Kdy pít vodu?

17.09.2017 20:47

1. Voda před jídlem

Před jídlem se klidně napijte, ale nepřehánějte to s velkým množstvím vody bezprostředně před tím, než se do jídla pustíte. Vhodnou volbou jeVoda neperlivá či jemně perlivá voda, která podmiňuje vznik endogenního enzymu, který se tvoří v pankreatu a ve slinách a rozkládá škrob na disacharidový cukr. Dále díky vypité vodě působí ve dvanácterníku enzym chymotrypsin, který štěpí bílkoviny na polypeptidy a peptidy. V tenkém střevě dojde ke štěpení dlouhých peptidů na kratší a posléze na jednotlivé aminokyseliny. Vaše tělo je tak dokonale připraveno pro příjem a trávení potravy. Napijte se ideálně 15–20 minut před jídlem.

2. Voda při jídle

Na pití nemusíte zanevřít ani během jídla. Rodiče a prarodiče to s námi mysleli dobře. Chtěli totiž, abychom toho více snědli. Jakmile to s pitím během jídla přeženeme, zaplníme si žaludek vodou a už toho do sebe moc nedostaneme. Na druhou stranu je to výhodou, pokud se nechceme přecpávat. Během jídla si tedy v ideálním případě dopřejte pití po malých doušcích, čímž pomůžete rozmělnit velké kusy potravin, které se poté stanou stravitelnějšími.

3. Voda po jídle

Pití většího množství tekutin po jídle může z dlouhodobého hlediska vyvolat různé disharmonie. Může dojít k ovlivnění přirozené hladiny kyselin a žluči, zředění trávicích šťáv a enzymů. Proto stejně jako při jídle pijte i po jídle po malých doušcích a více se napijte až minimálně půl hodiny po jídle.

Zdroj iprima.cz