Detoxikace ovocem a zeleninou

23.03.2014 13:33

Proč se čistit ovocem a zeleninou

Tato forma detoxikace a očisty organismu sloužit ke zbavení se toxinů a odpadních látek přítomných v organismu. Standardní zdravou stravou dokážeme zamezit jejich hromadění, ale odlehčeným jednostranným jídelníčkem lze tyto látky lépe dostat z těla ven. Organismu ulehčíme práci s trávení a může se tak lépe věnovat očistným a dalším metabolickým procesům.

Ptáte se - je to nutné? ANO! zde uvádím důvody:

  • detoxikace organismu od toxických a škodlivých látek (z jídla, vody, ovzduší,...)
  • zdravotní potíže - zácpy, alergie, ekzémy
  • dlouhodobá únava
  • stres, fyzické vypětí
  • dobrý pocit, že něco pro sebe dělám a tělo "dopujeme" správnými potravinami

Očistný den a výběr potravin

Vypisuji v bodech vše, co je tento den povolené. Obecně se snažím dbát na kvalitu potravin, bez jakýkoliv chemikálií, konezrvantů apod. Preferuji sezónní druhy potravin. Doplňky výživy volím pouze přírodní nejlépe superpotraviny, ovoce se snažím vybírat s vysokým množstvím antioxidantů (např. červené hrozny preferuji před bílými, borůvky a bobulovité plody před ostatním ovocem kvůli vyšší antioxidační kapacitě apod.)

Seznam superpotravin, které můžeme konzumovat každý den:

  • ovoce (čerstvé, sušené bio, čerstvé šťávy)
  • zelenina (čerstvá, v páře, čerstvé šťávy)
  • oříšky, semínka ( CHIA, konopné, slunečnicové, dýňové..., 100% ořechové pasty, kvalitní za studena lisované oleje - vše do cca 40 g
  • čerstvé a sušené bylinky
  • tekutiny (voda, zelené a bylinkové čaje) - alespoň 3 litry
  • ostatní (mladá pšenice nebo ječmen, sladkovodní i mořské řasy, přírodní výtažky jako např. baobab, amalaki, nopál, acai, rouskovaný včelí pyl, maca,...)

Jak u mě probíhá páteční ovocno-zeleninový den

Celý den jím podle chuti a potřeb těla. Dopoledne je založené více na ovoci, odpoledne více na zelenině. Jím cca každou hodinu, doporučuji stále něco pozobávat.

Snídaně

Ovocno-zeleninový fresh - např. 1 jablko, 1 kiwi, 1 mrkev, 1 malá červená řepa, 1/2 ks citrónu, 1 švestka, 1 broskev, 1 lžíce borůvek, lžička kvalitního oleje, lžička semínek ( chia) nebo oříšků + nasypu od každého trochu: maca, mladá pšenice, baobab, amalaki, guaranu, nopál,...apod.

Svačina 1

Ovoce, oříšky a semínka - podle potřeby jím čerstvé i sušené ovoce + ořechy a semínka

Oběd

Šťouchané brambory s cibulkou - vařené šťouchané brambory s restovanou cibulkou na olivovém oleji (s trochou soli a pepře) + rajčatový nebo okurkový salát

Svačina 2

Ovoce, zelenina, semínka podle chuti, občas dojídání oběda nebo lisované šťávy ze snídaně

Večeře

Brokolicová polévka - 1 menší brokolici uvařím v páře, rozmixuji v té samé vodě se špetkou soli a bylinek (čerstvé i sušené), pár kapek citrónu, špetka muškátového oříšku, lžičku oleje a lisovaný česnek. Někdy polévku připravuji na indický způsob, tzn. přidám zázvor, chilli, římský kmín. Polévku si vždy posypu mořskými řasami Dulse vločky nebo jsem posledně měla čerstvé mořské řasy.

Zdroj: BIO life