Druhy potravin
10.07.2017 21:20BIO potraviny
RAW potraviny
Paleo potraviny
Zjednodušeně podle Jany: Návrat k pokrmům a životu lovců a sběračů ve starší době kamenné. Tak teď určitě přiletí buvolí kost, protože jsem naprosto nepochopila, proč se v čemkoliv vracet někam, kde se až 60% lidí nedožilo prvních pěti let života
Mělo by se říct, že se nejedná o žádnou dietu, ale celkový životní styl, patří k němu náročné fyzické cvičení, je o kondici, síle, rychlosti a výbušnosti. Celkově asi spíš pro pány lovce a ne ženy sběračky, ale nevylučuje se to, ať jsem korektní.
V této oblasti stravování nemají jasno sami její zastánci. V zásadě by se mělo jednat o konzumaci syrové stravy, zaměřené na živočišnou bílkovinu, tedy maso, ryby, pak bobuloviny, divoké byliny. Zákaz je všechno, co si jen čichlo k obilí, takže například veškeré pečivo, těstoviny, sušenky, sladkosti a cukrovinky, mléko a mléčné výrobky, káva a alkohol.
Já si ovšem našla většinu paleo receptů, kde se maso peklo v troubě a přidávala se k němu třeba na páře prohřátá zelenina. Tak nevím, takhle vařím taky, tataráka s hovězí svíčkové miluju a přesto se do paleo klubu nehlásím.
GMO - Geneticky modifikované organismy
Pokud produkt obsahuje GMO, musí být vždy spotřebitel upozorněn na obale. Soupis povolených GMO vyplývá z nařízení EU.
Tyto potraviny vznikají tak, že je do rostlin nebo živočichů vnesen nový genetický materiál, aby tak získali nové vlastnosti, například odolnost vůči chorobám, a tím i větší výnos. Část populace i odborníků mají z GMO obavy, ať už kvůli zdraví (mohou obsahovat větší stopy pesticidů, vyvolávat nečekané alergie) nebo kvůli životnímu prostředí (pokud by se GMO staly samy plevelem, jejich odolnost by stěžovala likvidaci).
BIO dynamické potraviny
- vždy je zásadní otázka: žijí v pěstované půdě živočichové např, žízaly atd? Pokud ne? Tak si hledejte jiné zdroje BIO potravin
Organické potraviny
- místní farmáři, drobní pěstitelé, zahrádkáři
Udržitelné potraviny
Produkci udržitelných plodin je možné zajistit dlouhodobě, aniž by to mělo negativní dopad na životní prostředí. Mezi takové plodiny se řadí například ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, ořechy a semínka, pokud se konzumují v sezoně. Tady je nutná zásadní zásadní podmínka, péče o krajinu (návrat k systému našich předků), bránění erozi půdy, vyšování vrstvy humusu, efektivní využívání vody atd.
Neudržitelnou variantou jsou potraviny méně dostupné a v omezeném množství nebo náročné na zpracování a dovoz. Mezi neudržitelné potraviny můžeme označit i pěstování v hydropóniích.
Hydroponické potraviny
- nyní běžně dodávané, např. sezónní zelenina a někdy ovoce po celý rok (potraviny z hydropónií)
- neudržitelné potraviny, nemají styk s půdou a nerostou v ní - neexistuje koloběh a cykly přírody
- uměle vytvořené podmínky pro růst a život rostlin (obdoba zvířat v zoologické zahradě)
- jsou používány šlechtěné odrůdy - důsledkem je ztráta chuti, živin , ale máme dokonalé, krásné barvy a tvary bez vady... (jako u modelky, ale co v běžném životě bez mola a peněz?...)
- rychlejší růst rostlin, náchylnost k chorobám, pěstování v umělé atmosféře bez přímého slunce a denních cyklů
- potraviny pěstované na hydropóniích mají jinou chuť a nižšší obsah živin
- rostliny mají oslabený imunitní systém
- jde o progresi nebo degresi (živé nebo mrtvé potraviny)? Je to odrazem stavu naší společnosti a kultůry.
Brainfood strava
Co si můžeme pod slovem "Brainfood" představit? Obecně se dá řici, že jsou to potraviny, které zvyšují naše duševní výkony, zejména koncentraci a paměť, a současně chrání a vyživují náš mozek. ,Můžeme je tedy i nazvat "superpotravinami" pro výživu mozku. Více o Brainfood
Pod slůvkem "brainfood (doping pro mozek) - potrava pro mozek" si představíme všechny potraviny, které nám pomáhají k dosahování lepších duševních výkonů (schopnost koncentrace a zapamatování) a současně obsahují látky, jež chrání a vyživují mozek.