Borůvky
tmavě modrý až černý plod bobulovitého tvaru s výraznou chutí, rostoucí na malých keřích nejčastěji v jehličnatých lesích, pasekách a rašeliništích a to ve vyšších polohách. Borůvky brusnice dozrávají obvykle během prázdnin. Spolu s rakytnikem patří borůvka mezi nejcenější superpotraviny rostoucí na našem území. Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů, betakaroteny, vitaminy A, B, C rasveratrol, draslík, hořčík, měď, zelezo, zinek, chrom, mangan, ovocné cukry.
Vědci z Readingu testovali konzumaci borůvkové šťávy u školáků a zjistili, že při konzumaci tohoto ovocného nápoje se zvýšila výkonnost mozku u dětí a zlepšilo se učení a paměť. Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru.
- listy borůvek na přípravu čajů
- sušené plody
- borůvkový džem
- mletý prášek ze sušených plodů
- 100% borůvková šťáva
- borůvkový sirup
- lyofilizované borůvky (sušené mrazem)
Borůvky a jejich účinky:
- jsou bohaté na karoten, který chránící imunitní systém a tělové buňky před volnými radikály
- vysoký obsah vitaminu C, třísloviny taninu, železa
- čistí krev, dodávají životní energii a omlazují
- při průjmech a jiných střevních potížích
- snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
- zklidňují nervy
- podporuje mozkové funkce - výživa pro mozek (brainfood)
- mimořádně vysoký obsah vitaminu E a C ( zmírňuje stařeckou demenci )
- antioxidant
- pozitivně působí proti rakovině
- efektivně pomáhá při snižování hmotností
- borůvky mají protistresový účinek
- zvyšují odolnost proti radiaci
- pomáhají při léčbě neplodnosti
- léčí šeroslepost
- působí proti infekcím
- při křečových žilách
- při infekci močových cest a při ledvinových kamenech
- napomáhají udržení rovnováhy (zejména u seniorů)
- podporují kardiovaskulární systém
- podporují metabolismus
- protinádorové účinky (zdroj Julie Beattie-ová z University v Dundee)
- působí proti stárnutí - antiaging
- pomáhá pří šerosleposti stejně jako při špatném vidění
- příznivý vliv na nespecifické střevní záněty (zdroj Patuiri G. Et al. 2011)
- více
borůvky sušené?
Využití: čerstvé přímo z přírody, nebo mražené
V kuchyni ho můžeme použít do koláčů, knedlíků a dortů.
Borůvky
Diskusní téma: Borůvky
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
5 "zdravých "potravin", které mohou způsobit katastrofu na kůži.
12.03.2017 21:54Chorobou 21. století se stává alergie na lepek
06.03.2017 22:23Vedci rozlúštili genetickú informáciu, quinoa - nakŕmi svet
05.03.2017 00:137 superpotravin pro dlouhověkost
20.02.2017 23:105 kroků, jak snížit chuť na sladké
20.02.2017 19:12Multivitaminy jsou k ničemu zjistili vědci, dělají jen drahou moč
18.02.2017 15:42Jak posílit imunitu?
10.02.2017 01:24Superpotraviny můžete mít na stole každý den
09.02.2017 19:1930 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.
26.01.2017 23:37Superpotraviny, ktoré by ste mali vyskúšať v zime
22.01.2017 03:53 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce