Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24

Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky).

KlíčeníKlíčky

Máčení

Ořechy a semínka obsahují inhibitory enzymů, které je chrání do té doby, až vzniknou vhodné podmínky (dostatek světla a vláhy).. Když je namočíme, nastanou tak vhodné podmínky a deaktivují se inhibitory enzymů a zvýší se tak vitalita semen a jader ořechů. Při máčení také změknou a lépe se zpracovávají a dosáhneme tak hladší konzistence pokrmů.
 

Mixování

pro tyto účely je vhodné používat vysokootáčkové mixéry, např. Vitamix.
 

Fermentace - nebo jinak kvašení

fermentace je proces při kterém se cukry a škroby v potravinách mění na kyselinu mléčnou a tak se zlepšuje jejich stravitelnost, zvyšuje se obsah enzymů a vitamínů, jenž podporují růst střevní flóry. Mezi fermentované potraviny patří:
  • kvašené zelí (kysané zelí)
  • kvašené okurky
  • kvašený jablečný mošt
  • miso (ochucovadlo, které se vyrábí  z fermentované rýže, ječmene, sójových bobů, soli a kódži)
  • sójová omáčka tamari
  • nepasterizované pivo
  • umeocet
  • tempeh (vzniká fermentací z uvařených sójových bobů) - zdroj proteinů, vlákniny a vitamínů

Odšťavňování a sušení

pro tento způsob může využít starou metodu našich babiček - rozmixovat ovoce a zeleninu a vymačkat štávu přes plátno nebo hustou gázu. Pokud chcete použít odšťavňovat, nejlépší jsou šnekové pomaloběžné.
Pro sušení můžete použít elektrickou sušičku nebo troubu, ale pozor na teplotu, max. 45 stupnů!!!
 

Kde koupit RAW superpotraviny?

 

Diskusní téma: Základní způsoby přípravy RAW stravy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek