Čočka, luštěnina různých barev
16.10.2016 00:40Čočka pochází z Asie a zásluhou Římanů se rozšířila do Evropy a stala se jednou z hlavních pěstovaných plodin. Tradice čočky se zachovala i do dnešních dnů, kdy čočka nebo čočková polévka se jí na Štedný den, někde na Nový rok, aby přinesla rodině hojnost.
Semena čočky mají různý tvar, velikost, ale i barvu. Nejlépe stravitelná je červená čočka a v loupané bodobě i rychlá na přípravu (nemusí se předem máčet), nenadýmá a je dobře stravitelná. Proto je vhoná i pro malé děti na zpestření jídelníčku o výživné luštěniny. Čočku rozdělujeme v podstatě na 3 druhy, zelenou, žlutouou a červenou. Čočka je zdrojem provitamínu A, vitamínů skupiny B (B6), proteinů, vlákniny, lecitinu, fosforu, hořčíku, vápníku, draslíku, selenu a železa. Více o čočce
Čočka a její účinky:
- působí proti depresím, stresu a neurózám
- proti anémii (pro lepší využití železa se doporučuje kombinovat s citronovou šťávou - organická kyselina s obsahem vitamínu C)
- nízký glykemický index
- navozuje pocit sytosti, vhodná při redukčních dietách
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi ( díky obsahu vlákniny)
- snižuje hladinu cukru v krvi (pro diabetiky)
- zdroj energie
- působí proti zácpě
- vhodná pro vegetariány a vegany
- v kombinaci s obilovinami čočka poskytuje kompletní bílkoviny
- bez obsahu lepku (pro celiaki)