Superpotraviny můžete mít na stole každý den

09.02.2017 19:19

naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů:

Co patří mezi superpotraviny?

Jablka

na první pohled často opomíjená jablka, mám dodají spoustu enzymů a výživných látek. Nejvhodnější jsou staré klasické odrůdy jabloní, které Jablkanebyly šlechtěny za ůčelem zlepšení vzhledu a trvanlivosti, ale na úkor chuti a obsahu výživných látek. Stačí jedno dvě mezi jídly a jablka vám dodají vitamíny, minerály a vlákninu.Není vhodné kombinovat jablka se zeleninou, je potřeba mít mezi jídly přestávku min. jednu až dvě hodiny.

  • zasytí
  • podporují zdravé trávení
  • osvěží, jsou zdrojem energie
  • více

 

Luštěniny ( čočka, fazole, cizrna, sojové boby, hrách)

Naší stravě chybí dostatek rostlinné vlákniny, která je důležitá pro naše střeva a zdravý imunitní systém. A právě lušteniny jsou výborným Luštěninyzdrojem vlákniny kterou můžete hladce zařadit do svého jídelníčku. Obsahují také sacharidy, vitamíny skupiny B, vápník, želazo a fosfor.

  • dobře nasytí
  • nízký obsah kalorií
  • vhodná je kombinace luštěnin s rýží a dalšími obilovinami
  • neobsahují lepek
  • brainfood - podporují funkce mozku
  • zdroj proteinů
  • více

Kysané zelí, fermentovaná potravina

již naši předci (Číňané před 4 tisíci léty)velmi dobře věděli, jaký poklad v sobě skrývá kysané zelí, zejména v zimním období bylo zdrojem zdroj vitaminů, minerálů, antioxidantů, ale také probiotik a prebiotik. Při přípravě zelí na kvašení můžeme přidat i cibuli, česnek, mrkev, ředkv a na dochucení koření(zázvor, drcené chilli, kmín, atd..). Upozornění: Kysanému zelí, a především šťávě z něj by se měli vyhýbat lidé s intolerancí .histaminu

Příprava kysaného zelí: Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů. Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.

Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice (na obrázku), velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. (Proč to všechno, čtěte v textu pod receptem.) Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled.

Zelená listová zelenina ( špenát, salát, kapusta, římský salát, rukola atd.)

listová zelenina je zdrojem vitaminů (vitamíny skupiny B), minerálů, antioxidantů a vlákniny. Listová zelenina

  • zdroj chlorofylu
  • zdroj kyseliny listové (B9)
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje riziko cukrovky
  • podporuje mozkové funkce
  • nízká kalorická hodnota
  • podporuje zažívání

 

Bobulové ovoce (jahody, maliny, borůvky, arónie, černý a červený rybíz, třešně, hrozny, goji - sušené plody)

toto převážně letní ovoce je zdrojem potřebným látek pro naše tělo s vysokým obsahem vody. Bobulové ovoce je velmi bohaté na fenolické Bobulové plodylátky, které v těle fungují jako antioxidanty. Můžeme je konzumovat čerstvé ve snídaňových směsích, nebo mezi hlavními jídly.

  • podporuje srdeční sval a eliminuje srdeční nemoci
  • prevence rakoviny
  • zdroj okamžité energie
  • zdroj antioxidantů
  • prospívají imunitnímu systému
  • prospívají mozku
  • zdroj anthokyanů ( acai, arónie, třešně, černý rybíz, borůvky, fialové hrozny..)

Vajíčka

Nejnovější výzkumy mluví jasně. Vajíčka můžeme jíst každý i den. Například ke snídani s křupavou slaninou, je to skvělá volba – získáte úžasný zdroj proteinů, ale také důležitých antioxidantů. Stravitelnost vajec klesá s „tuhostí“ obsahu vajec (tekutá, vařená naměkko a nejméně natvrdo, stravitelnost se snižuje i smažením na tuku). Složení vejce je však ovlivňováno plemenem, věkem drůbeže, úrovní a intenzitou snášky, ročním obdobím, podmínkami vnějšího prostředí, kvalitou a kvantitou krmení a řadou dalších faktorů, včetně zdravotního stavu.

  • zdroj vitamínu B12
  • zdroj omega kyselin
  • zdroj kompletních proteinů
  • více

Ořechy

Obsahují tolik zdraví prospěšných látek (především antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny), že už jen hrstka denně (nepražených a ořechy a sušené plodynesolených ořechů, samozřejmě) dodá vašemu tělu tu správnou vzpruhu.

Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry

  • pro lepší stravitelnost jsou vhodné máčené ve vodě
  • vhodná je kombinace se semínky a sušenými plody
  • prodporují mozkové funkce
  • zdrojem omega 3 kyselin
  • prospívají srdce
  • snižují hladinu cholesterolu
  • více

Semínka i naklíčená semena

semínka jsou obecně ceněné  pro obsah polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek.  Loupaná semínka semínkamůžeme chroupat samotné jako oříšky, můžeme je konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů a můžeme si jimi vylepšit müsli.

  • podporují mozkové funkce
  • zdrojem proteinů
  • zdroj mastných kyselin
  • více

Ovesné vločky

jsou základním kamenem snídaňových směsí, dají se dobře kombinovat s ovoce, jorurtem, semínky.Ovesné vločky 

  • dobře stravitelné
  • zdrojem vlákniny
  • prospívají mozkovým funkcím
  • podporují srdce a cévy
  • velká nutriční hodnota
  • více

Avokádo

Patří sice k nejkaloričtějším plodům, ale polovina avokáda denně vám neublíží, naopak. Zdravé tuky, které obsahuje, prospívají především vašemu srdci. Kromě toho vás rychle a na dlouhou dobu zasytí, takže se nemusíte bát vlčího hladu, který nás často nutí mlsat nezdravé dobroty. Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, K,A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku a železa.

Skořice

Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a skořicejejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů ( fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K, Není zdroje tuku, cukkru a proteinů.

  • synergický účinek - kombinace skořice s medem
  • podporuje dlouhověkost
  • zlepšuje paměť a koncentraci
  • dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky
  • více

Banány

Toto ovoce je oblíbené téměř v každé domácnosti a je jednou z hlavních a nejoblíbenějších složek vitariánské stravy. V běžné domácnosti je Banányvyužíván banán i při přípravě ovocných pohárů. Obsahují také vitamíny skupiny C, B, A a minerální látky jako hořčík, fosfor, vápník a velice prospěšný draslík. Banán ná i využitelnou slupku (na pokožku - vrásky, pigmentové skvrny, bělení a čištění zubů atd..)

 

Diskusní téma: Superpotraviny můžete mít na stole každý den

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek