Draslík (Kalium, K)

Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Draslík hraje také klíčovou roli v udržování hladiny krevního tlaku bez ohledu na svůj věk. Má rozhodující roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů (zejména toho srdečního), účastní se procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy a osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Nedostatek draslíku může způsobovat náhlou srdeční zástavu, slavovou slabost, únavu a zmatenost. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu, brnění končetin a svalovou paralýzu.

Draslík je určitě důležitá živina, protože organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku. Většina lidí může získat draslík v běžné stravě z banánů, sladkých brambor (batáty), mangoldu, mléčných výrobků, obilovin, fazole, čočky, ale také v ovoci a zelenině. Množství draslíku v těle se snižuje při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu a také při úpravě čerstvých potravin.
 
  • draslík pomáhá obnovit po těžkém cvičení rovnováhu elektrolytů v těle
  • draslík působí jako vazodilatátor, čímž reguluje krevní tlak
  • draslík reguluje krevní tlak a ovlivňuje aktivitu svalů
  • draslík je nezbytný pro správné fungování nervů

Přírodní zdroje draslíku ve 100g:

  • mořské řasy ( 2030 mg ) ( agar, nori, arame, kombu )
  • fazolové lusky ( 1460 mg )
  • sojové boby ( 1677 mg )
  • zázvor ( 1340mg )
  • meruńky  ( 1162 mg )
  • kurkuma ( 2530mg )
  • kmín ( 1351 mg )
  • kardamom ( 1120mg )
  • kakao ( 712 mg )
  • cizrna ( 800mg )
  • čočka ( 850 mg )
  • fenykl ( 780 mg )
  • mák ( 830 mg )
  • švestka
  • petržel ( 815 mg )
  • křen ( 637 mg )
  • slunečnicová semínka ( 640 mg )
  • lněná semínka ( 810 mg )
  • dýňová semínka ( 800mg )
  • česnek ( 418 mg )
  • skořice ( 431 mg )
  • pohanka ( 442 mg )
  • žito ( 510mg )
  • banány ( 388mg )
  • špenát ( 558 mg )
  • avokádo ( 400 mg )
  • brambory ( 390-450 mg )
  • fíky ( 380 mg )
  • hrozny ( 243 mg )
  • mrkev ( 276 mg )
  • pórek ( 239 mg )
  • ředkvičky ( 250 mg )
  • dýně ( 340 mg )
  • rybíz ( 220- 310mg )
  • datle ( 643 mg )
  • ořechy ( vlašské 523 mg ). lískové 648 mg, mandle 785mg, 
  • brokolice ( 424 mg )
  • zelenina ( čerstvý hrášek ( 915 mg ), rajčata ( 280 mg ), květák ( 250mg ), kapusta ( 472 mg ), špenát, celer ( 333mg ),  fazole )
  • ostružiny ( 179 mg )
  • angrešt ( 196 mg )
  • kiwi ( 270 mg )
  • obilné klíčky
  • losos ( 490 mg )
  • vejce
  • hovězí játra
  • kokosová voda

Projevy nedostatku draslíku:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • hučení v uších
  • nadměrná únava, ospalost, nespavost
  • slabost nebo svalové křeče
  • mravenčení a brnění v končetinách
  • nevolnost až zvracení
  • průjmy nebo naopak zácpa
  • špatné trávení, plynatost, bolestivé větry
  • nepravidelný srdeční rytmus, vyvolává poškození a oslabení srdečního svalu
  • vysoký krevní tlak
  • důsledkem nedostatku může být zvýšené riziko rakoviny a neplodnost!
  • dýchací potíže

Užívání projímadel a diuretik (léky snižující hladinu tekutin v těle) vede ke zvýšenýmztrátám draslíku z těla.

Doporučené denní dávkování draslíku:

  • dospělí muži i ženy 2 – 4 gramy
  • děti 1 – 3 gramy

 

Diskusní téma: Draslík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 "zdravých "potravin", které mohou způsobit katastrofu na kůži.

