Sýry

sýry pohlcují pachy z jiných potravin. Stejně jako většina mléčných výrobků mají i sýry tu vlastnost, že do sebe absorbují pachy jiných pochoutek. Zrající a plísňové sýry zase naopak „pachy“ produkují. I proto je dobré sýry uchovávat správně zabalené. Jenže jak?
 

Optimální teplota a způsob pro skladování: 

  • optimum +8 až +12 °C, nebo vlhký temný sklep (90% vlhkost)
  • při nižších teplotách můžeme skladovat vyzrálé sýry
  • polotvrdé (Gouda, Eidam) a tvrdé sáývy při teplotě 18 °C
  • obecně platí, že měkké sýry s nižším podílem sušiny mají nižší trvanlivost, a naopak tvrdé sýry (až 2 měsíce) s vyšším podílem sušiny vydrží nejdéle, čerstvé sýry (např. žervé) se kazí velmi rychle
  • pokud sýr kladujeme je vhodné je zabalit do papíru (pergamen, plastová dóza nebo utěrka, aby mohl dýchat), v igelitu se rychle rozvíjí plíseň
  • pokud na sýru objevíte bílou, tzv. mléčnou plíseň, stačí ji vykrojit, při niných druzích plísní sýr raději vyhoďte
  • strouhaný sýr můžeme i zamrazit ostatní druhy ne, protože dojde k porušení jeho struktury a tím i k negativnímu ovlivnění jeho chuti
  • nejdéle vydrží sýry ve velkých blocích, plátky či kostičky sýra podléhají zkáze velmi rychle

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18