Jak uvařit rýži?

22.10.2016 23:20

Vařená celozrnná nebo natural rýže

  • 1 hrnek celozrnné nebo natural rýže
  • 4 hrnky studené vody

Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka. Poté ji scedíme, dáme zpět do horkého krnce, rychle přiklopíme pokličkou, necháme stát 10 minut a poté opatrně prokypříme vidličkou.

Dušená rýže (asijský způsob)

  • 1 hrnek rýže
  • 1 1/4 hrnku studené vody

Rýži propereme, necháme okapat a vložíme ji společně s vodou do hrnce. Rychle uvedeme do varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme výkon plotýnky a mírným varem vaříme 15 minut. Poté vypneme, přiklopené necháme stát 5 minut a poté opatrně prokypříme vidličkou.

Dušená rýže (latinskoamerický způsob)

  • 1 hrnek rýže
  • 1 3/4 hrnku studené vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Rýži propereme, necháme okapat a vložíme ji společně s vodou, solí a olejem do hrnce. Rychle uvedeme do varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme výkon plotýnky a mírným varem vaříme 15 minut. Poté vypneme, přiklopené necháme stát 10 až 15 minut a poté opatrně prokypříme vidličkou.

Nadýchaná basmati rýže (indický způsob)

  • 1 hrnek rýže basmati
  • 1 3/4 hrnku studené vody (pokud budeme rýži namáčet, stačí jen 1 1/4 hrnku)

Rýži propereme, můžeme ji na 30 i více minut nechat namočenou (bude pak po uvaření nadýchanější), necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži a rychle uvedeme do varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme výkon plotýnky a mírným varem vaříme 10 až 15 minut. Poté vypneme, přiklopené necháme stát 5 až 10 minut a poté opatrně prokypříme vidličkou.

Rýže dušená v troubě s cibulí a hřebíčkem (český způsob)

  • 1 hrnek rýže
  • 1 3/4 hrnku vroucí vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce másla nebo sádla
  • 1 malá cibule
  • 6 hřebíčků

Rýži propereme, necháme okapat a poté ji krátce osmahneme na másle nebo sádle. Rýži zalijeme horkou vodou, přidáme do ní oloupanou cibuli se zapíchanými hřebíčky, přiklopíme pokličkou a dusíme v troubě při 180°C doměkka (20 až 40 minut).

Rýže s vlasovými nudličkami (arabský způsob)

  • 1 hrnek rýže
  • 1/3 hrnku vaječných vlasových nudlí
  • 2 hrnky studené vody
  • špetka soli
  • 1 lžíce másla nebo oleje

Rýži propereme a necháme okapat. Na másle za stálého míchání do zlatova osmažíme vlasové nudličky, přidáme rýži a poté ji krátce osmahneme. Rýži s nudličkami zalijeme vodou, přidáme sůl, rychle uvedeme do varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme výkon plotýnky a mírným varem vaříme 12 až15 minut. Poté vypneme, přiklopené necháme stát 5 minut a poté opatrně prokypříme vidličkou.

Rýže na sushi (japonský způsob)

Svaříme rýžový ocet s cukrem a solí, získáme přibližně 1/4 hrnku sushi octa. Rýži velmi dobře propereme, necháme okapat a vložíme ji společně s vodou do hrnce. Přiklopíme pokličkou, rychle uvedeme do varu, stáhneme výkon plotýnky a mírným marem vaříme 20 minut. Poté vypneme, necháme stát 15 minut a rýži rozprostřeme na pečící plech nebo velkou plochou mísu. Mírně zchladlou rýži pokapeme sushi octem, jemným obracením ji promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Zakryjeme ji utěrkou, aby neosychala, a použijeme na přípravu sushi

Základní risotto s parmezánem (italský způsob)

  • 2 hrnky risottové rýže
  • 4 rnky domácího hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené šalotky nebo jemné cibule
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • sůl

Vývar uvedeme do varu a udržujeme ho horký. Na 1 lžíci másla a 2 lžících olivového oleje necháme zesklovatět šalotku nebo cibuli, přidáme nepropláchnutou rýži a lehce ji osmahneme. Přidáme 1/2 hrnku vroucího vývaru, za stálého míchání ho necháme vstřebat a pak přilijeme dalšího půl hrnku vroucího vývaru. Stále mícháme a postupně, jak se vstřebává, přidáváme další vývar, ke konci již v menších dávkách. Po asi 20 minutách vaření začneme rýži ochutnávat, jakmile je uvařená na skus a konzistence risotta vlhká, ale ne příliš tekutá, přidáme do něj zbylé 2 lžíce másla a parmezán. Za stálého míchání necháme sýr rozpustit, dochutíme solí, promícháme a ihned risotto podáváme.