Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31

rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie Rýže(Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky.

  • v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti
  • mírní průjem a zácpu
  • pomáhá při poruchách trávení
  • zdroj energie
  • nejkvalitnější zdroj bílkovin (proteinů) cca 10-12%
  • zdroj vlákniny (hnědá rýže, černá a červená rýže)
  • snadná a rychlá příprava
  • rozvařenou rýži můžeme použít jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů při nadměrném zatížení

Jak rýži připravit?

nejjednodušší je příprava rýže z rýžových polotovarů, navod najdete na obalu a je jednoduchý a rychlý na přípravu.
  • rýžové polotovary ve varných sáčcích
  • předvařená rýže (parboiled)
Rozlišujeme rýži kulatoozrnou - drobnější, baculatá, krátká zrníčka rýže (při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne)
a dlouhozrnou rýži - delší, dlouhá, špičatá zrníčka vhodná pro dušení pod pokličkou ( nadýchaná, nelepí se), nejvhodnější je rýže basmati a rýže jasmínová

Co potřebuje pro přípravu rýže?

  • vhodná hrnec s pokličkou 
  • kvalitní a vhodnou rýži pro připravované jídlo
  • správný postup

Pro dvě osoby na přípravu rýže potřebuje: 

 160g rýže, odpovídající objem (ne hmotnost!!) horké vody (rýže:voda / 1 : 1,5) - příklad: na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody, 1 lžíci rostlinného oleje a 1/2 lžičky soli. Důležitá je i nádoba, měla by mít větší průměr a nižší výšku nádoby s pokličkou
 

Postup přípravy rýže:

  • propláchneme rýži ve vodě
  • postavte kastrol na varnou desku a rychle zahřejte nasucho
  • přidejte lžíci oleje a prohřejte jej
  • do hrnce přidejte propláchnutou rýži a zprudka opečte cca 1 minutu - míchejte, aby se nepřipálila
  • postupně uvidíte, jak zbělá a jak zrnka začínají skákat po horkém dně, a ucítíte, jak se rozvoní
  • v tuto chvíli přidejte odpovídající objem horké vody - pozor, může se vyvinou velké množství páry
  • přidejte sůl a naposledy důkladně promíchejte
  • přiklopte pokličku a nechejte cca 15 min. na mírném plameni dusit
  • pokud máte problémy s regulací plotýnky, nebojte se rýži zcela odstavit po první minutě nebo dvou jemného varu. Třeba ji přikryjte utěrkou, aby zbytečně neztrácela teplo. Rýže sama dojde i bez soustavného zahřívání.

Jak připravit ochucenou rýži?

Podívejte se, jaké máte pro začátek možnosti pro obohacení základu pod rýži:

  • na oleji v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
  • k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
  • v oleji nechte krátce rozvonět mletou papriku
  • v oleji nechte krátce rozvonět kari koření
  • na oleji nejprve orestujte pokrájené houby
  • na oleji nejprve orestujte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, poté ještě lžíci rajčatového protlaku
  • na oleji krátce opečte pokrájené maso zbylé ze včerejška
  • opečte kousky slaniny, přidejte k nim majoránku a česnek

Ve všech těchto případech pokračujte dál přidáním rýže, zamícháním, krátkým opečením a zalitím horkou vodou, tedy jak bylo uvedeno v základním postupu.

A to už mi pomalu docházejí slova o tom, jak naše babičky do dušené rýže vkládaly oloupanou cibuli, na pár místech propíchnutou hřebíčkem. Někdy i přikládaly kousek skořice a bobkový list. Teď už na to nemusíte jen vzpomínat. Ode dneška víte, jak uvařit rýži a jak tohle umění rozvíjet dál.

Použití: příloha k hlavním jídlům, do polévek, rizoto, rýžový nákyp, sladké dezerty, snídaňové směsi, lze kombinovat se zeleninou, houbami, kakaovým máslem
 

Netradiční druhy rýže:

  • Sladká rýže (používá se pro přípravu sushi, lepkavá, pro uvaření průsvitná)
  • Bhutánská rýže (červeno hnědá barva) - krátkozrná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce
  • Divoká rýže (planá rýže), dlouhá tmavá rýže, zdroj vitamínů skupiny B
  • Černá rýže (tzv. zakázaná rýže), lepkavý povrch, působí proti zánetům
  • Thaibonnet rýže, dlouhozrná neloupaná, po uvaření nadýchaná, sypká a voňavá
Zdroj: kucharkaprodceru.cz