Slzovka obecná

12.09.2014 08:16

Slzovka obecná, jojobovy slzy

Slzovka obecná, ( Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomug ) je itropická travina dorůstající výšky 100-150cm původem z Asie. Roste na jílovitých a písčitých půdách. Slzovka je podobná našim kroupám. Byla významnou potravinou již ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Její semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin  a 7 % tuku, Slzovka obecná pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky.

Použití slzovky obecné:

  • zhoubné nádory - v semenech obsažený coixenolid má  kancerostatické účinky
  • detoxikace organismu
  • zánět močového měchýře
  • zápal prudušek a plic
  • akutní zánět slepého střeva
  • příznivý vliv na pleť
  • další---

Jako příloha: bez předchozího namáčení, na 1 díl slzovky 2 díly vody, uvést do varu, pak asi 50 min vařit, než se voda vyvaří. Promícháme vařečkou. Lze připravit i v páře.

Slzovkové rizoto:
Slzovku můžeme použít do Rizota místo rýže či semínek Quinoa.

Zeleninová polévka:
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlijeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme
tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou, třeba červenou řepou s křenem.


Slzovka Obecná

Slzovka obecnáPodľa všeobecné informácie sa Slzovka všeobecná, tzv. Čínske perličky, hojne používa v Ázii ako potravina i liečivo. V Číne je to jedna z najobľúbenejších rastlín - bylín používaných pre liečbu pomocou stravy v prípadoch bolestivých alebo nepohyblivých kĺbov - užíva sa buď samotná alebo do polievkových zmesí. Podľa všetkého sa zdá, že to funguje. Ak máte nepohyblivé alebo bolestivé kĺby, radím vám, aby ste pred tým než sa vydáte na nevratnú cestu steroidov, skúsili nasledujúci recept: povarte 30-60 gramov obilek tak, ako by ste varili obyčajný jačmeň a vypite odvar alebo ak chcete to zjedzte celé. Čakajte jeden až dva týždne, ak sa dostaví výsledok. Ak to nezaberie, nič nestratíte. Ak áno, ušetríte si doživotnú závislosť na steroidoch.

Mnoho spôsobov tradičného využitia čínskych perličiek má dnes svoj ​​vedecký základ. V priebehu niekoľkých posledných desaťročí japonskí vedci na základe experimentálnych štúdií zvierat izolovali z obiliek veľký počet aktívnych chemických zložiek. K nim patrí koixol (protizápalová látka, antihistaminum, svalový relaxant, znižuje teplotu atď.) A koixany (polysacharidy obsahujúce peptidy, ktoré znižujú obsah cukru). Čínske perličky navyše obsahujú množstvo bežnejších živín s oveľa jemnejšími skrytými účinky, ktoré sa nedajú určiť na základe pokusov so zvieratami. Medzi tieto živiny patrí lipidy (glykolipidy, fosfolipidy, steroly, atď.), Aminokyseliny, adenozínu, thyamin a ďalšie.

Iný názov pre čínske perličky je "Jóbove slzy", v Amerike sú známe ako "čínsky perlový jemen". Keď sa uvarí (1 hodina a viac), chutia ako obyčajný jačmeň, avšak v mnohých aspektoch sa od obyčajného jačmeňa líšia. Obyčajný jačmeň nemá taký účinok aký je prisudzovaný čínskych kusom.

Iróniou osudu sa stalo, že v posledných rokoch sa obyčajný jačmeň začína objavovať v polievkových zmesiach, ktoré majú obsahovať čínske perličky. Bol som svedkom mnohých prípadov, keď takéto zmesi boli predávané v čínskych štvrtiach v Amerike. Tieto pančované zmesi však nemôžu svojim konzumentom ponúknuť také účinky ako čínske perličky.
 

Slzovka obecná, kde koupit v Brně a Praze?, alternativní produkty: Quinoa, Burgur