TOP 10 anti aging superpotravin
17.08.2016 22:02těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..) a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její kvalitu a hebkost. Tak půjdem si tyto superpotraviny stručně představit.
Brokolice - košťálová zelenina
brokolice patří mezi nejhustěji nabitou superpotravinu nabytou živinami, obsahuje proteiny, pro kosti důležitý vápník, antioxidanty, vitamíny A, B ( B1, B2, B9 ) C a K, fytoestrogen podporující kognitivní funkce mozku, draslík a kyselinu listovou, obsahuje takové látky, které mohou preventivně pomáhat před onemocněním cukrovky, srdečního záchvatu a některými druhy rakoviny.
- lze snadno pěstovat u nás
- působí jako prevence proti nádorovému bujení
- nízký obsah cukrů a tuků
- můžeme sklízet až 2 x ročně ( vegetační doba je 70- 90 dní )
- baktericidní a fungicidní účinky
- působí proti bakterii Helicobacter pylori
- zdroj vlákniny
- působí silně proti-skleroticky
- vhodná pro diabetiky
- brainfood
Borůvky
borůvky patří dle stupnice ORAC mezi jedny z nejpřednějších v obsahu antioxidantů, které působí proti volným radikálům ( způsobují předčasné stárnutí a degeneraci buněk S loučeniny obsažené v borůvkách též pomáhají při zánětech, které jsou počátkem stárnutí organismu. borůvky mají vyjímečný obsah manganu, ale obsahují také životně důležité minerály jako hořčík, fosfor, vápník, železo, síru, chróm a zinek, vitamíny B1, B2, A, C, mléčnou, kyselinu jantarovou a kyselinu pantotenovou.
- působí proti stresu, které způsobuje předčasné stárnutí ( ničí antioxidanty )
- zlepšují metabolismus
- posilují cévní stěny
- podporují imunitní systém
- brainfood
- protistresové účinky
- více o účincích borůvek
Losos
losos je výtečným zdrojem přírodních omega 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, působí jako prevence vzniku krevních destiček slepující cévní stěny, snižuje zánět, snižuje riziko mrtvice a předchází infarktu. Losos má spoustu bílkovin, je dobrým zdrojem železa.
Fazole
fazole jsou opomíjené výživné luštěniny, která jsou velmi bohaté na rozpustnou vlákninu a ta je spojena s nižším rizikem výskytu srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny; snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku; a mírní zánět. Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější. Je dobrým zdrojem niacinu a kyseliny pantotenové, látek, které jsou nepostradatelné pro zdravou a krásnou pokožku.
- zdroj vlákniny a proteinů
- vhodné pro vegany a vegetariány
- zdroj tryptofanu
- doporučuje při ekzémech, svědění, suché pokožce, kožních alergiích
Špenát
špenát - listová zelenina, obsahuje množství karotenoidů, luteinu, vitaminy skupiny B, C, D, E a mnoho minerálních látek, mimo jiné i jód, vápník a mírně železo, ovšem obsahuje i kyselinu šťavelovou, která není příliš prospěšná. Obssahuje téměř 90% vody.
- pomáhá při chudokrevnosti
- prevence rakoviny
- snižuje vysoký krevní tlak
- při zácpě
Mandle
mandle jako brokolice, jsou bohaté na určitý typ antioxidantu myšlenka být nápomocný bojovat poškození volnými radikály. Mandle vám dodají též vitamin E ( cca třetinu denní dávky ) a denní dávku vitaminu skupiny B. Jsou zdrojem antioxidantů a minerálů měďi, manganu, hořčíku a fosforu.
- zdroj rostlinných proteinů
- působí proti stárnutí
- posilují nehty, vlasy a prosoívají pokožce
- podporují funkce mozku - brainfood
Quinoa
quinoa ( merlík chilský ) je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Kromě toho vědci z NASA dostali za úlohu při stravě astronautů ve vesmíru vybrat potravinu, která obsahuje kompletní proteiny a všechny esenciální aminokyseliny a vybrali si právě quinou.
- zdroj rostlinných proteinů
- neobsahuje lepek
- čistí střeva
- brainfood
- více
Jablko
jablko je svázáno s člověkem již od prvního biblického hříchu. Jablko je též symbolem moci u králů společně s žezlem. Ale má také účinky na zdraví: snížuje hladinu cholesterolu, díky obsahu antioxidantů působí proti volným radikálům a zpomaluje proces stárnutí.
- normalizují střevní flóru
- zlepšují činnost střev
- podporuje vylučování toxinů díky obsahu pektinu
- zdroj vitaminu C a E
- zdroj draslíku a železa
- alkalizující účinek v krvi a tkáních
- zdroj taninů - protizánětlivé účinky
- prospívá nervovému systému
- v zimě můžeme konzumovat i sušená jablka - tzv. křížaly
Řecký jogurt
řecký krémový jogurt se vyznačuje větším obsahem tuků než běžný jogurt a je odstraněna syrovátka. Řecký jogurt je zdrojem vápníku s aktivnímy kultůrami bakterií, které podporují střevní flóru. Používá se na výrobu Řeckého salátu Tzatziki. Kvalitní řecký jogurt by měl obsahovat pouze mléko a živé aktivní kultury bakterií.
- zdroj proteinů - více než v běžném jogurtu ( podporuje růst svalové hmoty )
- vhodné kombinovat s mandlemi, chia semínky, dalšími semínky a ovocem
- prospívá pleti
- zdroj vitamínu B12
- zdroj probiotik
Kokosový olej
rostlinný kokosový olej se získává z dužiny kokosových ořechů. Dnes kokosový olej získává na popularitě na celém světě. Konec konců je užitečný v mnoha případech, začíná při přípravě zdravých potravin a končí odstraněním žvýkaček z jakéhokoliv povrchu.
- PROSPÍVÁ VLASŮM A POKOŽCE
- vhodný na bělení zubů
- hydratuje pokožku
- vhodný na masáže
- více
Tzatziki