12.03.2017 21:54
Tyto zdánlivě "dobrá jídla" jsou důvodem vašich pupínků. Pro některé je tajemstvím, že mnoho potravin považujeme za zdravé,ale mohou přispět k akné, lupénce a nebo jiným kožním problémům a alergiím nízký obsah tuků je .nahrazen rafinovaným cukrem lepek trans tuky a polynenasycené mastné...

Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

06.03.2017 22:23
Již minimálně 100 000 lidí v Česku má alergii na lepek (celiakie -intolerance na lepek) a jen asi 40% ví o tom, že touto chorobou trpí. Díky šlechtění obilnin, zejména ječmene, pšenice, žita a ovsa, došlo k několika násobněmu zvětší obsahu lepku v těchto obilninách (přičemž se lepek stává silnou...

Vedci rozlúštili genetickú informáciu, quinoa - nakŕmi svet

05.03.2017 00:13
Quinoa je bezlepková obilovina, kompletná bielkovina s nízkym obsahom sacharidov. Je pôvodom z Jihiamerických Ánd pred jíce ako 6000 rokmi a dnes je po celom svete obľúbená "superpotravina". Záujem o quinou v posledných rokoch prevýšil ponuku a jej ceny vyleteli do oblakov. Vedci teraz rozlúštili...

7 superpotravin pro dlouhověkost

20.02.2017 23:10
Potraviny, které podporují dlouhověkost (tzv. antiaging efek). Účinky těchto superpotravin nemají účinky jen na pleť (nejnovější přípravky na eliminaci vrásek jsou na bázi biomimetických peptidů), ale působí na dlouhověkost a odolnost organismu. Dnes se dají bez problému sehnat cenově přijatelné...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

20.02.2017 19:12
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. článek: západní způsob stravování může způsobit...

Multivitaminy jsou k ničemu zjistili vědci, dělají jen drahou moč

18.02.2017 15:42
Výrobcovia multivitamínových tabliet a doplnkov stravy môžu zúriť. Austrálska lekárska asociácia vyhlásila, že pre absolútnu väčšinu obyčajných ľudí je užívanie multivitamínov zbytočné, vitamíny sa veľmi rýchlo dostanú z tela von močom a jediné, čo z príjmu takýchto preparátov majú, je veľmi...

Jak posílit imunitu?

10.02.2017 01:24
V tomto počasí, kdy jsou teplotní výkyvy dost velké, je potřeba, abychom své tělo chránili před bacily a různými nemocemi. Dovolím si Vám ve stručnosti vypsat, jak v těchto zimních měsících podpořit naši imunitu a posílit obranyschopnost. Je důležité sebe a své tělo v těchto...

Superpotraviny můžete mít na stole každý den

09.02.2017 19:19
naše tělo potřebuje pro svoje funkce pravidelný přísun živin, aby mohlo rádně fungovat. Superpotraviny a jejich pravidenné konzumace nám napomáhají přijímat do těla živiny. Nabízíme Vám několik jednoduchých tipů: Co patří mezi superpotraviny? Jablka na první pohled často opomíjená jablka, mám...

30 čisticích potravin, které přispívají k přirozené detoxikaci těla a jater.

26.01.2017 23:37
Několik tipů na potraviny, které mohou moci játrům a proč. Snažte se jíst některé z těchto potravin každý den a snížíte toxickou zátěž. Těchto 30 potravin má přirozený čistící a detoxikační účinek pro tělo. TIP na týdenní detox 1. Jablka Pektin - vláknina obsažená v jablku pomáhá při detoxikaci...

Superpotraviny, ktoré by ste mali vyskúšať v zime

22.01.2017 03:53
Chladné počasie nemá znamenať nudnú misu s ovocím. Skúste toto lahodné ovocie a spestrite svoj jedálniček. Článok: Tipy na zdravé ovocie Kumquat granátové jablko už ste určite vyskúšali, ale vyskúšajte Kumquat. Je to drobný citrusový plod trochu podobný olivám a je plný antioxidantov, ktoré sú...
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>