Jak snížit příjem cukru
21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami.
Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti výživy nové teorie, podporované prověřenými experimenty. Současně odmítají staré tvrzení a vyvrácí je nezvratnými novými důkazy. Jedno ale zůstává konstantní - extrémní konzumace různých typů potravin není dobrý nápad.
Sotva se někdy dozvíme o ověřené teorii, která nepodporuje nadměrné konzumaci cukru. Negativní důsledky nadměrné spotřeby cukru (zejména rafinovaný bílý a její umělé náhrady), jsou skutečné a pociťujeme je na svém zdravý každý den.
Proč snížit cukr?
Slyšeli jste již opakovaně, že rozdíl mezi medicínou a jedem je v podávané dávce ( u Paracelsus před stovkami let tuto moudrost znal ). Chcete-li konzumovat vysoké dávky cukru, rozhodně spadáte ne pod "léky" ale "jedy"
Cukr ve velkém množství může vést přímo nebo nepřímo:
- rezistenci na inzulín, a diabetes typu 2
- oslabení imunitního systému
- zvyšení rizika chronických onemocnění
- zvýšení triglyceridů
- negativní dopad na rovnováha vápníku a fosforu v těle
- nadváze a obezitě
- k plísňovým a bakteriálním infekcím
- kardiovaskulárním onemocněním
- osteoporóze
- urychluje proces stárnutí
- vede k poškození jater
- artritidě
- k neschopnosti těla absorbovat důležité minerály
Když se mluví o cukru, většina lidí asi představí bílý stolního rafinovaný cukr. Ale kromě toho, že má i jiné druhy:
- Glukóza - hlavní krevní cukr , zdroji energie pro tělo člověka
- Fruktóza - ovocný cukr
- Laktóza - mléčný cukr
- Sacharóza - v žaludku se rozpadá na glukózu a fruktózu
- Maltosa - vytvořená ze škrobu
- Surový cukr - částečně rafinovaná sacharóza
- Hnědý cukr - cukr z cukrové třtiny
- Melasa - zůstává po extrakci cukru z cukrové třtiny nebo řepné šťávy
- Moučkový cukr - stolní rafinovaný cukr, mletý do malých krystalů
- Včelí med - Honey
- Javorový cukr - sacharóza, vyrábí se z javorové mízy
- Kukuřičný sirup - obsahuje maltózu a glukózu, je vyrobeny z kukuřičného škrobu
- Kukuřičný sirup obohacený o Fruktózu - kalorické sladidlo, které se používá v potravinářském průmyslu a u nápojů pro zvýšení sladkosti
- Visokovalentni alkoholy - maltitol, maltodextrin, sorbitol, xylitol; nadměrné užívání může vést k průjmu, nadýmání, nevolnosti, zažívacím potíží
- Karob - svatojánský chléb
- Sirup z Agave
Kde koupit přírodní sladidla?
Jak snížit cukr?
Není třeba zastavit příjem cukru, ale pouze pečlivě vybírat své zdroje, Záleží na tom, zda si vyberete přírodní sladidla ( med, javorový sirup ) nebo bílý rafinovaný stolní cukr a jeho syntetické náhražky. Bezohledu na váš výběr je nejdůležitější nic nepřehánět, všeho s mírou.
Pro některé z těchto potravin lze nalézt zdravější náhražky.
- Ve 100 g kečupu je téměř 22 g cukru a 100 g rajčatového protlaku má 5 g cukru.
- V limonádovém prášku, který se zředí se vodou, je 3,5 g cukrů na 100 g hotového výrobku. V domácí limonádě z čerstvě vylisované citrónové šťávy je 2,5 g cukrů na 1000ml.
- Slazené jogurty mají více cukru, než je nutné, alternativou je přírodní jogurt s přídavkem čerstvého ovoce.
- hotové müsli se sušeným ovocem má mnoho přidaného cukru. Lepší možností je nahradit musli ovesnéými vločkami, kde si sami můžete dát žádoucí přísady: sušené nebo čerstvé ovoce, semena a koření.
- Nahradit sladké nápoje sycené oxidem uhličitým můžeme nahradit neslazenou ovocnou šťávou a přírodní vodyounasycenou oxidem uhličitým.
- Používejte čerstvé ovoce
- Zkuste alternativu ke kupované zmrzlině, udělejte si domácí zmrzlinu z mraženého ovoce.
- Místo připravené omáčky nebo zálivka z polotovarů si připravite rychlou domácí alternativu
- Zrušte zeleninové polévky z konzervy a nahraďte ji čestvou sezónní zeleninou z trhu nebo od domácích pěstitelů. Vyhnout se přebytečnému rafinovanému cukru, a jako bonus dostanete skvělou chuť a vůni.
- Konzumujte raději celé ovoce než lisované šťávy bez vlákniny, díky vláknině ( zpomalí sa absorbce fruktózy )se cukry lépe absorbují a lépe se nám tráví
- Používejte na slazení přírodní sladidla, med, stévii, xilitol, javorový sirup, sirup z agáve, melasu...