Jak sušit nasbírané plodiny
06.09.2016 22:02Sušení ovoce, zeleniny či bylinek v domácí sušičce je snadné. Sušené ovoce slouží jako zdravá svačinka, zeleninu upravíte jako slané chipsy.
Proč vlastně sušit?
Sušení jako přirozený způsob konzervace plodin využívají lidé již od pradávna a nezastupitelnou roli hraje i dnes. Domácí sušičky jsou v současnosti stále častěji běžnou součástí kuchyňských pomocníků a není se čemu divit, protože „takto upravené ovoce a zelenina jsou oproti kupovaným bez přidaných cukrů, soli a konzervačních látek.
- vyšší koncentraci všech živin – především vlákniny, sacharidů, vitaminů
- vitamin C se však sušením ztrácí
- hrst sušeného ovoce je zdravější než sladkost
Hlavní zásady při sušení:
- používejte jen čerstvé omyté, zralé suroviny bez známek kažení. Pokud je to nutné, osušené ovoce nebo zeleninu nakrájejte na stejnoměrné plátky silné 0,3 až 1 cm ( křížaly, švestky, meruňky, cibule, houby...). Rozložte je na síta tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Menší plody se suší v celku.
- teplotu při sušení používejte max. 42°C
- usušené plody je pružné, kožnaté bez známek vlhkosti uvnitř ( po rozříznutí )
- uskladněte ve dotěsných obalů na temném, suchém a chladném místě