Mléčné výrobky

  • mléko (nejvíce živin obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích zvířat) -  zdroj tuků, bílkovin, minerálů či vitaminů A, D, E a K, rychle se mléčné výrobkyvšak kazí
  • sýry
  • syrovátka
  • jogurt
  • kefír
  • máslo (mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K)
  • ghí (přepuštěné máslo)

Jaké mléko najdete v obchodech?

  • plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
  • polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků
  • nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %

Negativní účinky mléka:

  • mléko tzv.zahleňuje organismus (pokud jsem zahleněný, vykašlávám hleny). Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
  • zdroj kaseinu, který je toxický a tělo ho neumí ztrávit (pasterizací se stává kasein toxickou látkou)
  • Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.

Vstřebání vápníku z mléka je umožněno díky vitaminu D, který je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

Přetékající mléko

Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!

Jak připravit zdravější hranolky s pomocí mléka?

Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.
 

Jak zabránit připálení mléka v hrnci?

Pokud mléko vaříte, často se vám vytvoří na dně hrnce skvrny, které jde jen horko těžko odstranit. Dá se tomu přitom snadno předejít. Stačí, když hrnec předtím, než do něj mléko nalijete, vypláchnete vodou. Mléko se pak nebude připalovat.
 

Druhy másla:

  • tradiční máslo - představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až šedesát dní (kouřový bod je150–180 °C) 
  • stolní máslo - je z mrazírenské zásoby másla a dostane se do prodeje až po nějaké době, co bylo skladované.
  • solené máslo - dříve se vyrábělo k prodloužení trvanlivosti (s obsahem soli od 0,5–2,5 %)
  • přepuštěné máslo - vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C)

Řecký jogurt

Velkou výhodou řeckého jogurtu je, že se z jeho složení odstraňuje tekutá syrovátka, laktóza a cukr, díky čemuž obsahuje až dvojnásobné množství proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty.
  • má jemnou a krémovou chuť
  • zdroj sodíku a vápníku
  • nízký obsah tuků
  • zdroj živých bakteriálních kultur
  • zvyšuje pocit sytosti

Mléčné výrobky

Superpotravina', ktorá vám pomôže vyriešiť niekoľko problémov

19.02.2017 00:03
Poslednou dobou je veľmi moderný používať výraz "superpotravina". Označuje sa tak všetko, čo má pre náš organizmus blahodarný účinok, a to vďaka koncentrovanému množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a rady ďalších prospešných látok. Odborníci sa predháňajú, kto objaví exotickejšie...

Jak vyrobit domácí jogurt?

12.11.2016 23:27
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá. Zahrejete mlieko, pridáte aktívny biely jogurt s minimálnou dobou trvanlivosti (alebo správnu mliekarenský kultúrou) a necháte ho v teple zrieť (např.jogurtovač). Dôležitá je správna teplotu a a primeraná doba zrenia. Aby sa mali baktérie mliečneho kysnutia u...

Diskusní téma: Mléčné výrobky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 "zdravých "potravin", které mohou způsobit katastrofu na kůži.

12.03.2017 21:54
Tyto zdánlivě "dobrá jídla" jsou důvodem vašich pupínků. Pro některé je tajemstvím, že mnoho potravin považujeme za zdravé,ale mohou přispět k akné, lupénce a nebo jiným kožním problémům a alergiím nízký obsah tuků je .nahrazen rafinovaným cukrem lepek trans tuky a polynenasycené mastné...

Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

06.03.2017 22:23
Již minimálně 100 000 lidí v Česku má alergii na lepek (celiakie -intolerance na lepek) a jen asi 40% ví o tom, že touto chorobou trpí. Díky šlechtění obilnin, zejména ječmene, pšenice, žita a ovsa, došlo k několika násobněmu zvětší obsahu lepku v těchto obilninách (přičemž se lepek stává silnou...

Vedci rozlúštili genetickú informáciu, quinoa - nakŕmi svet

05.03.2017 00:13
Quinoa je bezlepková obilovina, kompletná bielkovina s nízkym obsahom sacharidov. Je pôvodom z Jihiamerických Ánd pred jíce ako 6000 rokmi a dnes je po celom svete obľúbená "superpotravina". Záujem o quinou v posledných rokoch prevýšil ponuku a jej ceny vyleteli do oblakov. Vedci teraz rozlúštili...

7 superpotravin pro dlouhověkost

20.02.2017 23:10
Potraviny, které podporují dlouhověkost (tzv. antiaging efek). Účinky těchto superpotravin nemají účinky jen na pleť (nejnovější přípravky na eliminaci vrásek jsou na bázi biomimetických peptidů), ale působí na dlouhověkost a odolnost organismu. Dnes se dají bez problému sehnat cenově přijatelné...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

20.02.2017 19:12
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. článek: západní způsob stravování může způsobit...

Multivitaminy jsou k ničemu zjistili vědci, dělají jen drahou moč

18.02.2017 15:42
Výrobcovia multivitamínových tabliet a doplnkov stravy môžu zúriť. Austrálska lekárska asociácia vyhlásila, že pre absolútnu väčšinu obyčajných ľudí je užívanie multivitamínov zbytočné, vitamíny sa veľmi rýchlo dostanú z tela von močom a jediné, čo z príjmu takýchto preparátov majú, je veľmi...

Jak posílit imunitu?

10.02.2017 01:24
V tomto počasí, kdy jsou teplotní výkyvy dost velké, je potřeba, abychom své tělo chránili před bacily a různými nemocemi. Dovolím si Vám ve stručnosti vypsat, jak v těchto zimních měsících podpořit naši imunitu a posílit obranyschopnost. Je důležité sebe a své tělo v těchto...

Superpotraviny můžete mít na stole každý den

09.02.2017 19:19
naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů: Co patří mezi superpotraviny? Jablka na první pohled často opomíjená jablka, mám...

30 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.

26.01.2017 23:37
Několik tipů na potraviny, které mohou moci játrům a proč. Snažte se jíst některé z těchto potravin každý den a snížíte toxickou zátěž. Těchto 30 potravin má přirozený čistící a detoxikační účinek pro tělo. TIP na týdenní detox 1. Jablka Pektin - vláknina obsažená v jablku pomáhá při detoxikaci...

Superpotraviny, ktoré by ste mali vyskúšať v zime

22.01.2017 03:53
Chladné počasie nemá znamenať nudnú misu s ovocím. Skúste toto lahodné ovocie a spestrite svoj jedálniček. Článok: Tipy na zdravé ovocie Kumquat granátové jablko už ste určite vyskúšali, ale vyskúšajte Kumquat. Je to drobný citrusový plod trochu podobný olivám a je plný antioxidantov, ktoré sú...
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>