Ořechy - poklady pod krunýřem

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů,  Mix ořechů zejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.

Orechy obsahujú 10 až 17% rastlinných bielkovín, ktoré sa vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka, strukovín, či vajec, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Orechy sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín (tuky tvoria 35 až 75% hmotnosti orechov), vlákniny (5 až 14%), vitamínu E, vitamínov skupiny B (hlavně B1,B2, B3, B6 a kyseliny listovej), antioxidantov (najviac ich je v šupke) a minerálov (predovšetkým horčíka, manganu, vápnika, draslíka, železa, zinku, medi a fosforu, naopak sú veľmi chudobné na sodík).

Ořechy a jejich účinky na zdraví:

  • ořechy působí jako mechanické, jemné abrazivum na náš chrup. Při kousání ořechů se odstraňuje nejen zubní povlak, ale dokonce mohou odstranit i nejrůznější zubní skvrny
  • zdroj proteinů - podporují růst svalové hmoty
  • brainfood - podporují výživu mozku a jeho funkce
  • snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • podporují zdravé zažívání a dobře zasytí
  • snižují hladinu celkového i „zlého" LDL , triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL a poskytuje silnou antioxidační ochranu
  • působí proti překyselení organismu
  • zdroj zdravých tuků (omega kyseliny)

Paleo super tuky

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.
  • např. oře chy -mandle, vlašské ořechy, para ořechy
  • sem ínka a olej: chia semínka, lněná semínka, dýňová semínka, konopná semínka
  • quin oa

Máčení oříšků a semínek

někdo může mít problém s trávením oříšků a semínek, protože jsou zdrojem velkého množství enzymů, jež působí proti trávení ( lektiny a kyselina fytová ), doporučujeme proto oříšky a semínka namáčet a nechat vyschnout, tímto postupem dosáhneme snadnějšího trávení. Proč je pitřeba máčt ořechy?

 

Jak postupovat?

zalijte semínka a oříšky vodou a nechte máčet přes noc i déle, až 16 -18 hodin. Potom propláchněte a nechejte je usušit, pro urychlení můžete použít sušičku na ovoce i troubu s nižší teplotou max, 40 stupňů (sušení není nutné)

Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry
 

Jak skladovat ořechy?

  • vyloupané v hermeticky uzavřených nádobách ( mají menší trvanlivost, časem žluknou ) v chladném, temném a suchém místě
  • v mrazáku vydrží vyloupaná jádra min. jeden rok (nežluknou)
  • v ledničce je můžeme skladovat měsíce, max. půl roku
  • ponechané ve skořápce, je nutné je důkladně usušit, vydrží i roky při dobrém skladování
  • nakládané v medu
  • ořechy můžete i zavařit klasickým způsobem
  • více
 

Ořechy?

  • https://www.awashop.cz/orechy-a-orisky-c37/

Ořechy s největším obsahem tuků:

  • makadamový ořech ( 76% - nasycené, mononenasycené, polynenasycené), dále draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, zinek a vitaminy skupiny B (B1,B2,B3,B5,B6,B9), C a E
  • pekanový ořech ( 65-75% ), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
  • para ořechy ( 72% ), dále 14% bílkovin, hořčík, fosfor, draslík,železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • vlašské ořechy ( 63% ), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
  • lískové oříšky ( 60% ), 12% bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • Mandle ( 54% ), 20% bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
  • arašídy  ( 50% ), 26% bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
  • pistácie pravá, 50% tuků, 20% bílkovin,  draslík, hořčík, železo,měř, vitaminy skupiny B
  • ledvinovník - kešu ( 42% ), 17% bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • kokosový ořech ( do 40% ), 6% bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
Druh ořechů Arašídy Kešu ořechy Kokos Lískové oříšky Makadam. ořechy Mandle Para ořechy Pekanové ořechy Piniové oříšky Pistácie Vlašské ořechy
Vláknina (%) 8,5 5,9 9,0 10,4 6,0 8,8 8,5 8,4 3,7 9,0 6,4
Bílkoviny (%) 25,8 18,2 3,3 15,0 7,9 21,3 14,3 9,2 13,7 20,6 15,2
Tuky (%) 49,2 46,4 33,0 60,8 75,8 50,6 66,4 72,0 68,4 44,4 65,2
Nasycené mastné kyseliny (%) 6,8 9,2 30,0 4,5 12,1 3,9 15,1 6,2 4,9 5,4 6,1
Omega-3 mastná kyseliny alfa-linolenová (%) 0,00 0,15 0,00 0,09 0,21 0,00 0,05 1,00 0,16 0,25 9,08
Omega-6 mastná kyselina linolová (%) 15,6 7,7 0,7 7,8 1,3 12,2 20,5 20,6 33,2 13,2 38,1
Omega-7 a omega-9 mastné kyseliny (%) 24,4 27,3 2,2 45,7 58,9 32,2 24,5 40,8 18,8 23,3 8,9
vitamin B1 v mg na 100g 0,6 0,4   0,64   0,2 0,61       0,3
vitamin B2 v mg na 100g 0,3 0,05   0,13   1,1 0,03       0,15
vitamin B3 v mg na 100g 12,9 1   1,8   3,6 0,3       1,1
vitamin B6 v mg na 100g 0,34 0,4   0,56   0,14 0,1       0,53
vitamin E v mg na 100g ne 1   15   25,6  5,7       0,7
vápník v mg 62 37   114   269 160       98
železo v mg 2,09 6,7   4,7   3,7 2,43       2,91
hořčík v mg 184 292   163   270 376       158
fosfor v mg 336 593   290   481 725       346
draslík v mg 332 660   680   733 659       441
selen v mg 0 0,0199   0   0,0041 1,917       0

Ořechy a oříšky více informací...

Ořechy

Fakty o orechoch

23.10.2016 23:23
1. Orechy sú výborným zdrojom bielkovín, minerálov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín. 2. Denná dávka orechov by sa mala pohybovať od 4 do 6 polievkových lyžíc, rozdelených do 3 dávok denne. 3. Orechy majú energiu JIN - ochladzovacie, takže ak mávate studené ruky alebo nohy, konzumujte orechy...

Diskusní téma: Ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Superpotraviny, které vás nejvíce hydratují

22.05.2017 17:14
Hlad je převlečená žízeň, proto může i místo vody vyzkoušet například i tyro superpotraviny a podpoříte tak svůj pitný režim a správnou  hydrataci  organismu. Nejvhodnější jsou plody, které právě utrhnete zralé na zahrádce.. Rajčata obsahují až 94% vody neobsahují tuk a mají minimum...

Možnosti jak nahradit kravské mléko

18.05.2017 00:02
Většina z nás vyrůstala na kravském mléku, ale mnozí spotřebitelé nyní hledají mléčné náhražky. Ať už je to intolerance na laktózu, nebo jiný životní styl (veganství), nebo hledání jednoduchého řešení na zdravotní potíže (zažívací problémy, nadýmání, průjem, kožní problémy a intolerance na...

25 Superfoods pro hubnutí

14.05.2017 00:38
Musíme ještě objevit jídlo, které rozpustí všechny nežádoucí tuky v našem těle, ale máme podezření, že to je skryto někde v elixíru mládí. „Myslím, že superpotraviny mají dvojí účinek - dávají nám výživu, a také nám pomáhají při hubnutí. Několik tipů jak přispět k proces hubnutí: hubnutí...

5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47
Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v...

7 superpotravin, které působí proti nemocem a pomáhají podpořit zdraví

06.05.2017 23:47
I když neexistuje žádná přísná vědecká definice, co jsou superpotraviny (superfoods), lze ale říci, že jsou plná základních živin, vitamínů a minerálů, zdrojem vlákniny a bílkovin. Superfoods mají také protizánětlivé účinky (omega-3 mastné kyseliny) a působí proti stárnutí - anti-aging (díky obsahu...

Pokles vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině

05.05.2017 17:49
Vědecké studie, které probíhají od roku 1985 potvrzují trvalý pokles minerálů a vitamínů v ovoci a zelenině. Řada odborníků doporučuje užívat vitamínové a minerální doplňky stravy, jako možnost doplnění těchto látek do organismu. Ale je ten správný postup? Nejmarkantněji je to...

Ovoce a jeho účinky na zdraví

28.04.2017 00:04
Zelenina, ovoce a jejich pravidelná konzumace je možností, jak nahradit přášky přírodními zdroji, které jsou plné výživných látek a příznivě působí na naše zdraví. Znátě účinky tohoto zejména bobulovitého ovoce? Angešt angrešt je téměř neznámé bobulové ovoce, které časte najde v zahrádkách našich...

Jarní únava...možná vám chybí vitamin D a železo

27.04.2017 23:15
Jarní únavu můžeme zmírnit nebo i předejít stravou. Za jarní únavu může stát i oslabený organismus, nedostatek slunečních paprsků a oslabený imunitní systém. A níže vám uvádíme pár tipů jak si s tím poradit. doplňte vitamin D (jeho nedostatek se projevuje, únavou, ospalost, nedostatkem síly a...

7 nejlepších potravin a nápojů v boji proti refluxu

16.04.2017 19:16
Kořeněná jídla, smažená jídla., rajčatová omáčka, kofein. Pokud jste trpí refluxem ( návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu), již pravděpodobně přesně víte , co nemůžete jíst nebo pit. Stejně jako některé potraviny mohou způsobit vznik refluxu, některé potraviny mohou naopak pomoci proti zánětu...

15 Potravin, které vám pomohou zhubnout

15.04.2017 00:28
Podívejte se na těchto 15  potravin na hubnutí , které vám pomohou vykročit na zdravou (a chutné) dietní cestu: Řecký jogurt   Řecký jogurt je ideální nejen jako jídlo na snídani s nějakým ovocem, ale je to opravdu superpotravina na snížení hmotnosti. Zkuste řecký jogurt místo...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>