Máčení

pro máčení ve vodě jsou vhodné semínka, ořechy, obiloviny, pohanka. Mačením jsou uvedené potraviny lépe stravitelné. Další možností je fermentace, které se nejčastěji používá u zeleniny (kvašené zelí, okurky atd.). Další alternativou je klíčení semínek (ješmen, řeřicha, vojtěška, hrách, brokolice ) obilovin, luštěnin...

Semínka

semínka zalijeme vodou a pár hodin nechat nabobtnat. Semínka pustí sliz a jsou tak lépe stravitelné v trávícím traktu a mohou se využít včechny obsažené žininy. Nejčastěji se používají
  • chia semínka
  • bazalková semínka
  • lněná semínka
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • zeleninová semínka

Ořechy

  • vlašské ořechy - mášíme min 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
  • kešu - stačí cca 2-3 hodiny, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
  • mandle - peckovice máčíme cca 8 hodin
  • lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny

Obiloviny

Obilí dáme do vhodné nádoby (dobře poslouží například zavařovací sklenice), zalijeme vodou, a necháme bobtnat. Délka máčení závisí na mnoha faktorech, především na druhu a stáří semínek. Necháváme je ve vodě tak dlouho, až naberou dostatek vody, změknou a dají bez potíží rozkousnout. Alespoň 2x denně vyměňujeme vodu v nádobě, aby se nezačala kazit, je-li teplo, i vícekrát. Oves obvykle stačí máčet ½-1 den, žito až 2 dny. Pokud obilí potom hned nespotřebujete, už je nemáčejte, jen uchovejte v ledničce, a přibližně 2x denně proplachujte čistou vodou. Obilky zůstanou “živé” po několik dní.
  • ječmen
  • oves
  • žito
  • pšenice

Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.

Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Obiloviny lze kombinovat se zeleninou ovocem i luštěninami

 

Máčení a klíčení semínek, ořechů a obilovin

Diskusní téma: Máčení

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 "zdravých "potravin", které mohou způsobit katastrofu na kůži.

12.03.2017 21:54
Tyto zdánlivě "dobrá jídla" jsou důvodem vašich pupínků. Pro některé je tajemstvím, že mnoho potravin považujeme za zdravé,ale mohou přispět k akné, lupénce a nebo jiným kožním problémům a alergiím nízký obsah tuků je .nahrazen rafinovaným cukrem lepek trans tuky a polynenasycené mastné...

Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

06.03.2017 22:23
Již minimálně 100 000 lidí v Česku má alergii na lepek (celiakie -intolerance na lepek) a jen asi 40% ví o tom, že touto chorobou trpí. Díky šlechtění obilnin, zejména ječmene, pšenice, žita a ovsa, došlo k několika násobněmu zvětší obsahu lepku v těchto obilninách (přičemž se lepek stává silnou...

Vedci rozlúštili genetickú informáciu, quinoa - nakŕmi svet

05.03.2017 00:13
Quinoa je bezlepková obilovina, kompletná bielkovina s nízkym obsahom sacharidov. Je pôvodom z Jihiamerických Ánd pred jíce ako 6000 rokmi a dnes je po celom svete obľúbená "superpotravina". Záujem o quinou v posledných rokoch prevýšil ponuku a jej ceny vyleteli do oblakov. Vedci teraz rozlúštili...

7 superpotravin pro dlouhověkost

20.02.2017 23:10
Potraviny, které podporují dlouhověkost (tzv. antiaging efek). Účinky těchto superpotravin nemají účinky jen na pleť (nejnovější přípravky na eliminaci vrásek jsou na bázi biomimetických peptidů), ale působí na dlouhověkost a odolnost organismu. Dnes se dají bez problému sehnat cenově přijatelné...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

20.02.2017 19:12
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. článek: západní způsob stravování může způsobit...

Multivitaminy jsou k ničemu zjistili vědci, dělají jen drahou moč

18.02.2017 15:42
Výrobcovia multivitamínových tabliet a doplnkov stravy môžu zúriť. Austrálska lekárska asociácia vyhlásila, že pre absolútnu väčšinu obyčajných ľudí je užívanie multivitamínov zbytočné, vitamíny sa veľmi rýchlo dostanú z tela von močom a jediné, čo z príjmu takýchto preparátov majú, je veľmi...

Jak posílit imunitu?

10.02.2017 01:24
V tomto počasí, kdy jsou teplotní výkyvy dost velké, je potřeba, abychom své tělo chránili před bacily a různými nemocemi. Dovolím si Vám ve stručnosti vypsat, jak v těchto zimních měsících podpořit naši imunitu a posílit obranyschopnost. Je důležité sebe a své tělo v těchto...

Superpotraviny můžete mít na stole každý den

09.02.2017 19:19
naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů: Co patří mezi superpotraviny? Jablka na první pohled často opomíjená jablka, mám...

30 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.

26.01.2017 23:37
Několik tipů na potraviny, které mohou moci játrům a proč. Snažte se jíst některé z těchto potravin každý den a snížíte toxickou zátěž. Těchto 30 potravin má přirozený čistící a detoxikační účinek pro tělo. TIP na týdenní detox 1. Jablka Pektin - vláknina obsažená v jablku pomáhá při detoxikaci...

Superpotraviny, ktoré by ste mali vyskúšať v zime

22.01.2017 03:53
Chladné počasie nemá znamenať nudnú misu s ovocím. Skúste toto lahodné ovocie a spestrite svoj jedálniček. Článok: Tipy na zdravé ovocie Kumquat granátové jablko už ste určite vyskúšali, ale vyskúšajte Kumquat. Je to drobný citrusový plod trochu podobný olivám a je plný antioxidantov, ktoré sú...
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>