Listopad měsíc Alzheimerovi choroby
08.11.2015 21:56Alzheimerova choroba, je vlastně auto-imunitní onemocnění. Neví se přesně co jí spouští. Může to být i virus, stres, hormonální změny. Touto nemocí trpí hlavně starší lidé a to nejspíš proto, že se zatím z neznámého důvodu, mozkové buňky začnou poškozovat po 65 roce života a to u každého dvacátého člověka. Po 80 je to pak každý pátý. Obecně touto nemocí trpí více ženy, než muži. Daň za hormonální změny, či větší celoživotní stres? V Čechách trpí touto nemocí přibližně 100 000 lidí. Rozhodně aktivně trénovaný mozek a hlavně správná životospráva, mohou riziko AN minimalizovat. Můžeme se podívat, jak nás dokáže ozdravit správné jídlo, aby k neurodegenerativním poruchám docházelo co nejméně.
Jedním z hlavních způsobů, jak pomoci předcházet této nemoci je prostřednictvím stravy. Protože nejen klouby a svaly potřebují vyživovat, i mozek je orgán, který si žádá svoji potravu. Nejen duševní, ale jednoduše ty správné potraviny.
Velmi populární je takzvané „anti-Alzheimerovou Trio“.
Tři potraviny s vysokým obsahem pro mozek zdravých tuků.
- Bio hovězí maso, maso krav, které jsou krmeny trávou a jsou ve výběhu
- Avokádo
- kokosový olej
Tyto potraviny s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku, pomáhají snížit některé příčiny poruch mozku. Konkrétně kokosový olej je známý jako bohatý zdroj beta-HBA, což je hlavní složka, pro správnou funkci mozku.
Možná se divíte, proč je zdůrazněno právě maso krav, které jsou krmeny trávou, namísto obyčejného hovězího masa z velkochovů. Důvod je jednoduchý. Krávy, které jsou krmeny granulátem a obilninami místo trávy, mají v mase špatně nastavené hodnoty omega-6 tuků, na rozdíl od krav, které jsou živeny přirozenou potravou, trávou. Kromě toho, většina kukuřice a obilí pro dobytek je v drtivé většině geneticky modifikována a to představuje znepokojující riziko pro lidský organismus, pokud právě toto maso běžně konzumujeme.
Kromě tří výše uvedených potravin, je třeba přidat do svého jídelníčku také probiotika a prebiotika. Probiotika a prebiotika pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií ve střevech a žaludku a tím zamezují vzniku plísní, mikrobů a virů, které se ve střevech tvoří a mohou následně poškodit celý organismus. Všechny orgány v těle jsou vzájemně propojeny, proto je veliká souvislost například mezi střevy, kůží a játry a tento mechanizmus je nakonec propojen s centrálním nervovým systémem. Vše, co bují v našem zažívacím traktu, se pak může stát spouštěčem pro autoimunitní onemocnění.
Výzkum ukázal, že Alzheimerova choroba může být přidána do dlouhého seznamu autoimunitních onemocnění dneška. Konkrétně, Alzheimerova choroba může být způsobena částečně snížením hodnot hematoencefalické bariéry (BBB). BBB je selektivně propustná bariéra, která, když pracuje správně, umožňuje selektivní transport molekul, jako glukózy a aminokyselin, které jsou zásadní pro nervové funkce. V případě, že je oslabena BBB, umožní neurotoxinům projít její bariérou, což by mohlo způsobit autoimunitní reakci.
Prvním krokem k prevenci Alzheimerovy choroby je správné stravování. Druhým krokem, je informovanost o našich vlastních, potenciálních, autoimunitních spouštěčích. Jakmile si budeme všímat sami sebe, reakcí svého těla a myšlenek, přehodnotíme co, je opravdu v našem životě podstatné, automaticky nastartujeme ozdravný proces.