si tak zachovala aktivní enzymy, minerály, vitamíny. V praxi to znamená, že se tito lidé živí ovocem, zeleninou, ořechy, semínky, bylinami,…a to v syrovém stavu a říkají si vitariáni. UFF!
Když si vezmeme, že Raw je absolutně proti tepelné úpravě s tím, že si všechno v jídle zabijeme, tak proti tomuto názoru jde makrobiotika, tradiční čínská medicína, výživa podle pěti elementů, i ayurvéda. Ty naopak tepelnou úpravu doporučují! Podle ayurvédy dokonce syrová strava oslabuje trávení a tím vstřebávání živin. Třeba rajčata a fazole jsou pro nás prospěšnější tepelně upravená. Brokolice a česnek, zase lepší jíst syrové.