Quercetin (vitamin P), bioflavonoid
Quercetin (KWAIR-Suh-ten) je flavonoid, sloučenina nacházíející se v ovoci a zelenině. Flavonoidy začaly zajímat vědeckou obec, protože mají velký potenciáll a příznivé účinky na lidské zdraví, např. quercetin je antioxidant, protizánětlivé, protinádorové a protivirové účinky. Byliny mají dlouhou historii v tradiční medicíně v mnoha zemích. Flavonoidy byly objeveny až v roce 1930, a je objeveno více jak 3500 druhů.
Quercetin se nalezená ve slupce jablek, bobulích, čaji a červeném vínu.
Quercetin (kvercetin) a jeho účinky:
- pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest
- chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém
- zlepšení lipidového profilu
- zlepšuje výdrž a výkon při sportu
- účinný na určité typy rakoviny (např. plíce, prostata)
- snižuje krevní tlak
- stablizátor žírných buněk - zabrání alergické dermatitidě
- v léčbě astmatu
- regulovat (snižovat) produkci histidindekarboxylasy, která přeměňuje přijmutý histidin na histamin
- pomáhá při ochraně jater před alkoholovým poškozením
- reguluje basofily a zabraňuje tak uvolňování histaminu
- pro léčbu chronických zánětlivých onemocnění
- chrání tělo před toxíny
- regeneruje tkáně
- působí proti stárnutí
- zlepšuje kvalitu sperma - podpůrná léčba při mužské neplodnosti
- podávání quercetinu (společně s vitamínem C – 500 mg quercetinu+ 250 mg vit.C) po dobu 8 týdnů může zlepšit parametry jako je bazální metabolický výdej, čistá svalová hmota
- v těhotenství může přispívat ke správnému vývoji plodu
Zdroje quercetinu v potravinách:
- česnek ( nejvíce ve slupce česneku) - slupku vysušte a pak rozemelte na prášek pomocí mlýnku na kávu. Jednu polévkovou lžíci na 250ml vřelé vody a nechejte vyluhovat přes noc.
- libeček (170 mg/100 g)
- kapary (čerstvé v průměru 230 mg quercetinu/100 g)
- jablka mají v průměru kolem 4 mg (na 100 g)
- arónie mají kolem 18 mg/100 g
- borůvky (8 mg/100 g)
- černý bez (27 mg/100 g)
- goji (14 mg/100 g)
- chřest (14 mg/100 g)
- šťovík tupolistý (86 mg quercetinu/100 g a vysoký obsah železa!)
- čerstvý koriandr (53 mg/100 g)
- syrové fenyklové listy (49 mg/100 g)
- syrová kapusta (23mg/100 g),
- vařená cibule (24 mg/100 g)
- červená cibule syrová (32 mg/100 g)
- papričky ancho (nebo-li poblano, 28 mg/100 g)
- listy ředkve (70 mg/100 g)
- rukola (66mg /100g )
- pohanka (15 mg/100 g)
- chia semínka (18 mg/100 g)
- karobový prášek (58 mg/100 g)
- kakaový prášek (10 mg/100 g)
- quinoa
- brusinky
- švestky
- brokolice
- sladké brambory
- ostropestřec mariánský - semena
Diskusní téma: Quercetin
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce