Superpotraviny můžete mít na stole každý den
09.02.2017 19:19naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů:
Jablka
na první pohled často opomíjená jablka, mám dodají spoustu enzymů a výživných látek. Nejvhodnější jsou staré klasické odrůdy jabloní, které nebyly šlechtěny za ůčelem zlepšení vzhledu a trvanlivosti, ale na úkor chuti a obsahu výživných látek. Stačí jedno dvě mezi jídly a jablka vám dodají vitamíny, minerály a vlákninu.Není vhodné kombinovat jablka se zeleninou, je potřeba mít mezi jídly přestávku min. jednu až dvě hodiny.
- zasytí
- podporují zdravé trávení
- osvěží, jsou zdrojem energie
- více
Luštěniny ( čočka, fazole, cizrna, sojové boby, hrách)
Naší stravě chybí dostatek rostlinné vlákniny, která je důležitá pro naše střeva a zdravý imunitní systém. A právě lušteniny jsou výborným zdrojem vlákniny kterou můžete hladce zařadit do svého jídelníčku. Obsahují také sacharidy, vitamíny skupiny B, vápník, želazo a fosfor.
- dobře nasytí
- nízký obsah kalorií
- vhodná je kombinace luštěnin s rýží a dalšími obilovinami
- neobsahují lepek
- brainfood - podporují funkce mozku
- zdroj proteinů
- více
Kysané zelí, fermentovaná potravina
již naši předci (Číňané před 4 tisíci léty)velmi dobře věděli, jaký poklad v sobě skrývá kysané zelí, zejména v zimním období bylo zdrojem zdroj vitaminů, minerálů, antioxidantů, ale také probiotik a prebiotik. Při přípravě zelí na kvašení můžeme přidat i cibuli, česnek, mrkev, ředkv a na dochucení koření(zázvor, drcené chilli, kmín, atd..). Upozornění: Kysanému zelí, a především šťávě z něj by se měli vyhýbat lidé s intolerancí .histaminu
- prospívá zažívání
- zdrojem vitamínu C
- zdroj dalších vitamínů a minerálů v zimním období
- více
Příprava kysaného zelí: Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů. Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.
Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice (na obrázku), velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. (Proč to všechno, čtěte v textu pod receptem.) Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled.
Zelená listová zelenina ( špenát, salát, kapusta, římský salát, rukola atd.)
listová zelenina je zdrojem vitaminů (vitamíny skupiny B), minerálů, antioxidantů a vlákniny.
- zdroj chlorofylu
- zdroj kyseliny listové (B9)
- podporuje imunitní systém
- snižuje riziko cukrovky
- podporuje mozkové funkce
- nízká kalorická hodnota
- podporuje zažívání
Bobulové ovoce (jahody, maliny, borůvky, arónie, černý a červený rybíz, třešně, hrozny, goji - sušené plody)
toto převážně letní ovoce je zdrojem potřebným látek pro naše tělo s vysokým obsahem vody. Bobulové ovoce je velmi bohaté na fenolické látky, které v těle fungují jako antioxidanty. Můžeme je konzumovat čerstvé ve snídaňových směsích, nebo mezi hlavními jídly.
- podporuje srdeční sval a eliminuje srdeční nemoci
- prevence rakoviny
- zdroj okamžité energie
- zdroj antioxidantů
- prospívají imunitnímu systému
- prospívají mozku
- zdroj anthokyanů ( acai, arónie, třešně, černý rybíz, borůvky, fialové hrozny..)
Vajíčka
Nejnovější výzkumy mluví jasně. Vajíčka můžeme jíst každý i den. Například ke snídani s křupavou slaninou, je to skvělá volba – získáte úžasný zdroj proteinů, ale také důležitých antioxidantů. Stravitelnost vajec klesá s „tuhostí“ obsahu vajec (tekutá, vařená naměkko a nejméně natvrdo, stravitelnost se snižuje i smažením na tuku). Složení vejce je však ovlivňováno plemenem, věkem drůbeže, úrovní a intenzitou snášky, ročním obdobím, podmínkami vnějšího prostředí, kvalitou a kvantitou krmení a řadou dalších faktorů, včetně zdravotního stavu.
- zdroj vitamínu B12
- zdroj omega kyselin
- zdroj kompletních proteinů
- více
Ořechy
Obsahují tolik zdraví prospěšných látek (především antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny), že už jen hrstka denně (nepražených a nesolených ořechů, samozřejmě) dodá vašemu tělu tu správnou vzpruhu.
Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry
- pro lepší stravitelnost jsou vhodné máčené ve vodě
- vhodná je kombinace se semínky a sušenými plody
- prodporují mozkové funkce
- zdrojem omega 3 kyselin
- prospívají srdce
- snižují hladinu cholesterolu
- více
Semínka i naklíčená semena
semínka jsou obecně ceněné pro obsah polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Loupaná semínka můžeme chroupat samotné jako oříšky, můžeme je konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů a můžeme si jimi vylepšit müsli.
- podporují mozkové funkce
- zdrojem proteinů
- zdroj mastných kyselin
- více
Ovesné vločky
jsou základním kamenem snídaňových směsí, dají se dobře kombinovat s ovoce, jorurtem, semínky.
- dobře stravitelné
- zdrojem vlákniny
- prospívají mozkovým funkcím
- podporují srdce a cévy
- velká nutriční hodnota
- více
Avokádo
Patří sice k nejkaloričtějším plodům, ale polovina avokáda denně vám neublíží, naopak. Zdravé tuky, které obsahuje, prospívají především vašemu srdci. Kromě toho vás rychle a na dlouhou dobu zasytí, takže se nemusíte bát vlčího hladu, který nás často nutí mlsat nezdravé dobroty. Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, K,A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku a železa.
- zdroj omega 3
- obsahuje všechny vitamíny kromě vitaminu D
- reguluje ukládání vápníku do kostí
- více
Skořice
Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů ( fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K, Není zdroje tuku, cukkru a proteinů.
- synergický účinek - kombinace skořice s medem
- podporuje dlouhověkost
- zlepšuje paměť a koncentraci
- dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky
- více
Banány
Toto ovoce je oblíbené téměř v každé domácnosti a je jednou z hlavních a nejoblíbenějších složek vitariánské stravy. V běžné domácnosti je využíván banán i při přípravě ovocných pohárů. Obsahují také vitamíny skupiny C, B, A a minerální látky jako hořčík, fosfor, vápník a velice prospěšný draslík. Banán ná i využitelnou slupku (na pokožku - vrásky, pigmentové skvrny, bělení a čištění zubů atd..)