Rýže, jak chutná nejlépe?
22.10.2016 21:31rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky.
- v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti
- mírní průjem a zácpu
- pomáhá při poruchách trávení
- zdroj energie
- nejkvalitnější zdroj bílkovin (proteinů) cca 10-12%
- zdroj vlákniny (hnědá rýže, černá a červená rýže)
- snadná a rychlá příprava
- rozvařenou rýži můžeme použít jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů při nadměrném zatížení
Jak rýži připravit?
- rýžové polotovary ve varných sáčcích
- předvařená rýže (parboiled)
Co potřebuje pro přípravu rýže?
- vhodná hrnec s pokličkou
- kvalitní a vhodnou rýži pro připravované jídlo
- správný postup
Pro dvě osoby na přípravu rýže potřebuje:
Postup přípravy rýže:
- propláchneme rýži ve vodě
- postavte kastrol na varnou desku a rychle zahřejte nasucho
- přidejte lžíci oleje a prohřejte jej
- do hrnce přidejte propláchnutou rýži a zprudka opečte cca 1 minutu - míchejte, aby se nepřipálila
- postupně uvidíte, jak zbělá a jak zrnka začínají skákat po horkém dně, a ucítíte, jak se rozvoní
- v tuto chvíli přidejte odpovídající objem horké vody - pozor, může se vyvinou velké množství páry
- přidejte sůl a naposledy důkladně promíchejte
- přiklopte pokličku a nechejte cca 15 min. na mírném plameni dusit
- pokud máte problémy s regulací plotýnky, nebojte se rýži zcela odstavit po první minutě nebo dvou jemného varu. Třeba ji přikryjte utěrkou, aby zbytečně neztrácela teplo. Rýže sama dojde i bez soustavného zahřívání.
Jak připravit ochucenou rýži?
Podívejte se, jaké máte pro začátek možnosti pro obohacení základu pod rýži:
- na oleji v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
- k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
- v oleji nechte krátce rozvonět mletou papriku
- v oleji nechte krátce rozvonět kari koření
- na oleji nejprve orestujte pokrájené houby
- na oleji nejprve orestujte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, poté ještě lžíci rajčatového protlaku
- na oleji krátce opečte pokrájené maso zbylé ze včerejška
- opečte kousky slaniny, přidejte k nim majoránku a česnek
Ve všech těchto případech pokračujte dál přidáním rýže, zamícháním, krátkým opečením a zalitím horkou vodou, tedy jak bylo uvedeno v základním postupu.
A to už mi pomalu docházejí slova o tom, jak naše babičky do dušené rýže vkládaly oloupanou cibuli, na pár místech propíchnutou hřebíčkem. Někdy i přikládaly kousek skořice a bobkový list. Teď už na to nemusíte jen vzpomínat. Ode dneška víte, jak uvařit rýži a jak tohle umění rozvíjet dál.
Netradiční druhy rýže:
- Sladká rýže (používá se pro přípravu sushi, lepkavá, pro uvaření průsvitná)
- Bhutánská rýže (červeno hnědá barva) - krátkozrná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce
- Divoká rýže (planá rýže), dlouhá tmavá rýže, zdroj vitamínů skupiny B
- Černá rýže (tzv. zakázaná rýže), lepkavý povrch, působí proti zánetům
- Thaibonnet rýže, dlouhozrná neloupaná, po uvaření nadýchaná, sypká a voňavá