Mýty o kávě
24.11.2016 00:11- kofein má močopudné účinky, tělo si zvykne, a pak i z kávy dokáže získávat tekutiny
- pravidelné pití kávy pitnému režimu nevadí - nezpůsobuje dehydrataci
- stačí cca 1,2 litru vody denně
průměrný denní příjem tekutin by měl být dva litry, ale do toho se počítá i konzumace polévek, zeleniny a podobně. Proto nám stačí získat asi 1,2 litru pitelné tekutiny. Také se ukázalo, že při pravidelném přísunu kávy nedochází k dehydrataci. Vypijeme-li pět káv denně, třicet procent tekutin z kávy se počítá.
Může proces zpracování kávy ovlivnit její vlastnosti? A která varianta kávy vychází ve studiích jako nejúčinnější?
Na vlastní obsah bioaktivních látek má vliv typ kávy i proces jejího zpracování. Bylo zjištěno, že přidání mléka nesnižuje antioxidační kapacitu kávy. Podobně tuto vlastnost nemění ani dekofeinace, tedy zbavení obsahu kofeinu. Její antioxidační schopnost ale ovlivňuje například kyselina chlorogenová, která je významně více obsažena v zrnkové než v instantní kávě. Co se týká vlivu tepla, tak pražením zrn se sice snižuje obsah antioxidační kyseliny chlorogenové, avšak na straně druhé stejným procesem vznikají jiné látky s antioxidačním účinkem, tzv. melanoidiny. Ve výsledku pražení dokonce zvyšuje antioxidační potenciál kávy. Nejvyšší antioxidační účinek byl zaznamenán u středně pražené kávy (medium rosted), která v tomto smyslu předčila lehce praženou (light roasted) i silně praženou (dark roasted) variantu, z čehož lze usuzovat, že na antioxidačním účinku tohoto nápoje se v součtu podílí jak melanoidiny, které pražením vznikají, tak i kyselina chlorogenová, které pražením naopak ubývá. Pražené kvalitní zrnkové kávy se proto netřeba bát. Z pohledu prevence nádorů vychází dokonce mnohem lépe než káva instantní nebo papírově filtrovaná, která je mnoha protinádorových složek zbavena. Zdroj: MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.
Přísady do káva z kořenů bylin:
- sušený nadrcený kořen z čekanky - kořen nechte proschnout, poté je rozdrťte a za stálého míchání na pánvi upražte.
- kořen z pampelišky - omytý nasekaný kořen opražte v troubě při teplotě 200 stupňů. Ve chvíli, kdy jsou všechny kusy suché a tvrdé, je umelte na kávovém mlýnku.
- žaludy vyloupejte, nasekejte a pražte na rozpálené pánvi. Před rozmixováním je nechte zchladnout. Stačí už jen drť přidat do kávy