Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32

Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené množství vlákniny je cca 40 - 50g, na tuto hodnotu de důležité se dodstávat postupně (každý den mírně zvýšit množství vlakniny ve stravě), pokud pudeme mít nějaké potíže, příjem vlákniny dočasně snižte. Důležité je dodržovat i pitný režim.

Několik tipů - potravin na doplňování vlákniny:Vláknina

  • Avokádo (zdroj draslíku, vlákniny a omega kyselin)
  • Proteinový prášek (vhodné jako ranní zdroj vlákniny společné s mlékem - kravské, sójové a můžete přidat sušené ovoce nebo semínka) - hráškový, rýžový, konopný, syrovátkový atd.
  • Chia semínka (zdroj omega kyselin, bílkovina vlákniny)
  • Zázračné nudle Shirataki (neobsahují lepek, malý obsah kalorií )
  • Sušené plody a ořechy
  • černá, hnědá nebo červená rýže
  • více o vláknině

Krémová čokoládová pěna s avokádem

zahřejeme tabulkovou čokoládu, aby změkla, necháme ji vyhladnout cca 3 min a přidáme nakrájené avokádo a kokosové mléko a vše rozmícháme ve vysokootáčkovém mixéru. Nalijeme do misek a necháme na 20 min. zchladit v ledničce. Nakonec posypeme drcenými nepraženými kakaovými boby, skořicí nebo vanilkou.
  • 1 středně velké avokádo, oloupané 
  • 30g čokolády s obsahem min. 85% kakaa
  • ¾ šálku kokosového mléka 
  • 4 lžičky kakaové drti
  • přírodní sladidlo