Rakovina a superpotraviny

04.03.2015 23:44

6 superfoods, které pomáhají bojovat proti rakovině

Superpotraviny, často označované také jako superfoods, patří do každého zdravého a vyváženého jídelníčku. Pokud žijete zdravě a dbáte na výběr kvalitních potravin, neměli byste zapomínat ani na superpotraviny. Tyto plody jsou opravdu mimořádné. Obsahují totiž koncentrované množství cenných látek, bez kterých naše tělo nedokáže správně fungovat.

Zelený čaj

Zelenému čaji se připisuje řada zdravotních účinků, z nichž ale mnohé dosud nebyly vědecky potvrzeny. Patří mezi ně:

  • prevence a léčba rakoviny
  • léčba sklerózy multiplex
  • prevence degradace  buněčných membrán neutralizací šíření volných radikálů
  • snížení negativních účinků cholesterolu LDL („špatný cholesterol“), snížením úrovní triglycerinů a zvýšením produkce cholesterolu HDL („dobrý cholesterol“)
  • zvýšení oxidace tuků (pomáhá tělu využít tuk jako zdroj energie) a podpora látkové výměny 
  • japonští výzkumníci tvrdí, že pokud vypijete denně pět šálků zeleného čaje, spálí vaše tělo navíc 70 až 80 kalorií.
  • Existují také negativní účinky při nadměrném pití čaje, kvůli velkému množství kofeinu v zeleném čaji. Vedlejší účinky z množství kofeinu v těle mohou být nevolnost, nespavost a časté močení

Ovocné bobule

Silné protirakovinné účinky mají také bobule. Největší ochrannou sílu má himalajská goja (pomáhá proti rakovině jater, prostaty či prsu) či bobule acai (detoxikuje organismus, odvádí z těla škodlivé látky , chrání tělo proti volným radikálům, zrychluje metabolismus - využívá se při snižování hmotnosti, je vhodné při fyzické i psychické zátěži, protože nabíjí tělo i mysl energií, podporuje činnost imunitního systému, udržuje správnou hladinu cholesterolu, stabilizuje krevní tlak). Výborným protirakovinným přírodním prostředkem jsou i borůvky. Jejich nespornou devizou je vysoký obsah antioxidantů, konkrétně látky pterostilben, která je skutečně účinným nárazníkem proti nebezpečným volným radikálům - stejně jako další látka, a to anthokyan . Borůvky jsou dobrou prevencí proti rakovině prostaty a účinné jsou prý i v prevenci rakoviny střev.

Kurkuma

     Tato asijská užitková rostlina má vynikající protizánětlivé účinky a je přírodním antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je to přírodní a velmi účinný mozkový doping. Bylo zjištěno snížení nádorů až o 81 procent, někteří vědci pak dokonce poukazují na to, že je to blokátor růstu rakoviny. Kurkuma totiž prý zabraňuje patologickým změnám v tkáních.

Čokoláda 85% a více

     Samozřejmě nejvíce je užitečná čokoláda pokud možno co nejčistší, tedy taková, co obsahuje vysoké procento kakaa. Hořké čokolády tedy doporučujeme nejvíce. Zdravá je totiž ne samotná „čokoláda“, ale právě látky obsažené v kakaových bobech. Zvláště hořká čokoláda proto snižuje krevní tlak a dokonce může zlepšit citlivost inzulinu a tak chrání i naše srdce.

     Čokoláda dále obsahuje flavonoidy, které působ jako antioxidanty. Čokoláda uvolňuje v těle „hormony štěstí“, a tak po požití čokolády můžeme cítit lepší náladu. Třísloviny obsažené v čokoládě ničí bakterie v ústech. Čokoláda může příznivě působit na naše srdce a cévy a až o třetinu snížit riziko srdečního infarktu. Čokoláda také snižuje srážlivost krve – což ale může být problém u těch, kdo mají srážlivost nízkou – a to přispívá k lepšímu prokrvení.

Oříšky pistácie

Oříšky s největším množstvím železa. Pistácie jsou malé a chutné oříšky, nejčastěji zelené barvy. Tyto oříšky obsahují důležité látky, které udržují tělo v dobré kondici. I přes vysoké energetické hodnotě, kterou všechny ořechy mají, jsou i tyto  oříšky pistácie  – povoleno při hubnutí, ale vše s mírou… Obsahují i cenné stopové prvky, jako např. měď (1,2 mg/100 g), která podle posledních výzkumů ulehčuje vstřebávání železa. Kombinací železo-měď svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky založené čistě na bázi železa, což se může ještě znásobit, když se pistáciové oříšky konzumují společně s ovocem a zeleninou bohatými na vitamín C, protože ten zvyšuje absorpci železa ve střevech.

     Americká studie pro výzkum rakoviny poukázala podle serveru naturalsociety.com na to, že lidé, kteří konzumovali 57 gramů pistácií za den po dobu čtyř týdnů, měli vyšší úroveň gama-tokoferolu, což je druh vitaminu E, který chrání například proti rakovině plic. Pistáciové oříšky jsou spojovány i s prevencí rakoviny střev. Ty nejkvalitnější pocházejí například z Íránu.

Česnek

 Česnek je často označován jako přírodní antibiotikum, vzhledem k jeho antibiotickým, antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Tuto skutečnost již věděly starověké národy, a proto jej velmi často používaly. Česnek obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód a selen. Při častém konzumování česneku, popřípadě česnekových kapslí, budete zdraví a česnek vám pomůže v mnoha případech:

  • chrání před nachlazením, onemocněním dýchacích cest a před chronickým zánětu průdušek
  • pomáhá při bolestech v krku, zvětšených uzlin a při angínách
  • usnadňuje vykašlávání hlenu při kašli
  • chrání před chřipkou a zrychluje její vyléčení
  • zlepšuje imunitní systém, který se tak stává odolným proti bakteriím a virům
  • snižuje cholesterol
  • zlepšuje krevní oběh a chrání před kornatěním cév
  • podporuje činnost srdce a pročisťuje cévy
  • reguluje krevní tlak
  • reguluje množství cukru v krvi
  • zlepšuje trávení
  • podporuje metabolismus při hubnutí
  • pomáhá při odstraňování hlístů, roup a škrkavek ze střeva
  • pravidelná konzumace česneku snižuje výskyt nádorů žaludku, tlustého střeva a nádorů u osob s dědičným zatížením
  • pomáhá při odstraňování bradavic pokládáním česneku přes noc na bradavici
  • po požití odpuzuje klíšťata