Pesticidy

pesticidy jsou chemické látky, které se používají na likvidaci škůdců, ochraně rostlin a skladování zásob. Tyto toxické látky obsažené v půdě a ve vodě dostávají do organismu, kde působí negativně na lidské zdraví. Znepokojení vyvolává především zjištění, že účinkují při daleko nižších koncentracích, než jaké se doposud považovaly za toxické. V Česku se spotřebuje cca  1,7 kg pesticidů na hektar zemědělské plochy ročně.
  • nezvyšují zemědělskou produkci, pouze omezují ztráty způsobené chorobami a škůdci a snižujít tak náklady na práci
  • bez používání by poklesla o 40 % produkce (u obilovin je to asi 30 %, zatímco u zeleniny 50 % a u ovoce dokonce 75 %)
  • úspora práce a peněz je však vykupována dlouhodobým poškozováním životního prostředí, ničením půdy a velmi pravděpodobně také zhoršeným zdravím lidí
  • tzv. koktejlový efekt pesticidů na zdraví - nikdo nezkoumá účinek pesticidů v jejich kombinaci a v čase

Negativní vliv pesticidů na zdraví:

  • působí negativně na vývoj nervové soustavy (poškozují nevratně mozek)
  • zvyšuje riziko vzniku leukémie u dětí
  • narušují hormonální systém člověka a jiných živočichůrozvoj rakoviny
  • podráždění kůže, očí a plic
  • hyperaktivita, porucha pozornosti (ADHD)
  • postupná neplodnost u mužů a žen
  • poruchy pohlavních orgánů u mužů a žen
  • vrozené vývojové vady
  • poruchy imunitního systému včetně alergií a autoimunitní onemocnění
  • nejcitlivější skupinou jsou malé děti, těhotné ženy nebo starší a nemocní lidé

Znečištění vody pesticidy:

Znečištění potravin pesticidy:

V novém výzkumu bylo toto zjištění potvrzeno také u dospělých jedinců. Vědci v Austrálii zjistili, že lidé, kteří konzumovali výhradně ekologickou stravu po dobu jednoho týdne, zaznamenali 90 % snížení expozice pesticidů. Výsledky ukázaly, že lidé kteří přešli na BIO stravu mohou výrazně snížit expozici pesticidů, což dokazuje, že ekologická strava hraje klíčovou roli. Více
  • limit pesticidu pro BIO potraviny je 0,01 mg/kg

Jak se dá odstranit část pesticidů z ovoce a zeleniny?

 
Pesticidy se ukládají ve všech částech plodin - na povrchu, ve slupce i uvnitř. Na povrchu najdete jen menší část pesticidů, jsou to ty, které byly použity těsně před sklizní nebo až po sklizni (např. přípravky proti plísni). Důkladné omytí ovoce a zeleniny je důležité, ale s některými pesticidy toho moc nezmůže. Odstraněním slupky se zbavíte mnohem většího množství nežádoucích látek, na druhé straně tím odstraníte mnoho těch užitečných, protože ve slupce se často koncentruje velké množství živin.
Pokud nechcete přijít o vitamíny, použijte k odstranění všech zdraví škodlivý látek směs octa, vody a mořské soli. Jak postupovat? Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání. Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa (alternativně jedlá soda bikarbona). Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli. Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou.
  • alternativně: roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda,  v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek, ovoce a zeleni nu nechejte v tomto roztoku působit cca 15 min.
  • alternativou je také okrálení nebo oloupání slupky, nevýhodou je, že se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje
  • ocet a čistá voda, roztok v koncentraci 1 : 10, ovoce a zeleninu nechte v roztoku cca 15-20 min a následně opláchněte vodou
  • jablečný ocet zničí až 98 bakterií a škodlivin, roztok s vodou v koncentraci 1 : 10, plody necháme působit cca 20 min. a pak opláchneme ve vodě
  • jedlá soda, citronová šťáva a voda, ve 1000ml důkladně rozmícháme jednu lžíci citronové vody, 2 lžíce jedlé sody, plody vložíme na 10 min. do roztoku a pak opláchneme
  • grapefruitová šťáva - jedna lžíci, lžíci jedlé sody, sálek bílého octu a vody, rozmícháme a touto směsí postříkáme plody necháme 5 min. působit a omyjeme vodou.

Potraviny z obchodů, které mohou obsahovat pozůstatky pesticidů:

  • jablka, broskve, jahody, hrozny, dovážené nektarinky
  • celer, špenát
  • sladká paprika, okurky, cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory
Další oblastí, kde se můžeme setkat s pesticidy jsou čistící a kosmetické přípravky.
 
 

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>