Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést Třtinový cukr tmavýk četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami.
Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti výživy nové teorie, podporované prověřenými experimenty. Současně odmítají staré tvrzení a vyvrácí je nezvratnými novými důkazy. Jedno ale zůstává konstantní - extrémní konzumace různých  typů potravin není dobrý nápad.
Sotva se někdy dozvíme o ověřené teorii, která nepodporuje nadměrné konzumaci cukru.  Negativní důsledky nadměrné spotřeby cukru (zejména rafinovaný bílý a její umělé náhrady), jsou skutečné a pociťujeme je na svém zdravý každý den.
 

Proč snížit cukr?

Slyšeli jste již opakovaně, že rozdíl mezi medicínou a jedem je v podávané dávce ( u Paracelsus před stovkami let tuto moudrost znal ). Chcete-li konzumovat vysoké dávky cukru, rozhodně spadáte ne  pod "léky" ale "jedy"
 

Cukr ve velkém množství může vést přímo nebo nepřímo:

  • rezistenci na inzulín, a diabetes typu 2
  • oslabení imunitního systému
  • zvyšení rizika chronických onemocnění
  • zvýšení triglyceridů
  • negativní dopad na rovnováha vápníku a fosforu v těle
  • nadváze a obezitě
  • k plísňovým a bakteriálním infekcím
  • kardiovaskulárním onemocněním
  • osteoporóze
  • urychluje proces stárnutí
  • vede k poškození jater
  • artritidě
  • k neschopnosti těla absorbovat důležité minerály

Když se mluví o cukru, většina lidí asi představí  bílý stolního rafinovaný cukr. Ale kromě toho, že má i jiné druhy:

  • Glukóza - hlavní krevní cukr , zdroji energie pro tělo člověka
  • Fruktóza - ovocný cukr
  • Laktóza - mléčný cukr
  • Sacharóza - v žaludku  se rozpadá na glukózu a fruktózu
  • Maltosa - vytvořená ze škrobu
  • Surový cukr - částečně rafinovaná sacharóza
  • Hnědý cukr - cukr z cukrové třtiny
  • Melasa - zůstává po extrakci cukru z cukrové třtiny nebo řepné šťávy
  • Moučkový cukr - stolní rafinovaný cukr, mletý do malých krystalů
  • Včelí med - Honey
  • Javorový cukr - sacharóza, vyrábí se z javorové mízy
  • Kukuřičný sirup - obsahuje maltózu a glukózu, je vyrobeny z kukuřičného škrobu
  • Kukuřičný sirup obohacený o Fruktózu  - kalorické sladidlo, které se používá v potravinářském průmyslu a u nápojů pro zvýšení sladkosti
  • Visokovalentni alkoholy - maltitol, maltodextrin, sorbitol, xylitol; nadměrné užívání může vést k průjmu, nadýmání, nevolnosti, zažívacím potíží
  • Karob - svatojánský chléb
  • Sirup z Agave

Kde koupit přírodní sladidla?

Jak snížit cukr?

Není třeba zastavit příjem cukru, ale pouze pečlivě vybírat své zdroje, Záleží na tom, zda si vyberete přírodní sladidla ( med, javorový sirup ) nebo bílý rafinovaný stolní cukr a jeho syntetické náhražky. Bezohledu na váš výběr je nejdůležitější nic nepřehánět, všeho s mírou.
 

Pro některé z těchto potravin lze nalézt zdravější náhražky.

  • Ve 100 g kečupu je téměř 22 g cukru a 100 g rajčatového protlaku má 5 g cukru.
  • V limonádovém prášku, který se zředí se vodou, je 3,5 g cukrů na 100 g hotového výrobku. V domácí limonádě z čerstvě vylisované citrónové šťávy je 2,5 g cukrů na 1000ml.
  • Slazené jogurty mají více cukru, než je nutné, alternativou je přírodní jogurt s přídavkem čerstvého ovoce.
  •  hotové müsli se sušeným ovocem má mnoho přidaného cukru. Lepší možností je nahradit musli ovesnéými vločkami, kde si sami můžete dát žádoucí přísady: sušené nebo čerstvé ovoce, semena a koření.
  • Nahradit sladké nápoje sycené oxidem uhličitým můžeme nahradit neslazenou ovocnou šťávou a přírodní vodyounasycenou oxidem uhličitým.
  • Používejte čerstvé ovoce 
  • Zkuste alternativu ke kupované zmrzlině, udělejte si domácí zmrzlinu z mraženého ovoce.
  • Místo připravené omáčky nebo zálivka z polotovarů si připravite rychlou domácí alternativu
  • Zrušte zeleninové polévky z konzervy a nahraďte ji čestvou sezónní zeleninou z trhu nebo od domácích pěstitelů. Vyhnout se přebytečnému rafinovanému cukru, a jako bonus dostanete skvělou chuť a vůni.
  • Konzumujte raději celé ovoce než lisované šťávy bez vlákniny, díky vláknině ( zpomalí sa absorbce fruktózy )se cukry lépe absorbují a lépe se nám tráví
  • Používejte na slazení přírodní sladidla, med, stévii, xilitol, javorový sirup, sirup z agáve, melasu...