Čočka, luštěnina různých barev

16.10.2016 00:40

Čočka pochází z Asie a zásluhou Římanů se rozšířila do Evropy a stala se jednou z hlavních pěstovaných plodin. Tradice čočky se zachovala i do dnešních dnů, kdy čočka nebo čočková polévka se jí na Štedný den, někde na Nový rok, aby přinesla rodině hojnost.

Semena čočky mají různý tvar, velikost, ale i barvu. Nejlépe stravitelná je červená čočka a v loupané bodobě i rychlá na přípravu (nemusí se předem máčet), nenadýmá a je dobře stravitelná. Proto je vhoná i pro malé děti na zpestření jídelníčku o výživné luštěniny. Čočku rozdělujeme v podstatě na 3 druhy, zelenou, žlutouou a červenou. Čočka je zdrojem provitamínu A, vitamínů skupiny B (B6), proteinů, vlákniny, lecitinu, fosforu, hořčíku, vápníku, draslíku, selenu a železa. Více o čočce

Čočka a její účinky:

  • působí proti depresím, stresu a neurózám
  • proti anémii (pro lepší využití železa se doporučuje kombinovat s citronovou šťávou - organická kyselina s obsahem vitamínu C)
  • nízký glykemický index
  • navozuje pocit sytosti, vhodná při redukčních dietách
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi ( díky obsahu vlákniny)
  • snižuje hladinu cukru v krvi (pro diabetiky)
  • zdroj energie
  • působí proti zácpě
  • vhodná pro vegetariány a vegany
  • v kombinaci s obilovinami čočka poskytuje kompletní bílkoviny
  • bez obsahu lepku (pro celiaki)

Pomazánka z červené čočky

červenou čočku propláchnete ve vodě. Orestuje cibulku dozlatova na řepkovém oleji a přidejte nastrouhanou mrkev a pár minut restujte a občas zamíchejte. Přidejte utřený česnek se solí a dochuťte kořením (kari, pepř, bazalka, petržel, pažitka...). Do pánvičky přidejte propláchnutou čočku, zalijte vodou a přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte cca 20 min. až se voda vypaří a občas zamíchejte (čočka získá kašovitou konzistenci a změkne). Pro obohacení přidejte citronovou šťávu a lžíci kvalitního přírodního oleje.
Ingredience: 200g půlené červené čočky, 5 lžíc kvalitního oleje ( olivový, dýňový, chia..), nakrájenou cibuli, 2 stroučky česneku, nastrouhanou mrkev, citronovou šťávu - dle chuti, 600ml vody, koření.
Zdroj: Byliny revue