Slzovka obecná
12.09.2014 08:16Slzovka obecná, jojobovy slzy
Slzovka obecná, ( Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomug ) je itropická travina dorůstající výšky 100-150cm původem z Asie. Roste na jílovitých a písčitých půdách. Slzovka je podobná našim kroupám. Byla významnou potravinou již ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Její semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku, Slzovka obecná pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky.
Použití slzovky obecné:
- zhoubné nádory - v semenech obsažený coixenolid má kancerostatické účinky
- detoxikace organismu
- zánět močového měchýře
- zápal prudušek a plic
- akutní zánět slepého střeva
- příznivý vliv na pleť
- další---
Jako příloha: bez předchozího namáčení, na 1 díl slzovky 2 díly vody, uvést do varu, pak asi 50 min vařit, než se voda vyvaří. Promícháme vařečkou. Lze připravit i v páře.
Slzovku můžeme použít do Rizota místo rýže či semínek Quinoa.
Zeleninová polévka:
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlijeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme
tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou, třeba červenou řepou s křenem.
Slzovka Obecná

Mnoho spôsobov tradičného využitia čínskych perličiek má dnes svoj vedecký základ. V priebehu niekoľkých posledných desaťročí japonskí vedci na základe experimentálnych štúdií zvierat izolovali z obiliek veľký počet aktívnych chemických zložiek. K nim patrí koixol (protizápalová látka, antihistaminum, svalový relaxant, znižuje teplotu atď.) A koixany (polysacharidy obsahujúce peptidy, ktoré znižujú obsah cukru). Čínske perličky navyše obsahujú množstvo bežnejších živín s oveľa jemnejšími skrytými účinky, ktoré sa nedajú určiť na základe pokusov so zvieratami. Medzi tieto živiny patrí lipidy (glykolipidy, fosfolipidy, steroly, atď.), Aminokyseliny, adenozínu, thyamin a ďalšie.
Iný názov pre čínske perličky je "Jóbove slzy", v Amerike sú známe ako "čínsky perlový jemen". Keď sa uvarí (1 hodina a viac), chutia ako obyčajný jačmeň, avšak v mnohých aspektoch sa od obyčajného jačmeňa líšia. Obyčajný jačmeň nemá taký účinok aký je prisudzovaný čínskych kusom.
Iróniou osudu sa stalo, že v posledných rokoch sa obyčajný jačmeň začína objavovať v polievkových zmesiach, ktoré majú obsahovať čínske perličky. Bol som svedkom mnohých prípadov, keď takéto zmesi boli predávané v čínskych štvrtiach v Amerike. Tieto pančované zmesi však nemôžu svojim konzumentom ponúknuť také účinky ako čínske perličky.
Slzovka obecná, kde koupit v Brně a Praze?, alternativní produkty: Quinoa, Burgur