Proso seté - jáhly 

Proso patří mezi nejstaší plodinu vůbec a je výživné a lehce stravitelné. Proso jako bezlepková obilnina je zdrojem vlákniny,  vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou ), minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku) a stopových prvků. Proso se užívalo jako základ výživných kaší, placek a polévek. Při vaření nevytvářejí sliz, proto jsou vhodná pro všechny, kteří trpí zahleněním dýchacích cest.
Jáhly jsou v podstatě vyloupaná žlutá zrníčka prosa. Jáhly jsou výjimečné především obsahem železa a často se používají do pomazánek, polévek a k přípravě jídel z mletého masa.
  • proso
  • jáhly - vylopaná zrníčka prosa
  • naklíčená neloupaná semínka
  • jáhlové instatní kaše
  • jáhlové vločky
  • mouka z prosa

Proso a jeho účinky:

  • vhodné pro bezlepkovou dietu
  • zdroj sacharidů
  • je zásaditě a brání v překyselení organismu
  • čistí střeva a žaludek
  • prospívá vlasům, nehtům, pokožce a kloubům
  • působí příznivě na zrak
  • odvodňují organismus a podporují tak zdravé fungování ledvin
  • brainfood
  • brání padání vlasu a vzniku celulitidy
  • prevence zubních kazů a posiluje sklovinu
  • podporuje zdravé zuby, vlasy a nehty
  • podporuje imunitu
  • při chudokrevnosti
  • při rekonvalescenci a vyčerpanosti
  • pomáhá tak odkyselit organismus
  • preventivně působí proti vzniku kožních chorob
  • při kvasinkových onemocněních
  • prevenci a léčbě cukrovky druhého typu - pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
Použití: od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Navíc pokrmy mohou být jak na slano, tak na sladko.
Příprava:je třeba spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujete 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15 – 20 minut a poté je nechte chvíli odstát.

Proso - jáhly?

 

Diskusní téma: Jáhly

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 "zdravých "potravin", které mohou způsobit katastrofu na kůži.

12.03.2017 21:54
Tyto zdánlivě "dobrá jídla" jsou důvodem vašich pupínků. Pro některé je tajemstvím, že mnoho potravin považujeme za zdravé,ale mohou přispět k akné, lupénce a nebo jiným kožním problémům a alergiím nízký obsah tuků je .nahrazen rafinovaným cukrem lepek trans tuky a polynenasycené mastné...

Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

06.03.2017 22:23
Již minimálně 100 000 lidí v Česku má alergii na lepek (celiakie -intolerance na lepek) a jen asi 40% ví o tom, že touto chorobou trpí. Díky šlechtění obilnin, zejména ječmene, pšenice, žita a ovsa, došlo k několika násobněmu zvětší obsahu lepku v těchto obilninách (přičemž se lepek stává silnou...

Vedci rozlúštili genetickú informáciu, quinoa - nakŕmi svet

05.03.2017 00:13
Quinoa je bezlepková obilovina, kompletná bielkovina s nízkym obsahom sacharidov. Je pôvodom z Jihiamerických Ánd pred jíce ako 6000 rokmi a dnes je po celom svete obľúbená "superpotravina". Záujem o quinou v posledných rokoch prevýšil ponuku a jej ceny vyleteli do oblakov. Vedci teraz rozlúštili...

7 superpotravin pro dlouhověkost

20.02.2017 23:10
Potraviny, které podporují dlouhověkost (tzv. antiaging efek). Účinky těchto superpotravin nemají účinky jen na pleť (nejnovější přípravky na eliminaci vrásek jsou na bázi biomimetických peptidů), ale působí na dlouhověkost a odolnost organismu. Dnes se dají bez problému sehnat cenově přijatelné...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

20.02.2017 19:12
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. článek: západní způsob stravování může způsobit...

Multivitaminy jsou k ničemu zjistili vědci, dělají jen drahou moč

18.02.2017 15:42
Výrobcovia multivitamínových tabliet a doplnkov stravy môžu zúriť. Austrálska lekárska asociácia vyhlásila, že pre absolútnu väčšinu obyčajných ľudí je užívanie multivitamínov zbytočné, vitamíny sa veľmi rýchlo dostanú z tela von močom a jediné, čo z príjmu takýchto preparátov majú, je veľmi...

Jak posílit imunitu?

10.02.2017 01:24
V tomto počasí, kdy jsou teplotní výkyvy dost velké, je potřeba, abychom své tělo chránili před bacily a různými nemocemi. Dovolím si Vám ve stručnosti vypsat, jak v těchto zimních měsících podpořit naši imunitu a posílit obranyschopnost. Je důležité sebe a své tělo v těchto...

Superpotraviny můžete mít na stole každý den

09.02.2017 19:19
naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů: Co patří mezi superpotraviny? Jablka na první pohled často opomíjená jablka, mám...

30 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.

26.01.2017 23:37
Několik tipů na potraviny, které mohou moci játrům a proč. Snažte se jíst některé z těchto potravin každý den a snížíte toxickou zátěž. Těchto 30 potravin má přirozený čistící a detoxikační účinek pro tělo. TIP na týdenní detox 1. Jablka Pektin - vláknina obsažená v jablku pomáhá při detoxikaci...

Superpotraviny, ktoré by ste mali vyskúšať v zime

22.01.2017 03:53
Chladné počasie nemá znamenať nudnú misu s ovocím. Skúste toto lahodné ovocie a spestrite svoj jedálniček. Článok: Tipy na zdravé ovocie Kumquat granátové jablko už ste určite vyskúšali, ale vyskúšajte Kumquat. Je to drobný citrusový plod trochu podobný olivám a je plný antioxidantov, ktoré sú...
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>