Máčení
Semínka
- chia semínka
- bazalková semínka
- lněná semínka
- slunečnicová a dýňová semínka
- zeleninová semínka
Ořechy
- vlašské ořechy - mášíme min 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
- kešu - stačí cca 2-3 hodiny, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
- mandle - peckovice máčíme cca 8 hodin
- lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny
Obiloviny
- ječmen
- oves
- žito
- pšenice
Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.
Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Diskusní téma: Máčení
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Chia seeds
01.03.2015 00:11Merlík chilsky
02.01.2015 13:38 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce