Jak sušit nasbírané plodiny

06.09.2016 22:02

Sušení ovoce, zeleniny či bylinek v domácí sušičce je snadné. Sušené ovoce slouží jako zdravá svačinka, zeleninu upravíte jako slané chipsy.

Proč vlastně sušit?

Sušení jako přirozený způsob konzervace plodin využívají lidé již od pradávna a nezastupitelnou roli hraje i dnes. Domácí sušené ovocesušičky jsou v současnosti stále častěji běžnou součástí kuchyňských pomocníků a není se čemu divit, protože „takto upravené ovoce a zelenina jsou oproti kupovaným bez přidaných cukrů, soli a konzervačních látek.
  • vyšší koncentraci všech živin – především vlákniny, sacharidů, vitaminů
  • vitamin C se však sušením ztrácí
  • hrst  sušeného ovoce je zdravější než sladkost

Hlavní zásady při sušení:

  • používejte jen čerstvé omyté, zralé suroviny bez známek kažení. Pokud je to nutné, osušené ovoce nebo zeleninu nakrájejte na stejnoměrné plátky silné 0,3 až 1 cm ( křížaly, švestky, meruňky, cibule, houby...). Rozložte je na síta tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Menší plody se suší v celku.
  • teplotu při sušení používejte max. 42°C
  • usušené plody je pružné, kožnaté bez známek vlhkosti uvnitř ( po rozříznutí )
  • uskladněte ve dotěsných obalů na temném, suchém a chladném místě

Kde koupit sušené plody z celého světa?