Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu. Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena. Níže uvádíme několik typů, jak přidáním některých superpotravin do stravy získáme potřebnou vlákninu. Rozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy, nerozpustnou obilniny a semínka.
Jaké účinky má vláknina?
- zvětšuje objem stolice (je častější a pravidelnější) a změkčuje ji
- váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi
- nerozpustná vláknina podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky , toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla
- je doporučována při redukčních dietách
- snižuje chuť k jídlu a urychluje vyprazdňování
- stabilizuje hladinu krevního cukru, při vysoké hladině v prevenci žlučových kamenů
Semínka
semínka patří mezi vydatné zdroje vlákniny,
proteinů a navíc jsou zdrojem
omega 3 kyselin a dalších výživných látek. Jejich použití je
![Semínka](https://f73de8e68d.clvaw-cdnwnd.com/d6945c4636144b69b54fba4de3698217/system_preview_detail_200001817-6782b687e9/awa_seminka.jpg)
univerzální, lze je použít pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, salátů,
smoothie atd. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky. Semínka patří i do skupiny tzv.
brainfood - potravin pro výživu a regeneraci
mozku.
Semínka včetně ořechů jsou vhodná do snídaňových směsí, smoothie, salátů, moučníků, pečiva i polévek
- snižují hladinu cholesterolu
- prevence rakoviny
- semínka mají schopnost nabobtnat (vytvoří pocit nasycení)
- před konzumací je vhodné si je nadrtit
Chia semínka
- zdroj proteinů, vlákniny a omega 3 kyselin
- podporují zdravé zažívání
- neobsahují lepek
- více
Lněná semínka
- zdroj antioxidantů (lignany), vlákniny, proteinů, omega 3
- zdroj esenciálních vitamínů a minerálů, draslík, železo, měď, hořčík a zinek, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, E.
- více
Černucha setá
Černucha setá (černý kmín, Nigella sativa) se používá jako koření (součástí kari koření). Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B9, D, E a z minerálních látek železo, měď, draslík, zinek, vápník, fosfor a také mastné nenasycené kyseliny Omega 3 a 6, aminokyseliny, flavonoidy, fytosteroly, třísloviny, silice.
- podporují detoxikaci organismu
- zdroj zdravých tuků omega 3 a vlákniny
- více
Mák
Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem
vápníku.( cca 1 400 mg na 100 gramů ), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu.
- podporuje růst svalové hmoty
- zdroj energie a vitality
- více
Slunečnicová semínka
slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka (mouka) a olej patřily mezi základní potraviny.
- zdroj tryptofanu, který podporuje tvorbu serotoninu
- zdroj rostlinných tuků, antioxidantů, proteinů a vlákniny
- podporují mozkové funce
- více
Zelenina
zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk
![Zelenina](https://f73de8e68d.clvaw-cdnwnd.com/d6945c4636144b69b54fba4de3698217/system_preview_detail_200001826-732f6742a0/awa_cerstva_zelenina.jpg)
přežít, je to základní stavební materiál společně s
bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D,
B12 a
jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (
vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení).
Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce .
Více
Brokolice
- zdroj vlákniny, vitamínu C a minerálů
Košťálová zelenina
Špenát a listová zelenina
- špenát, hlávkový salát, ledový salát
Kořenová zelenina
- červená řepa, mrkev, petržel, pastiňák, křen
Ovoce
čerstvé ovoce je nejlepší způsob jak dostat do těla spoustu energie, vlákniny, vody a dalších výživných látek.
Podle výzkumů má pro tělo
největší přínos čerstvé ovoce přímo ze stromů. Velmi oblíbené smoothie (rozmixované ovoce) je spíše modním trendem. Ve smoothie je menší obsah vlákniny v porovnání s konzumací celého ovoce, která zasytí a proto vypijete větší množství smoothie a tím budete mě větší příjem kalorií. A pokud nemáme dostatečný výdej, pak je to spíše mínusem..
- maliny, avokádo, kdoule, banány, granátové jablko, jablko, švestky, meruňky, fíky, datle
- sušené plody
- více
Ořechy
ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů,
![Mix ořechů](https://f73de8e68d.clvaw-cdnwnd.com/d6945c4636144b69b54fba4de3698217/system_preview_detail_200001796-cc66bce5a2/awa_orechy_mix.jpg)
zejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.
- mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy, para ořechy
Obiloviny
Obiloviny jsou pěstované pro zrno) patří k základům pilířům stravy, jsou hlavním zdrojem sacharidů. V této kategorii najdete kompletní spektrum
![Bezlepkové obiloviny](https://f73de8e68d.clvaw-cdnwnd.com/d6945c4636144b69b54fba4de3698217/system_preview_detail_200002328-5f5ac60541/awa_bezlepkove_obiloviny_pohanka_amarant_hneda_ryze_proso_cirok_teff_cerna_quinoa_cervena_bila_misky_1.jpg)
obilovin, od nejběžnějších ( pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, žito, pohanka, proso ) po málo známé ( kamut, čirok, quinoa, teff - milička, amarant,
slzovka obecná...), v běžné podobě (semen, mouky, vloček) i v podobě exotičtější (kuskus, bulgur, polenta).
- quinoa, slzovka, rýže, ovesné vločky, pohanka, špalda
- ideální luštěniny kombinovat s obilovinami
- zdroj vlákniny a proteinů
- více
Luštěniny
luštěniny jsou zdrojem
bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a
fosforu. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo
![Luštěniny](https://f73de8e68d.clvaw-cdnwnd.com/d6945c4636144b69b54fba4de3698217/system_preview_detail_200002684-b70ffb8093/awa_lusteniny.jpg)
methionu) je vhodné konzumovat společně s
obilovinami (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních
aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).
Pokud se stravujete vyváženě, pravděpodobně je obsah vlákniny v potravinách naprosto dostačující a nemusíte se obávat, že jí máte málo.
Nadměrný příjem vlákniny, zejména luštěnin, může způsobit žaludeční potíže, nejčastěji
nadýmání, plynatost a bolest. Opatrnosti je třeba i u poruch jícnu, tam by mohla vláknina způsobit obstrukci (ucpání). Pozor také na alergie. Pokud jste alergičtí na jitrocel, nepoužívejte přípravky , kde je obsaženo jeho semeno.
Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků. Při užívání vlákniny je vhodné počkat s užíváním léků 2 hodiny. Vláknina by mohla vstřebávání léků zpomalit.