Vlašské ořechy jako domácí superpotravina
05.10.2016 12:56V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina, která nám dodá energii se správným nutričním vyvážením.
Vitamínová bomba
Vlašské ořechy jsou plné vitamínu B4 a B3, které jsou báječným doplňkem pro podporu našeho mozku a nervové soustavy. B3 je specialista pro snížení hladiny krevního cukru. Dalším vitamínem je B5, který má dle průzkumu protistresové účinky. Ve vlašském ořechu nechybí ani vitamín E, který je antioxidant. Díky tomuto složení jsou vlašské ořechy skvělé i pro naši pokožku.
Ve vlašském ořechu je i antioxidační hormon melatonin. Zjednodušeně bych řekla, že melatonin je výjimečný hormon, který se uvolňuje v době, kdy je tma. Dle výzkumů bylo zjištěno, že baštění vlašských ořechů pomáhá ke zvýšení melatoninu v krvi, což má za následek vliv na snížení možného rizika rakoviny, neurodegenerativních poruch a kardiovaskulárních onemocnění.
Účinky vlašských ořechů
Vlašské ořech jsou skvělé pro snížení cholesterolu v krvi, vynikajícím pomocníkem je i proti krevním sraženinám a také proti možným zánětům v těle. Díky obsahu hořčíku jsou vlašské ořechy skvělé pro správnou funkci našeho nervového systému a také svalů. Vhodné jsou i pro podporu kostí. Dalším užitečným pomocníkem ve vlašském ořechu je zinek, který kladně působí na náš imunitní systém. Veškeré nutriční hodnoty obsažené ve vlašském ořechu spolu se zinkem a železem jsou nejlepší kombinací pro pozitivní vliv krvetvorby. Více
- brainfood - podporuje mozkové funkce
- zdroj proteinů a energie
- působí proti stresu a depresím
- vhodné pro vegany a diabetiky
- působí proti chudokrevnosti
- neobsahuje lepek
- doporučuje se kombinovat s obilninami ( oves, rýže )
- doplněk pestré přírodní stravy
Nyní začíná sezóna vlašských ořechů, takže s chutí do toho a půl je pro naše zdraví hotovo
Použití: pro přímou konzumaci, do salátů, snídaňových směsí, ovesných kaší, na cukroví atd.
Tipy jak uchovávat vlašské ořechy
- skladování v ledničce - uchováme 5-6 měsích v uzavřené nádobě, aby nanasály pachy jiných potravin
- v mrazničce vydrží až jeden rok
- nevylopané ve skorápce vysušené skladované na temném a chuchém místě při teplotě 5-15 stupňů vydrží až 4 roky
- můžeme konzervovat v medu, vydrží více jak 2 roky
- naložit do medu
- v mikrovnce 1,5 min na plný výkon. Pak sklenice 0,5 - 0,7l vyndáme, zavíčkujeme
- dáme vyloupaná jádra do sklenic a zavíčkujeme, dvacet minut povaříme ve vodě teplé asi osmdesát stupňů
- pokud jsou ořechy hořké, je to znamení, že jsou žluklé
Zdroj: Harera.cz