Jídlo pro zdravý mozek na celý den

14.11.2016 23:41

Co se týče orgánů je mozek a CNS jením se základů. Proto nabízíme několik tipů jídelníčku pro výživu mozku(brainfood).Brainfood

Snídaně

Dejte si ráno ke snídani vločky s borůvkami, jahodami, špetkou  skořice  a šálkem kávy. Bylo prokázáno, že tato kombinace snižuje riziko Alzheimerovy choroby až o 53%. (je důležité za den konzumovat min. 3 jídla s obilovinami).
Podle studie uveřejněné v časopise Annals of Neurology uvádí, že flavanoidy nalezené v bobulích (jahody, borůvky, arónie..) výrazně zpomalují pokles kognitivních funkcí. Přidaná skořice není pouze chuťovým požitkem pro smysly, ale také posiluje paměť. A v neposlední řadě tolik propíraná káva. Výzkum provedený v The Journal of Nutrition uvádí, že příjem kofeinu (společně se zdravou stravou) prospívá poznání a pomáhá udržet pozornost a paměti i s rostoucím věkem.

Oběd, salát s merlíkem a fazolemi

Možnosti jsou nekonečné, pokud jste v nouzi nabízíme inspiraci salát s quinoou, cizrnou, fazolemi a špenátem (Quinoa - druhá obilnina, fazole podporují také mozek a doporučují se tři porce týdně).
Ale skutečnou hvězdou je  listová zelenina . Výzkumníci z Rush University Medical Center zjistili, že přidáním listové zeleniny (špenát, kapusta, salát, atd.) do svého jídelníčku prospívají mozku a působí proti jeho stárnutí.

Svačina, hrst ořechů

ořechy jsou skvělé pro střeva a pro dobru náladu. Dle studie uveřejněné v The American Journal of Clinical Nutrition bylo uvedeno, že ořechylidé, kteří jedí hodně ořechů mají mozek o pět až osm let mladší než ti, kteří ořechy nekonzumují. Pravidelná konzumace vlašských ořechů podporuje mozkové funkce, paměť, působí proti depresím...

Večeře, hnědá rýže, zelenina, zázvor s rybou nebo drůbeží se sklenkou vína

Hnědá rýže je třetí porce obilnin za den a je označována za brainfood (potrava pro mozek). Ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin DHA, snižují riziko vzniku demence o 47%. Spárování všeho s porcí zeleniny a zázvoru působí komplexně na podporu funkcí mozku (paměť, koncentrace..).

Dezert, čokoláda

Výzkumníci z italské univerzity prokázali, že pravidelná konzumace kakaa (cokoliv nad 65% kakaa) působí pozitivně na zlepšení mozku. kakaoVíce

Diskusní téma: Jídlo pro zdravý mozek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek